söndag 31 januari 2016

ALEXANDRA DE PAOLIS BÄSTA RECEPT

Jag tycker om Alexandra de Paoli från Strömsö. Hon har ett behagligt, naturligt och intresseväckande sätt att få mig att veta mer om ett grönt leverne samt prova på naturvänligare hudvårdsalternativ m m.

Jag listar några av hennes videor i detta inlägg, så att jag vet var de finns :).

MAT (vitaminer, näring m m)

AVOKADO (chokladmousse, hårinpackning, ansiktsmask)

GRÖNSAKS-detox/-avgiftning-/utrensning av t ex asfaltsdamm, mediciner, kemikalier, färg- och smakämnen m m) samt utrensande ÖRTTE

Bra detox-ingredienser:
(ingefära, fänkål, palsternacka, gurka, bladpersilja, citron, gurkmeja)
Tänk dock på att under detoxperioden vara fri från; kaffe, alkohol, gluten, komjölk, rött kött, socker och syntetiska tillsatser.
Ät gärna råris, quinoa, bovete, lax, kyckling, baljväxter, yoghurt, färskost, grönsaker. Komplettera med citronvatten, örtte och råsaft från grönsaker.

GULDMJÖLK med gurkmeja

NÖTTER (nötsmör och hudvård)

SUPERPULVER (maquipudding, spirulinasmoothie och macabollar) (här är recepten till filmens nyttigheter)

VÄRMANDE ÖRTER (rosmarinolja och ingefärste)



HUDVÅRD

VISPAT KROPPSSMÖR med kokosfett, mandelolja, sheasmör och kakaosmör.


HÄLSOKURER
immunförsvaret - motverka förkylningar
vitlök och ingefära - motverkar förkylningar

REFLEKTION OCH EFTERTANKE

Nästan en veckas förkylning med hosta, feberkänsla samt ömmande knä har knockat mig helt. I nästan en vecka har jag bara legat eller suttit i soffan.
Jag har gjort väldigt små ansträngningar med maten. Som tur var, hann jag göra linsgrytan i måndags, innan jag blev alltför svag.
Jag har tänkt hälsa, när jag stoppat i mig mat. De sista dagarna har jag valt att äta lite kött. Bacon till frukost igår och grillad kyckling till lunch igår. Lite variation skadar aldrig.

En sak är dock klar. Jag har pruttat som aldrig förr. Jag tror att linsgrytan är boven i dramat. Mina tarmar är inte snabba nog för att hantera linserna - vilket innebär att bakterierna som tuggar i sig linserna avger gaser (enligt Alexandra i Trädgården på Strömsö). Här är länken till Alexandra de Paolis blogg.

Varje morgon har jag "drömt" om att, "-Yes, idag, kanske jag får tillbaka mina krafter och kan ta en promenad." Men varje morgon har jag, så fort jag på mina ostadiga ben ställt mig upp ur sängen, insett att det tar längre tid än vad jag har lust med att bli frisk.

Så det har blivit att jag tittat på mycket teveserier, dåliga filmer m m på Netflix.
I början av veckan var det som ett helt företag att bara gå på toaletten, i o m att teven är en våning upp.

Jag har vägt mig varje morgon och sett hur totalvikten går ned. Totalt sett, ser det ut som att jag gått ned 2 kg denna vecka. Jag vet ju med mig att det är vanligt under tiden när man är sjuk. Jag var dock inställd på att själva "vilandet" skulle dra ned viktminskningen. Men men. Vi får väl se hur det blir när jag kommer upp på fötter igen.

Jag har i slutet av veckan roat mig med att prova mina stretchjeans i storlek 48, och jag blev förvånad över att jag kom i dem. Jag har t o m två likadana par stretchjeans, i o m att jag inte har så lätt för att hitta byxor, då midjan har en tendens att hamna, mitt på magen, vilket jag hatar. Jag trivs bäst med linningen i midjehöjd. Dessa jeans sitter på en bra höjd i midjan. Det skall bli spännande att se hur det känns att gå i dem till jobbet på måndag eller tisdag :).
Nu minns jag dock inte hur de satt innan jag började denna resa, men troligtvis inte som de sitter nu.

Jag vågar dock inte tro för mycket på det här med viktminskningen, utan försöker slå ifrån mig att jag skulle ha gått ned något i kroppen, i o m att vare sig BH eller trosor känns för stora. Jag upptäcker vid skrivandet jag nog är en skeptisk person...

I vilket fall, så talar vågen sitt tydliga språk, även om den fortsätter att ge mig olika viktresultat med -1,5 kg skillnad, med någon sekunds mellanrum.
Till dags datum har jag således gått ned 8,4-10 kg. Och det känns riktigt bra, ur siffersynpunkt. 

Troligtvis är det uteslutandet av bröd, socker och mycket processad (snabb-)mat som gjort sitt.

Så det är ju bara till att fortsätta ta hand om sin hälsa som jag gjort hittills...

tisdag 26 januari 2016

GRÖNA RÄTTER MED VITAMIX 5200

Igår bestämde jag mig för att slå till på en höghastighetsmixer (-blender). Väl inne hos Bagaren och Kocken, fick jag även syn på konkurrenten till Vitamix 5200, men i o m att den var elektronisk, bestämde jag mig för att köpa den manuella apparaten. Jag har nämligen lite dålig erfarenhet av apparater med för mycket tekniska finesser. Jag tar det säkra före det osäkra och väljer en "basic" maskin. 



Jag invigde den igår, genom att göra en morotssmoothie med ingefära, palsternacka och apelsinjuice. Jag hade för mycket ingefära i - så den blev inte så god som jag förväntade mig. Både ingefäran och palsternackan nästan brände sönder halsen.
När jag skar till ingefäran, tänkte jag att den skulle hjälpa mig att bli frisk från förkylning, feber och knävärk (i o m att ingefäran skall ha inflammationsdämpande egenskaper).
Just det här att vara sjuk, är något som stressar mig. Jag vill så gärna komma ut och gå, men jag måste helt enkelt lyssna på min kropp och bara vila nu. Jag måste dessutom sjukskriva mig, i o m att febern inte avtar.

Senare höftade jag till en soppa (efter att ha sett en demonstration av Vitamix 5200 på youtube), i o m att jag fick pysselbesök på eftermiddagen. Jag, som hade ingefärasmaken kvar i munnen, tyckte att även den gröna soppan smakade för mycket av ingefära. Så jag åt inte upp allt. Pysselvännen tyckte dock att soppan var god, och beslutade sig för att beställa en egen Vitamix 5200 :-). Så det måste ju ses som ett riktigt gott betyg :).

Sen gjorde jag en mangosorbet med inslag av banan, päron och nyponskalpulver. Och den blev som en dröm. Len och fin. Fantastiskt god. Så den kan jag se mig göra flera gånger :). (till vänster i bild, ser du också den underbara växten "elefantöra", som jag fick av min pysselvän C :). Som jag har letat och längtat efter en sådan :).

3-4 portioner
1 banan
1 päron (inget kärnhus)
1 pkt fryst mango
1 msk nyponskalpulver



Senare på kvällen gjorde jag en linsgryta, på vanligt vis, i kastrull. Jag blandade i resten av den gröna soppan, för att dryga ut linsgrytan samt för att ge den lite mer kropp.
Det var nog den godaste linsgrytan jag gjort, skulle jag tro :).
Jag gjorde också en mindre mängd gryta denna gång, för jag brukar ha en tendens att laga mat för 10 personer...

Jag använde "ungefär" dessa ingredienser (jag är i en feberdimma... minns inte så bra just nu)

1 stor morot
1 palsternacka
½ sötpotatis
lite fänkål
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pkt krossade tomater
1 dl röda linser
1 pkt vita bönor
lite ingefära
kryddor (chilipulver, cayennepeppar, salt, gurkmeja m m)
3-4 msk jordnötssås
1 msk kokosolja
3-4 dl grön soppa (som jag gjort tidigare under dagen)

Jag lät den koka i minst 40 minuter, och sedan passerade jag den, med en stavmixer.

Här är en länk till flera sätt att använda Vitamix.

VEGETARISK MAT PÅ TV - VEGORÄTT OCH STRÖMSÖ

Här är länken till ett spännande program (vegorätt) med fin inspiration till ett mer grönt leverne :).

Nog för att det är bra med mera fokus på grön mat, men mitt favoritmysprogram är nog ändå Strömsö-serien... Antingen den vanliga, eller Trädgården på Strömsö. Alexandra de Paoli är ju med och tipsar på ett mysigt sätt om olika nyttigheter.

söndag 24 januari 2016

LAGOM ÄR BÄST

Jag ser världen på ett annat sätt numera. Jag ser och framförallt, tar tag i möjligheten att samla ihop steg under min dag. Det tycker jag är JÄTTEBRA!

I förrgår, fredag, promenerade jag till Vågmästareplatsen för att käka lunch i den lilla Saluhallen. Sen tog jag buss 99 till Frölunda Torg. Jag fixade till glasögonen, vars ena skalm höll på att lossna. Sen tog jag några steg där inne, för att slippa skava i snö och modd. (jag hade ju tänkt promenera från torget till jobbet)
På jobbet blev det ännu fler steg tagna, vilket resulterade i ca 15 000 steg.

Igår, lördag, promenerade jag från jobbet till Frölunda Torg. Jag kom väl upp i ca 8 000 totalt (med morgonen inberäknad).
Sen tog jag vagnen och till Botaniska Trädgårdens hållplats och promenerade genom Slottsskogen och ned för Linnégatan, till Prinsgatans hållplats. Jag åkte vagn och buss hem. Jag hade tänkt att kanske promenera hem från Wieselgrensplatsen, men jag kände mig så pass mör i kroppen, att jag lät bli.
Sen slappade jag i soffan hela kvällen. Jag hade ju ändå nått ca 12 000 steg.

Idag, söndag, har jag ont i knät - på ett helt annat sätt än vad jag tidigare haft.
Den tävlingsinriktade Sari vill ut och promenera, till varje pris. Jag "måste" ju samla ihop 10 000 steg-tanken driver mig.
Den förnuftige Sari säger att jag gott och väl kan unna mig en vilodag, där jag inte jagar steg hela tiden. Gunde Svan berättade i Skavlanprogrammet att även han önskade att han hade lyssnat mer på sin kropp, istället för att jaga träningstillfällen, för att inte någon annan skulle hinna träna mer än han själv.
Jag är långt ifrån vältränad och kanske just därför bör jag lyssna lite extra på min kropps signaler. Det kanske har blivit för många promenader den sista tiden. Jag är en ivrig och otålig person. Men i det här fallet måste jag anstränga mig lite extra - tankemässigt, för att inte jaga på för mycket.

Så idag, kommer jag att ta det lugnt. Jag skall ju ändå jobba idag, och det gäller att ha ork i både knä och fot, för att kunna ta sig upp och ned för trapporna när jag besöker de boende...

Det är ju bättre att nå sitt mål långsamt än inte alls...

...

Nu, när klockan är halv elva på kvällen, ser jag att stegantalet ändå kommit till ca 11 110. Inte för att jag ansträngt mig extra på något sätt. Knät har känts av stundvis, men jag har kunnat gå. Hälsenan har också krånglat, men jag har ändå hankat mig fram.

PANNKAKOR TILL FRUKOST

Jag kände för något annat till frukost idag, så jag modifierade ett recept på bananpannkakor.

1 st banan
1 msk jordnötssmör
2 st ägg
1 msk nyponskalpulver
1½ msk chiafrön
kokosolja/smör att steka i
tinade bär (hallon/blåbär)

Blanda ingredienserna till en smet.
Låt svälla i 5-10 minuter.
Stek små plättar.
Servera med t ex tinade bär, frukt o s v.

Här är några fler recept på bananpannkakor.
Och här.

...


Här är lite info om nyponets fantastiska hälsofördelar:
Man har gjort studier vid Sveriges lantbruksuniversitet som har visat att nypon kan hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Ju starkare nyponkoncentratet var desto mer hämmades cancercellerna. Det är också väldigt bra för huden, immunförsvaret, urinvägarna och matsmältningen. Nypon hämmar tumörer, ger huden lyster och spänst, hjälper till vid muskelkramper, lindrar vid urinblåsbesvär, stoppar fettinlagring i ådror, är blodrenande, lindrar vid kolik, det är otroligt rikt på C-vitamin och stärker ditt immunförsvar
Ät nyponpulver, baka med nyponskalmjöl eller gör din egen nyponsoppa för att ta del av dom fantastiska egenskaperna som nypon besitter. Färdigköpt nyponsoppa är dessvärre många gånger proppad med socker och urvattnad.

NYPONPANNKAKOR
8-10 st pannkakor: 
0.75 dl nyponskalmjöl (0.3 US cup) 
0.75 dl mandelmjöl (0.3 US cup) 
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
 nypa salt 
2 msk sukrin (erythritol), eller annan valfri sötning 
1 tsk bakpulver 
2 rumstempererade ägg 
1 1/2 dl mjölk, jag använde rismjölk 
1 tsk fiberhusk, kan uteslutas men gör pannkakorna mer lätthanterliga vid stekningen
bär eller frukt som tillbehör

Gör så här: 
Vispa äggen luftiga. Låt dom stå och bli rumstempererade, detta för att dom binder bättre då. 
Blanda därefter de torra ingredienserna i en skål. Blanda med äggen, tillsammans med mjölk. Låt smeten stå och dra i 5-10 min. Stek på medelvärme på båda sidor.

lördag 23 januari 2016

EN DANSARES WORKOUT

Well. Nu är jag ju ingen dansare, men...

Några av övningarna kanske jag ändå kan ge mig i kast med, för att t ex bygga upp styrkan i mina lår och så vidare :).

20 minute dancer-inspired body burn workout:



OM ATT GÖRA JUICE AV FRUKT OCH GRÖNSAKER - SLOWJUICER

Jag råkade hamna framför teven igår, precis lagom till programmet "Trädgården på Strömsö" skulle sändas. Jag gillar Strömsö-konceptet och njuter av all nyttig info jag kan få till mig :).

Här är en länk till Alexandras näringsguide (vitaminer m m). Hon pratade lite grand om att göra juice av grönsaker - och fick mig att fundera på att köpa en juicer.
Jag klistrar in listan, för att lättare hitta till den :).

Alexandra skriver kortfattat om vitaminer, mineraler och antioxidanter - om det viktigaste som våra kroppar behöver.

Vitaminer

Vitamin A
Viktigt för synen, bentillväxten och reparationen av hud och vävnad. Antioxidanten betakaroten är ett förstadium till A-vitamin och skyddar immunförsvaret. Bristsymptom är dåligt nattseende, torr hud och låg motståndskraft mot infektioner, särskilt i andningsvägarna.
Vitamin B1 – thiamin 
Viktigt för kroppens energiproduktion, för nervsystemet, musklerna och hjärtat. Stimulerar tillväxt och mental förmåga. Bristsymptom är depression, irritation, nervös oro och minnesproblem. Brist på thiamin är vanligt hos alkoholister.
Vitamin B2 – riboflavin
Hjälper till med kroppens energiproduktion och stärker funktionen hos vitamin B3 och B6. Vitamin B2 är också viktigt för reparationen av vävnader. Bristsymptom är energibrist, torra och spruckna läppar, domningar och klåda i ögonen.
Vitamin B3 – niacin
Viktigt för matsmältningssystemet, huden och cirkulationen. Hjälper till med frigöring av energi. Brist på B3 är ovanligt, men kännetecknas av energibrist, depression och flagande hud.
Vitamin B6
Stöder upptaget av protein och fett, produktionen av röda blodkroppar och underhåll av immunförsvaret. Bristsymptom är anemi, dermatit och depression.
Vitamin B9 – folsyra
Särskilt viktigt för celldelningen före och under graviditet. Den som vill bli gravid brukar rekommenderas tillskott av vitamin B9. Brist kännetecknas av anemi och aptitlöshet. Hänger också ihop med nervskador på spädbarn.
Vitamin B12
Viktigt för tillväxten, produktionen av röda blodkroppar samt underhåll av nervsystemet. Bristsymptom är trötthet, ökad risk för infektion och anemi.
Vitamin C
Stödjer järnupptaget och bidrar till hälsosam hud, tänder och ben. Stärker immunförsvaret och hjälper till att motverka infektioner. C-vitaminbrist är väldigt ovanligt men kännetecknas av ökad mottaglighet för infektioner, trötthet, sömnsvårigheter och depression.
Vitamin D
Viktigt för ben- och tandproduktion samt hjälper kroppen att ta upp kalcium och fosfor. Bristsymtom är benskörhet, muskelsvaghet och anemi. Brist hos barn kan orsaka rakitis.
Vitamin E
Viktigt för en frisk hud, för cirkulationen och underhållet av cellerna. E-vitamin är en bra antioxidant, och tillsätts ofta i hudvårdsprodukter för längre hållbarhet. Bristsymptom är ökad risk för hjärtattack, stroke och vissa typer av cancer.
Vitamin K
Har hand om blodets koagulering samt skyddar mot benskörhet och frakturer. Men den som äter medicin i form av anti-koagulenter måste vara noga med att begränsa sitt intag av K-vitamin, eftersom vitaminet motverkar medicinen. Brist kännetecknas av att man har lätt att få blåmärken, ofta blöder näsblod, har svårt att sluta blöda, kraftig menstruation eller rektal blödning.

Antioxidanter

Det finns många olika, men gemensamt för dem är att de fångar upp fria radikaler och kan skydda mot cancer. A-, C-, och E-,vitamin är antioxidanter, liksom selen. Högsta halt hittar man i blåbär, tranbär, kronärtskockshjärtan och kidneybönor. Men som regel har alla färgglada grönsaker en hög halt av antioxidanter.
Antocyanin
En blålila flavonoid som finns i bland annat blåbär, björnbär, svarta vinbär, aubergine och rödkål.
Karotenoider
Det finns ungefär 600 olika karotenoider, bland andra alfakaroten, betakaroten, gammakaroten, lykopen och lutein. Karotenoider är kraftfulla antioxidanter som skyddar och stärker cellerna och immunförsvaret. Brist kan man få om man inte äter grönsaker. Bristsymptom är ofruktbarhet, mottaglighet för infektioner, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar samt sämre kvalitet på hår, hud, naglar.
Klorofyll
Det ämne som ger gröna växter sin färg, en kraftfull antioxidant. Klorofyll renar kroppen, stärker immunförsvaret, binder till sig slaggämnen och transporterar ut dem. Det är läkande för tarmen, skyddar mot inflammation och ger bättre pH-värde i blodet.
Lykopen
En röd antioxidant som finns i bland annat tomater och röd paprika.
Selen 
Skyddar mot fria radikaler och kan skydda mot cancer.

Mineraler, fetter, fytokemikalier och övriga näringsämnen

Fibrer
Viktigt för matsmältningen och glykosspjälkningen. Fibrer håller blodsockernivån nere och motverkar sötsug. En fiberrik diet ger också större mättnadskänsla och kan på så sätt hjälpa till med viktminskning. En fiberrik kost kan även förebygga tjocktarmscancer. Fibrer motverkar hjärtsjukdomar genom att minska de dåliga blodfetterna och sänka blodtrycket. Fibrer binder också till sig slaggämnen och dåligt kolesterol i blodet så att de inte behöver brytas ned i levern. Ett högt fiberintag kan hjälpa vid typ 2-diabetes. För lågt intag av fibrer kännetecknas oftast av förstoppning.
Flavonoider
Omfattar också bioflavonoider, flavoner och polyfenoler. De skyddar cellerna från nedbrytning och påverkar cellsignalerna. Flavonoider motverkar hjärt-kärlsjukdomar, åderförkalkning och åderförfettning. Kan också ha gynnsamma effekter på hjärnsjukdomar som Alzheimer och Parkinson. Gör blodkärlen mer elastiska. Bristsymptom är lätt att få blåmärken, åderförkalkning och åderförfettning.
Fosfor
Ger starka ben och tänder, bra energiproduktion och bra näringsupptag. Samarbetar med B-vitaminer i nervledningar och muskelsammandragningar. Stödjer jämn hjärtrytm och njurarna. Fosforbrist är extremt ovanligt.
Glukosinolater
Svavelföreningar som motverkar cancer. De har stark detoxeffekt, är antiinflammatoriska och motverkar inflammationer i cellerna som orsakar hjärtproblem och reumatism. Finns i bland annat grönkål.
Jod
Stödjer produktionen av hormoner i sköldkörteln. Brist kännetecknas av dålig matsmältning, torr hud och hår.
Järn
Jätteviktigt för produktionen av röda blodkroppar och blodets syresättning. Utgör kärnan i hemoglobinmolekylen och stärker musklerna. Järn hjälper kroppen att tillgodogöra sig energi och fett samt stödjer immunförsvaret. Kroppen kan tyvärr inte ta upp allt järn vi äter, bara 2-20 % av vegetabiliskt järn och 7-35 % av animaliskt järn. Ca 400 miljoner kvinnor i världen lider troligtvis av järnbrist, vilket beror på menstruationen. Kroppen tar upp järn bättre i kombination med C-vitamin, och sämre i kombination med kalcium. Bristsymptom är anemi, trötthet, dimmighet i huvudet, irritation, lufthunger, yrsel, glåmig hud, dimsyn, kramper, myrkrypningar och mottaglighet för infektioner.
Kalcium
Bygger och underhåller starka ben och tänder, stödjer muskelfunktioner och nervsystemet. Hjälper blodet att koagulera. Bristsymptom är benskörhet, frakturer och muskelsvaghet.
Kalium
Viktigt för vätskebalansen, regleringen av blodtrycket och nervsignalerna. Motverkar benkramper och myrkrypningar. Brist kännetecknas av svaghet, törst, trötthet, mental förvirring och högt blodtryck.
Klorid
Reglerar och underhåller vätskebalansen. Brist är ovanligt.
Koppar
Stödjer enzymfunktionen, hjälper kroppen att tillgodogöra sig järn, bygga benvävnad och producera melanin. Kopparbrist är ovanligt, men kännetecknas av högt LDL-kolesterol, hudsår, anemi, mottaglighet för infektioner, svaghet, trötthet, benskörhet, ledvärk, lufthunger, brustna blodkärl, arrytmier och svag sköldkörtelfunktion.
Magnesium
Viktigt för friska muskler, ben och tänder och en normal tillväxt. Motverkar kramper och myrkrypningar och stödjer nervsystemet. Livsviktig för nedbrytningen av glykos och fett, att skapa DNA och RNA och reglering av kolesterolproduktionen.
Mangan
Spårämne. Viktig komponent i enzymer som har med energiproduktionen att göra. Bristsymptom är höga blodsockernivåer, diabetes, hudutslag, benskörhet, allergier, astma, yrsel, försämrad hörsel, inlärningssvårigheter, MS, PMS, reumatism, schizofreni, ofruktbarhet, illamående, kräkningar, muskelsvaghet, svindel, krampryckningar, muskelsträckningar och förlamning.
Omega-3
Stödjer en mängd kroppsfunktioner. Stärker hår, hud och naglar, ökar koncentrationen och stärker immunförsvaret. Hjälper till vid viktminskning, motverkar hjärt-kärlsjukdomar, stroke, cancer, tarminflammationer och immunologa sjukdomar som reumatism. Linfrön och valnötter innehåller mycket Omega-3.
Protein
Viktigt för tillväxt, reparation och underhåll av cellerna. Bygger vävnad och muskler, stärker immunsystemet och hjälper till vid produktionen av hormoner och enzymer som är viktiga i ämnesomsättningen. Stödjer produktionen av antikroppar och underhållet av vätskebalansen. Består av aminosyror (det finns 20 olika). De flesta kan tillverkas av kroppen, men åtta av dem måste tillföras med kosten. De kallas essentiella aminosyror. Protein finns i de flesta grönsaker, men fullvärdigt protein som innehåller alla de åtta essentiella aminosyrorna finns bara i kött, fisk, fågel, ägg och baljväxter. Bristsymptom är muskelsvaghet, trötthet, håravfall, dimmighet i huvudet, vätskeansamlingar, frekventa infektioner, lågt immunförsvar, förstorad och fet lever samt muskelnedbrytning.
Sodium
Stödjer nervsystemet, muskelfunktionerna och regleringen av kroppsvätskor. Brist är ovanligt men kan leda till uttorkning och kramper.
Svavel
Binder sig till skadliga ämnen så att de blir vattenlösliga och kan transporteras ut ur kroppen.
Zink
Viktigt för ett starkt immunförsvar, normal tillväxt, sårläkning och reproduktion. Bristsymptom är försämrad tillväxt, långsam sårläkning samt brist på smak- och luktsinne.
...

Sen, när jag googlar på nätet, inser jag att det finns olika typer av juice-maskiner. Vanliga - som kör på som "fan" och slow-juicer-maskiner, som går långsammare, inte för lika mycket väsen och gör ett bättre jobb, helt enkelt. De finns å andra sidan som lodräta eller vertikala, med det sistnämnda som det bättre alternativet, i o m att den kan göra juice av "allt".

...

Jag hittade info om en slowjuicer-maskin från Hurom, som är nedsatt i pris just nu. Det är ändå mycket pengar, men kanske är det en sådan jag skall satsa på i första hand (istället för en höghastighetsmixer), för att få i mig mer grönsaker :).
Det som gör att jag tvekar är att den inte verkar finnas i någon fysisk butik. Man måste beställa den från nätet. Hur blir det då, om den går sönder? Då blir det dyrt med fraktkostnad o s v...

fredag 22 januari 2016

FÖRSTA VIKTMINSKNINGSMÅLET MED FITBIT CHARGE HR UPPNÅTT :-)

Yes! 
Idag visade vågen 99 kg :).

Det är ju inte klokt, så fort det har gått!
Jag har gått ned från 106,4 kg till 99 kg på drygt åtta veckor (-7,4 kg). Och det är ju riktigt bra!

Det gäller att behålla den här känslan, när vikten står still. Det går att göra en förändring i ens liv, oavsett ålder, krämpor och andra hinder. 



Nu är det bara till att fortsätta på samma spår :).

Yes!
Det är en störtskön känsla att faktiskt se resultat av ens ansträngningar.

...

Med påminnelsen från läkaren, om att foppatofflorna inte är bra för mina fötter (med den här vikten - antar jag), bestämde jag mig för att slänga/skänka bort mina tofflor. Till en början flyttade från förvaringslådorna till en annan låda, så att den kan bli full med saker jag kan lämna till återvinningen eller Emmaus :).
Jag kommer också att ta med mig ett par inneskor till jobbet idag. Det blir antingen ett par tennisskor med inlägg eller ett par nya inneskor. Det gäller bara att hitta några som är fotstödjande, om det nu går. Men det får vara ett projekt i projektet :).

...

På tal om jobbet. Jag har bestämt mig för att åka kollektivt till och från jobbet idag och imorgon. Jag, som är en person som oroar sig, klurar på hur jag skall få med mig både tennisskor, lunch- och middagsmat, förutom frukost till jobbet, i min ryggsäck - samtidigt som jag promenerar till Backaplan, och till jobbet från Frölunda Torg, känner att jag inte riktigt har löst gåtan än. Det lättaste är väl att planera måltiderna och köpa något lätt i mataffären, t ex makrill, keso, ägg, avokado (till middag idag). Frukosten imorgon får jag klura lite till på. Det samma gäller för lunchen. Jag vill ju inte äta samma mat vid alla måltider. I o m att jag nu kom på att jag har lax och grönsaker i jobbets frys, så bör jag klara morgondagens lunch på det. Då är det bara frukosten kvar att bekymra sig för :).

...

AHA-UPPLEVELSER
När jag vaknade i morse, tänkte jag att jag aldrig kommer att vara kvar i detta stadium igen. Och faktum är att jag tror på mig själv den här gången. Jag intalar mig själv att vara glad för förändringen, i den takt som kroppen bestämmer sig för. Det är inte mycket jag kan göra, för att vikten skall försvinna från antingen mage, lår, överarmar o s v. Det tar den tid det tar. Och jag hoppas, att huden skall ha en mirakulös förmåga att dra igen sig, i den takt som det sker.
Den senaste tiden har jag känt att det kliat på magen. Jag vet inte om det kan vara ett tecken på det... 


Jag får flashbacks från mitt tidigare liv, när jag var både  yngre och något lättare viktmässigt. Jag antar att känslorna från den tiden måste bearbetas. 

Jag känner mig också lugnare nu för tiden, i o m att jag har dragit ned på prestigen och viljan att glänsa. Jag skall hela mig själv, inifrån och ut. Och jag skall göra det på egen hand, med Fitbit Charge HR. 

torsdag 21 januari 2016

INTRESSANT LÄSNING OM ÖVERVIKT OCH OSUND LIVSSTIL

Jag hittade en bra artikel om övervikt och ohälsa... Bra och sakligt...

Ansvaret ligger alltid hos individen, men givetvis bör samhället sträva mot att få ett större urval av bra mat - kontra all skit (läs godis, glass, kakor, chips, tårtor och annat som jag säkerligen glömmer av just nu) i butikerna.

Dessa saker fastnade jag för i texten.
  • Övervikt handlar om ohälsa. Det finns ingen som helst anledning att hylla en överviktig person, med ambitionen att normalisera övervikten. Det är personen som sådan, som i så fall skall hyllas, inte övervikten (min åsikt). 
  • Övervikt visar tydligt på att något inte står rätt till i kroppen. Övervikt medför också en massa risker för följdsjukdomar. Till en början kanske inte symptomen eller krämporna visar sig, men sen när de väl kommer, så kommer de med besked. Här talar jag givetvis om egen erfarenhet med långvarig smärta i både knän, fötter (hälsporre), hälsena, rygg (flera ställen på ryggen). 
  • Häften av den svenska befolkningen är överviktig eller fet. Det är ingen rolig statistik att ta till sig. Ännu värre är det att läsa att det finns 42 miljoner överviktiga barn i världen. Jag menar, 42 000 000 BARN, under fem år!!! Barnen kan knappast beskyllas för att ha överätit. Det är de vuxnas ansvar. 
  • Människan är inte programmerad för sjukdom (övervikt, åderfölkalkning, benskörhet, demens). Krämporna och besvären vi får beror på osund livsstil. 
  • Den vuxna individen bär ansvaret för vad denne stoppar i sig. 
  • Samhället, bör enligt mig, göras mer ansvarigt att se över vad som tillverkas och säljs ut till kund. "Vi lever i ett fetma-, inflammations- och sjukdomsframkallande samhälle...". 
  • Det finns en oändlig mängd skräpmat att välja bland, varje dag. 
  • Samhället genomsyras av stress och krav*
  • Arbetet med att uppmuntra folk till mera rörelse är i gång, men det borde lanseras på bredare front (min åsikt). 
  • Orsaker till fetma: gener, stress, okunskap kring bra mat (klassfråga). 
  • Att enbart skylla på individen kan skapa ännu mer stress, ångest och känsla av misslyckande.

AHA-UPPLEVELSER

* Just det där med stress har nog varit något som påverkat min ohälsa till stor del.

Jag har varit aktiv med något på min fritid, ända sedan 1996. Om det inte har varit universitetsstudier och extraarbete (inom psykiatri), så har det varit finskundervisning (som jag djupdök ner i).
Tio år senare fastnade jag för scrapbooking och kortmakeri och lät det ta över mitt liv. Jag andades papperskonst. Jag ville lära mig allt. Jag ville lära andra allt jag kunde. Jag ville bara ta in för att kunna ge tillbaka.
Jag lät ekonomin gå åt helvete, bara för att jag kände att jag fick en identitet och tillfällig gemenskap via scrapträffar, facebook o s v. Till stor del var det en befrielse att våga låta lära sig något helt nytt - bara för att bevisa för sig själv att jag faktiskt kan :). Men, det blev ett högt pris jag fick betala för det.
Det fanns ju hela tiden nya fina och spännande saker och tekniker att förälska sig i. Och sen skulle allt organiseras också. Och förvaringsmöbler och förvaringsburkar m m är inte gratis.

Just nu, när jag har pausat från pysslet, börjar jag känna hur skönt det är att inte ha den typen av krav på sig. Att inte behöva blogga på bestämda dagar. Att inte behöva forcera fram alster på beställning.
Jag är inbokad på en eller två scrapträffar i vår, förutom två kurser i mars. Jag både fasar och försöker se fram emot dem. Jag vet dock med mig att de kommer att stressa upp mig.

Men, tänker jag...
Kanske är jag bättre förberedd nu, i o m att jag motionerar dagligen, tänker på vad jag äter och bearbetar mig själv, dag för dag. Jag är långt ifrån "läkt", men jag hoppas försiktigt på en balanserad framtid :).

Jag hoppas att jag med tiden lär mig att både ta hand om mig själv och kunna utöva någon hobby - på lagom nivå, utöver mitt arbete.

Det är nog ett av problemen med mig, att jag vill ha allt eller inget. Och helst skall det ske nu. Inte imorgon. Nu. Otåligheten är nog min största drivkraft :). 

onsdag 20 januari 2016

VIKT, VÄRK OCH VINTERPROMENADER

Jag har vid flera tillfällen vägt mig för att se om det hänt något med vikten. Ena stunden visar vågen 101,2 kg och i nästa stund visar den 99,6 kg. Just det där 99, 6 kg känns givetvis väldigt lockande att skriva in som resultat, men i o m att jag redan har sett 101,2 kg-resultat, kan jag inte bara blunda för det.

De senaste dagarna har högerfoten krånglat vid "hälsporren", som ju är ett besvär jag haft i många, många år (ibland mer frekvent än vid andra tillfällen...). Jag antar att det är den, för det känns som om hela hälen är söndermosad inuti...
Jag borde nog ta mig till vårdcentralen, men jag känner mig osäker på om de kommer att kunna göra något... Jag föreställer mig att jag enbart får rådet att besöka sjukgymnasten och göra sjukgymnastik, vilket jag ju redan gör...

Jag vill ju gärna kunna ta mina promenader och även dansa här hemma utan att ha ont eller förvärra problemet med foten och knäna. Annars kommer livstilsförändringen att ta så himla mycket längre tid.


För att avlasta hälen från den värsta tyngden, testar jag att gå inomhus med skor... Med sådan där annorlunda sula, som fyller upp hålfoten... Mina skor heter Skechers gorun... De påminner om de här...



...

Jag fattade ett beslut efter frukost, och det var att ta sig till vårdcentralen. Jag ville inte skjuta upp eländet längre.
Kolla så vackert det var i solskenet... :).



Väl inne hos läkaren, kom vi fram till att han inte kunde göra så mycket mer än att remittera mig vidare till en ortopedtekniker, så att jag kan få göra nya fotinlägg. Kanske måste jag acceptera en sån där pelott under foten också, för att avlasta hälen. (Jag har tidigare provat det och lidit alla helvetes kval, i o m att det gjorde så fruktansvärt ont)
Jag får dock vänta i ca en månad innan jag kommer dit. Men det är ok. Då har jag något att planera in i februari :) och vänja mig vid inläggen innan jag och kompisen A skall till Berlin och promenera :).
Läkaren menade på att det inte alltid hjälper med en spruta i foten - på en skada som varat i 10 år. Kortison har en tendens att nöta ut något i foten, i o m att man varje dag måste belasta den. Risken är att hälsenan kan gå av istället.

Jag beskrev mina andra besvär och berättade att jag ändrat min livsstil, sedan åtta veckor tillbaka.
Han tyckte att det kunde vara en bra idé att kolla både vikt och blodtryck. Sagt och gjort.

Blodtrycket visade 149/89

2 oktober 2015 - 156/80+ (minns inte vad ....)
1 december 2015 - 140/85
20 januari 2016 - 149/89 (konstigt att det går upp, nu när jag börjat motionera...)

Jag hittade information om mitt blodtryck under 2011 (samma år som morsan dog - och när det var en hektisk tid på Scrap & Hobby med mässor, uppackning, beställningar m m). 

160/90 vid första besöket.
155/85 vid andra besöket.
142/78 vid tredje besöket.

Jag fick ingen blodtryckssänkande medicin den gången.

Informationen i min gamla blogg vittnar om att jag haft liknande symptom/besvär redan då... Ont i hälsporren/hälen, problem med ländryggen/korsryggen eller ischiasnerven...
Min startvikt då, var 109,8 kg (BMI på 45,5). Midjeomfånget var 117 cm.


Vikten idag, den 20 januari 2016, var 98,6 kg (hon drog nog bort ett kilo för mycket - för både kläder och skor).
99,6 kg, var ju vad jag själv fick fram på vågen tidigare idag :). Om nu vikten stämmer, så innebär det att jag har gått ned från 106,4 kg till 99, 6 kg... Det är -6,8 kg :).
Yes! Det känns bra... :).

Jag fortsätter således att äta blodtryckssänkande medicin, för att i framtiden kunna minska ned på dem och slutligen inte äta dem alls :).
Det positiva med besöket var ju i alla fall att det "klickade" för min egen del, när det kommer till bra skor, inlägg m m.
Om man har inlägg som gör att inåtheten vid knäna inte åtgärdas, så får man ont i knäna. Och om man åtgärdar "knäna", så kanske man får hälsporre.

Hmm. Jag har ju båda problemen nu. Detta leder mig till att tycka att det är riktigt bra att faktiskt få komma till ortopedteknikern, via remiss, så att bekymren blir tydliga och kan åtgärdas på rätt sätt.
På något sätt var det också bra att repetera för sig själv att de där jädra "foppa"-tofflorna inte är bra för mina fötter (förutom för den mjuka kudden under hälen).

(Jag tror nämligen att de senaste årens bruk av "foppatofflor" (för att de är mjuka och sköna under hälen (hälsporren), har förstört mina fötter i övrigt.) 
Innan foppatofflorna gjorde entré i min värld, köpte jag sandalskor (embla - airbed) med grön gelkudde på Life (hälsokostbutik). De funkade till viss del. De gjorde underverk för hälen, men inte framfoten, i o m att det gjorde fruktansvärt ont där efter ett tag. Det kändes som att framfoten trampade på ett järngaller hela tiden.


 


Doktorn sade att jag borde gå med inneskor - med bra inlägg - och undvika att gå i bara strumplästen inomhus. Detta innebär att jag måste lära mig att vara varm om fötterna inomhus och utomhus på sommaren. Jag hatar verkligen att vara varm om fötterna!
Jag får ta med mig ett par tennisskor eller liknande till jobbet, istället för foppatofflorna - så att jag inte sliter ut fötterna där.

Utöver det, tyckte läkaren att det jag gjorde nu - med kostomläggning och aktivitet - var bra. Han var inne på att det inte hade varit helt fel med en GBP-operation, för knänas och fötternas skull. Jag höll med om det, i sak, men inte i realitet, i o m det kan bli mycket besvär efteråt... med t ex tarmvred, överskottshud m m. Därtill medför ju en snabb viktminskning överskottshud, som i sin tur måste tas is beaktande med både viktstabilitetstid, x antal centimeters häng för att kunna opereras bort o s v. Det kan ju hända att det kommer till det stadiet även om jag går ned i vikt på mitt eget sätt, men det får bli den tiden den sorgen det...
Och det går givetvis att vänta lite med operationen och boka in sig på en ny tid, om det inte skulle funka men min planerade livstilsändring.

Jag kände mig mer säker i mitt beslut att göra detta på egen hand :). Tjohooo!
Just orsaken till att jag överäter försvinner ju inte med operation, så att säga... Jag måste ju ändå jobba med mig själv under själva processen. Och att lära mig att inte överäta samt hitta ett sätt att äta lagom. Då är det ju lika bra att göra det ordentligt, så är det gjort :).
Jag resonerar för mig själv att det inte finns någon anledning att gå tillbaka till det liv jag hade förut, i o m att jag får värk och besvär som påverkar min vardag.
Jag vill verkligen kunna leva obehindrat på min ålders höst. Detta innebär att jag måste jobba för att låta kroppen tåla daglig ansträngning utan smärta och besvär.
Det känns skönt att ha ett fokus, som hjälper mig att ta nya tag, när hjärnspökena spelar mig ett spratt. 


...

Jag promenerade till Backaplan för att käka en hälsosam lunch på Göteborg WOK. Priset är sänkt från 109 kr till 99 kr - för lunch. Och det känns riktigt bra :)!
Aktivitetsarmbandet surrade till, precis utanför Göteborg WOK, och talade om att jag nått upp till den dagliga dosen av 10 000 steg. Snacka om att tajma stegen bra :).



Sedan promenerade jag hem också :).

Go, Sari... Go Sari!!!

ATT SKOTTA SNÖ GER OCKSÅ MOTION :)

När jag vaknade upp på jobbet i går - såg jag något vackert. Det hade snöat rejält under natten, vilket skapat ett vackert vinterlandskap över hela Göteborg.
Jag slutade inte förrän efter mötet den dagen, vilket innebar att plogbilar m m hade haft en chans att plöja undan det värsta i Tynnered. Jag var dock orolig för att jag inte skulle få ut bilen, i o m att andra haft problem att komma loss från parkeringsplatsen.

Jag åkte till Clas Ohlson för att köpa en skyffel, för att vara redo för nästa snöstorm. Jag köpte även ett par höga och varma vinterstövlar, i o m att jag plaskat omkring med mina tennisskor fram till nu. Det har faktiskt funkat över förväntan, men det blir ohållbart om jag skall behöva plumsa i snön någon längre sträcka...

Hemma på Hisingen hade det inte plogats lika bra. Det var ett smalt vägspår som vi skulle ta oss fram på. Folk var upptagna med att skotta fram sina parkeringsplatser.

Ett tag tänkte jag att, varför i helgoland åkte jag inte kommunalt till jobbet på måndagen, som jag haft en tanke på att göra...
Men sen tänkte jag att det bara var att börja skotta och röja plats för bilen. För var skulle jag annars kunna ställa den? Det kändes väldigt besvärligt i tanken en stund. Var skall jag ställa den, utan att få böter? Och var är det så pass plogat att det bara är att ställa sig? Well. Jag kände mig liten en stund...

Så det var ju bara att börja skotta. Efter 20 minuter insåg jag att det skulle ta mycket längre tid än jag förväntat. Jag ringde till sambon, som höll på att promenera hem från jobbet. Han skulle inte vara här förrän om 20 minuter, så det var ju bara till att fortsätta. Sen hjälptes vi åt med resten.
Och när bilen äntligen stod på sin plats igen, kändes det bra att ha låtit hjärtat, benen och armarna jobba lite extra :).
Jag var helt slut efteråt, när jag vilade mig i soffan.

Aktivitetsarmbandet (Fitbit charge hr) visade på drygt 15 000 steg den dagen :).

måndag 18 januari 2016

ULLARED, MASSAGEFÅTÖLJ, FAZER CRISP, HÄLSOBOLLAR

Igår var jag på Gekås i Ullared, med min vän A.
Det var helt klart färre människor där, till skillnad från mitt förra besök, i mitten av november. Det besöket fick mig att lämna ett överfullt Gekås, för att vänta på sambon i restaurangen i två timmar. Jag har aldrig varit med om så mycket folk där. Jag fick panik!

Vi gick och gick och det kändes i fötter och ben. Men inte blev det något superbra resultat med stegantalet ändå. Knappt 9 000 steg totalt. Så det var ju bara till att vara aktiv här hemma efteråt, så att jag skulle komma upp i mina dagliga 10 000 steg :).

Vi käkade lunch thairestaurangen som är i det andra lilla köpcentrat... Det finns alltid gott om grönsaker och kyckling för mig att äta av. Då är det lätt att välja bort gluten och laktos :).

Jag tycker ändå att det är skumt att det inte blev fler steg, med tanke på att vi var på fötterna nästan hela tiden.
När vi skulle ta en fika (½ getraw-bar + liten bit 70%-ig choklad + vatten) innan vår hemfärd, såg vi att det fanns ett massagerum. A blev lyrisk när hon fick syn på massagestolarna, i o m att hon själv provat dem vid flera tillfällen på spa-anläggninen Arken, i Torslanda.
Det kostade 10 kr för 15 minuters massage.
Det var verkligen välbehövligt.
Jösses, så skönt det var.


Bilden, som inte är en exakt kopia av massagefåtöljen, är lånad härifrån.

Väl hemma, såg jag att sambon gjorde sig redo att käcka Fazer crisp-smörgåsar med bregott och ost. Jag blev sugen och beslutade mig för att testa jag med. Jag har ju levt med rädslan att jag aldrig mer skall kunna äta dem. Jag drack en mugg citronte, med honung som sötning.
Jag tänkte att jag är beredd att riskera att tarmarna skriker ifrån och gör mig sittande på toaletten hela kvällen, men det blev ingen explosion.
Det gick bra att äta både surdegsbröd, laktosfri bregott och ost :). Tjohooo!
Jag tror väl att det handlar om mängd och hur ofta jag trycker i mig den sortens kolhydrater.
Däremot var avföring av det hårdare slaget i morse... :-(.


Efter det gjorde jag en sats med hälsobollar. Jag hade tänkt att göra något av den blandburk jag hade med nötter, russin och aprikoser, tillsammans med mandlar, chiafrön, pepparkakskrydda, dadlar och jornötssmör. Jag rullade dem i kokosflingor.
Denna gång smakade bollarna verkligen pepparkaka :).
Tjohooo!

Men i sanningens namn, kan jag väl inte säga att rågbröden och hälsobollarna utgjorde en lämplig middag. Jag kände mig hungrig ändå... Det var väl proteinet som saknades... Men men.
Det fick gå.

söndag 17 januari 2016

20 000 STEG PÅ EN DAG :)

Igår hände det... Jag tog minst 20 000 steg i går :)! 
Jösses, vad jag skaver på...

Jag åkte till stan för att gå lite i 5:an (jag letade efter en stor, lätt ryggsäck i flera butiker... även på järnvägsstationen), innan jag promenerade till Vasaplatsen för att möta min kompis A. Vi hade planerat att äta lunch på Pita - ett hälsosamt snabbmatställe. Väl där, fanns där ingen toalett. Höga stolar och pyttesmå bord. Det var inget för våra stora rumpor...

Vi gick för att leta upp det andra Pita-stället, på Engelbrektsgatan. Vi gick ned för gatan och upp igen, för vi missade numret första gången. Väl uppe igen, upptäcker vi att det inte finns kvar. Så det var ju inte så konstigt att vi inte hittade det :).

Sen gick vill till Evas Palay - eller vad det heter... Stod i kön en stund... Inte nöjda med utbudet...
En snabb vända till Biblioteket och sen till Saluhallen, för att leta upp mat. Inget där heller.
Köttbullekällaren var fullknökad... Vi gick vidare... Till Kosmos... Där fanns några alternativ... Vi fick i oss mat (två måltider för 198 kr). Toppen :).

Jag valde stekt strömming med potatismos, grönsaker och lingonsylt. Det var lurigt mättande. Jag blev supermätt först efter toabesöket och efter att vi lämnat stället. Det var gott som tusan. Men hela magsäcken stod ut som en spärrballong en stund. Helt klart inte värt det...
Vi gick till Akademibokhandeln för att kolla efter resehandböcker. Vi ska ju till Berlin i vår :).
Jag köpte inget...
Sen gick vi till Köttbullekafét, i o m att A skulle träffa sin mamma och syster där. Vi satt där en stund...
Och sen blev det bio. Carol. Snacka om en segt berättad historia. Jag somnade i början av filmen. Jösses. Jag var ju helt slut efter att ha gått så mycket som jag hade gjort (och efter den maffiga lunchen).

Sen tog jag vagnen hem. Bussen skulle kommit först efter 16 minuter, och jag ville inte stå ute och frysa. Så det blev till att promenera hem. (Jag tog på mig mina extra byxor som jag haft i ryggsäcken hela dagen och även den andra jackan - för jag ville inte frysa på vägen hem.)
Och det fick mina steg att landa på drygt 19 000 :). Woohooo!
Sen var det ju inte svårt att dansa sig till 20 000 - bara för att se vad som hände med fitbit-armbandet :).

lördag 16 januari 2016

NEJ TILL GBP-OPERATION - JA TILL ATT KLARA AV DET SJÄLV :)

Jag har tackat nej till Gastric Bypassoperationen. Jag vill hellre klara av min resa mot bättre hälsa på egen hand, eller med hjälp av några andra (om jag skulle hitta en käck viktminskningsgrupp eller så).

Jag tänker som så att jag gärna vill göra den här resan själv. Den kommer nog att två år. Det är den tid jag har innan jag fyller 50 år. Jag tror nämligen att jag behöver den tiden för att omprogrammera mig själv :). Sen är det ju klart att jag inte sätter ett sista-datum när jag fyller 50 år. Inte alls. Men det känns som en vettig tidsplan att genomföra en livsomvälvande förändring för sin framtid :).

Jag märker ju att jag kan gå ned i vikt genom att äta annan mat, mindre portioner och ett mer aktivt liv.
Jag tar mina 10 000 steg om dagen på allvar :).
Igår gick jag från Bjurslätts torg (efter att ha fixat till håret hos frisören) till rosa huset och uppåt Vågmästareplatsen. Jag stannade till för lunch, på Pita, ett hälsosamt snabbmatsställe :). Jag valde en LCHF-tallrik. Sedan fortsatte jag hemåt, längs Wieselgrensgatan och sedan vek jag av hemåt, vid Wieselgrensplatsen. Jag gick dock lite längre, till en hållplats bort - för att få ihop mina 10 000 steg innan jag kom innanför dörren. Hela promenaden gav 7 000 steg :). Resterande steg fixade jag till här hemma.

Fram till idag, på knappt 8 veckor, har jag gått ned 4,8 kg. Det är banne mig inte dåligt :).
Varje morgon vaknar jag upp med en spänd förväntan och glädje inför att väga mig :). Det är en sporre i sig, att se hur kroppen har reagerat på matintag och aktivitet.
Igår fick dock vågen sig ett spratt... Först snurrade siffrorna bara runt. Den kunde inte fixera sig. Sen visade den 99,9 kg. Flera gånger. Någon gång däremellan visade den 101,5 kg. Jag tog det senare.

torsdag 14 januari 2016

HÄRLIG FRUKOST

Idag åt jag en härlig frukost, bestående av:
½ portion grötsmoothie (juice, hallon, blåbär, chiafrön, baobabfrön, nyponskalpulver, banan, ingefärapulver, kanel)
1 kokt ägg
½ avokado

Den här typen av frukost ger mig en bra mättnadskänsla fram till lunch.

FITNESS BLENDER PÅ YOUTUBE

Det är kul när man hittar gratis hjälpmedel :).
Här är länken till Fitness Blender på YouTube. De har flera videor med olika träningsområden.


Här är ett exempel på cardio - uppvärmning, aktivitet och avslut:

onsdag 13 januari 2016

WORKOUTVIDEOR

Jag hittade en rolig workout-video hos THE BODY. Killen i mitten kallar sig för the fitness marshall. Låten heter "Get ugly".




Här är låten "Sorry". En låt i lugnare tempo, men ändå en redig workout.



Här är en annan; Ex's and Oh's".





OM ATT ÄTA PÅ RESTAURANG

Jag träffade min f d kollega S igår, för att käka lunch på Frölunda Torg. Ingelsta Kalkon har lagt ned, så det blev till att leta upp något annat vettigt alternativ, utan en massa gluten, laktos och socker, förutom lök, svamp, paprika o s v.

Vi gick till Jensens Böfhus för där kunde man välja att betala lite extra för att komma åt salladsbordet.
Jag tog grillad kycklingfilé (ingen sensation i sig, utan deras favoritsås), bakad potatis med smör och sallad. Jag blev mätt, men pruttig. Jag vet inte riktigt vad det var som skapade denna pruttighet, som varade stora delar av kvällen.

I vilket fall som helst, var det en bra övning i att välja mat med omsorg, när man är på stan. Det går att få mat som går att äta - om man bara orkar besvära sig själv och restaurangpersonalen lite grann.

Igår påminde jag mig själv om att om man går på lunchrestaurang som har buffémat, som man inte kan äta av, kan man ju alltid be att få en á la carte-rätt. Den blir givetvis dyrare, men samtidigt får man mer kontroll över vad man stoppar i sig.

måndag 11 januari 2016

EN LEDIG DAG - TID FÖR EFTERTANKE

Äntligen har jag en ledig dag.
Jag var på jobbet sex dagar av sju förra veckan. Ändå tog jag mig tid att promenera, dansa och aktivera mig. Det tycker jag är riktigt BRA!
Jag är stolt över mig själv :). Året har fått en bra början.

Idag stannade vågen på 102,5 kg. Det är nästan -4 kg sedan jag startade min resa mot bättre hälsa, för snart 8 veckor sedan. Yes!
Det blir -½ kilo i veckan, i snitt.
Det är tack vare Fitbit Charge HR och ökningen av min dagliga aktivitet som skyndat på viktminskningsprocessen den sista veckan. Det är jag helt övertygad om :).

Denna insikt ger mig kraft, ork och lust att vilja fortsätta i samma anda :). Min kropp behöver motion och en ändrad kosthållning för att kunna förändras. Det räcker således inte att enbart ändra kosten, för att få, hyfsat snabba resultat.

Och ju mer jag tänker på det där med gastric bypass-operation, desto mindre vill jag göra det. Jag menar, det är ju alltid förenat med viss risk, när man lägger sig under kniven. Dessutom vill jag inte få en massa lös hud, som sedan också MÅSTE tas bort på kirurgisk väg. Jag tänker att det nog är bättre att låta kroppen få göra sitt, och dra ihop sig i en långsammare takt. Om den nu kan det, när jag närmar mig 50 år. Om den inte klarar av det, så får jag väl undersöka möjligheten att bli av med överskottshuden på annat sätt.
Sen.

Jag får ge det här två år - för att se vad kroppen vill och klarar av.

Jag har en dröm om att vara i mycket bättre form till min 50-årsdag och kanske fira det med en resa till USA eller något annat land som jag kanske inte ens tänkt ut än :). 

Jag försöker föreställa mig hur våren kommer att se ut, med flera tillfällen till skogspromenader m m. Jag vet dock inte om jag klarar av att göra en realistisk årsplan med planerad viktminskning o s v, så jag försöker ta det som det kommer.
Ett steg i taget. Jag vet ju inte hur kroppen kommer att reagera, menar jag.

Jag vet inte om jag vågar hoppas på att jag kan jobba bort 50 kg från denna kropp, men jag kommer göra mitt allra bästa för att få optimal hälsa. Om man leker med tanken att -50 kg är målet, så har jag gått ned 8% av dem. Och det känns ju rätt så bra.
1% i veckan :).
Tjohoo!

Jag är dock medveten om att det inte alltid kommer att vara ett minusresultat på vågen. Det kommer att finnas tillfällen när vågen står still. Och då gäller det att inte ge upp utan ta nya tag. Hitta på något annat sätt att röra sig på, för att sätta igång kroppen igen :).

Jag vet ju, att ju mer jag läser på, desto fler idéer kommer jag att få, och desto fler utmaningar kommer jag att ge mig. Jag tycker ju om att utmana mig själv - om det så är inom pyssel eller hälsa. Jag vill lära mig mycket, inspirera och lära andra... Och det är väl en mina fina egenskaper :). 

Jag hoppas verkligen att jag inte får någon skada längs vägen som hindrar mig från att ta mina promenader. I dagsläget struntar jag i att det gör ont som fan i högerfoten. Jag SKA gå.
Jag tror nämligen inte att det är bra att bara sitta still, för då blir jag ju så himla stel i lederna.

Jag kan dock inte ta löpsteg eller böja foten för att sträcka mig uppåt utan att det gör JÄVLIGT ont.
Jag borde ta mig till vårdcentralen och få en remiss till en ortoped eller liknande, men jag tror att jag skall vara lite smart och göra det på onsdag eller torsdag, i o m att det brukar vara färre personer i kö, mitt i veckan.

Jag klurar också lite grann på det här med mängden kläder. Jag vill verkligen inte hamna här igen, med ett överflöd av kläder jag inte använder för att de är av fel kvalitet och får mig att svettas, eller att de är för fina för att använda till vardags.
Jag vill hellre satsa på kvalitetskläder som jag kan ha länge. Kanske kostar de mer, men jag vill verkligen köpa miljömässigt hållbara kläder. Jag vill inte bidra till den här hetskonsumtionen av billiga kläder, som i sin tur skapar miljöföroreningar och taskiga arbetslivsvillkor för människorna i de så kallade U-länderna.
Min ambition är att inte köpa nya kläder förrän jag kommit ned till storlek 44. Jag bör kunna gå runt i de jag har... Men det är klart... En ny BH och kanske några trosor behöver nog införskaffas, misstänker jag... Toppar och byxor kan ju sys in, tänker jag... :). Eller så får jag väl gå på loppis och fynda... :).

söndag 10 januari 2016

TRÄNINGSVÄRK OCH SMÄRTA

Jag pinnar på, med mina lurviga. 

Igår, kom jag upp i drygt 14 400 steg. Jag fick nästan lust att pinna på mer, för att komma upp till 15 000 steg, men tänkte för mig själv att träningsvärken i låren, från fredagens snöpromenad, fick räcka. Jag hade ju också gått till och från Frölunda Torg på arbetstid :).

Därtill har jag ju väldiga besvär med min högerfot (både hälsena och högersidan av foten). Det är inte värt att belasta sig för mycket, på kort tid.

Jag klev i alla fall upp för 25 våningar under dagen, och det var något som appen uppmärksammade :).
Det är lite kul med de där påminnelserna om att man klarat av något :).

Fitbit Charge HR, är således en riktigt bra sporre :). Speciellt när den funkar med synkning mellan armband och app i mobilen :).



Jag smorde in låren med kylbalsam, som jag köpt i Finland för några år sedan. Jösses, vad den satte igång att bränna :). Jag smorde in högerfoten också, och jag tyckte mig känna en liten, liten effekt av kylbalsamet även där :). Att den brände, alltså. Inget annat.


Bilden hittades här

Träningsvärken och besväret i högerfoten kvarstår dock idag, söndagen den 10 januari 2016. Min förhoppning är att kylbalsamet har en avslappnande effekt på problemområdena. Tiden får läka resten.
Och sen får jag påminna mig om att smörja områdena var fjärde timma... Det är väl där jag brister i min rutin...

fredag 8 januari 2016

PEPPARKAKSBOLLAR - HÄLSOBOLLAR - RAWFOOD

Jag gjorde pepparkaksbollar idag, "rawfood style". Jag hittade ett recept på nätet, som jag sedan modifierade utefter det jag hade hemma.

INGREDINSER
175 g salladsmix med nötter och frön (t ex cashewnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter o s v)
2 msk kokosolja
1-2 msk mandelsmör
12 st dadlar
4 tsk pepparkakskrydda (kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor (eventuellt muskotnöt))
1 krm vaniljpulver
4 st torkade aprikoser

kokosflingor att rulla i

GÖR SÅ HÄR:
Mal ned nötterna och fröna i en matberedare.
Häll i resten av ingredienserna och kör i matberedaren.

Det här var första gången jag använt mig av kokosolja i hälsobollar och jag undrar verkligen om det skall vara så mycket. Bollarna fullkomligt dröp av olja, när jag formade degen.

Jag smakade av degen, och den känns både nötig och salt med liten eftersmak av pepparkakor. Om man vill ha mer pepparkakssmak, skulle jag rekommendera 6 tsk pepparkakskrydda.
Vaniljpulvret känns knappt, så det kanske man också kan öka på något.

STEGRÄKNAREN TICKAR PÅ :)

IGÅR
Jodå. Det går bra att ta sina 10 000 steg om dagen med Fitbits hjälp :).
Jag är så himla glad för att jag skaffade mig det här verktyget.

Det blev ca 13 300 steg tagna igår. Yes!

Viktminskningen går sakta men säkert nedåt. Det går upp någon dag och sedan ned efter ett par dagar. Lite skumt det, hur kroppen fungerar :).

Jag minns tillbaka på den period, när jag hade köpt ett promenadband och gick så gott som varje dag i, typ 30 minuter, och lyckades bli av med 10 kilo på tre månader. Jag gjorde väl några förändringar i kosten också, vill jag minnas. Dock inte lika stora som den här gången :).

Nu är jag på min sjunde vecka med kostomläggning och nyligen påbörjade promenader. Resultatet är - 3 kg. Och det får jag ju se som bra, med tanke på att jag inte motionerat lika mycket nu som då.

...

IDAG
Jag dansade i trettio minuter, för att komma igång med dagens steg... Jag kom upp i nästan 4 000 steg på en halvtimma :).
Benen riktigt darrade efter dagens pass :-). Det är ju extra roligt :).

...

Jag intog en smoothefrukost apelsin- och ananasjuice, hallon och blåbär, banan, chiafrön, nyponskalpulver, baobabpulver, kanel och bipollen :).

Minnesanteckning: Det blir inte någon tillfredsställande mättnadskänsla av smoothiegröten, tyvärr. Det är inte det att magen kurrar av vrålhunger, men det går att ta sig fram i livet med vetskapen att chiafröna sväller över tid. 

...

Efter lunchen (grönsakssoppa på potatis, morot, palsternacka, rotselleri, brysselkål, sparris och diverse kryddor) begav jag mig ut för att posta brev och slänga saker i återvinningskärlen. Det snöade och snön kändes som pilar i ögonen. I o m att det snöade, hade jag lyft upp byxorna lite mer, så att de inte skulle bli blöta och tunga. Detta gjorde att jag frös om anklarna... Jag letade efter benvärmare i sportaffärerna, men det fanns inga.

Jag letade också efter något käckt som kunde skydda mina ögon från snön, men jag fann inget. Så det var bara till att ta på sig sina solglasögon och klafsa hemåt.

Även om jag hade haft möjlighet att få skjuts hem, valde jag att promenera från Backaplan. Det var lite jobbigt, i o m att det fortfarande snöade och att vägarna inte var plogade.
Men det var givetvis skönt att få gjort ytterligare en aktivitet idag :).
Idag kan jag stoltsera med 99 aktiva minuter :). Det bästa resultatet hittills :).
Tjohoo!

torsdag 7 januari 2016

HÖGHASTIGHETSMIXER - HÖGHASTIGHETSBLENDER

Ju mer jag läser på om hälsosam mat, gröna juicer m m, desto mer lär jag mig om t ex höghastighetsmixermaskiner m m. Det får mig att vilja undersöka om t ex Vitamix är den bästa på marknaden, eller om det kan finnas andra maskiner som kan göra jobbet lika bra.

(Här är mina första försök med Vitamix 5200.)




Det kan ju hända att den här apparaten, Breville Hemisphere Control blender, kan vara en värdig utmanare till just Vitamix, för  ungefär halva priset.




Raw pro X6000 (X9000) kan också vara ett alternativ, som är mycket, mycket billigare än Vitamix, även om den har liknande egenskaper.



Här är lite info om MontAna, som anses vara en av de starkaste maskinerna på marknaden.




onsdag 6 januari 2016

16 000 STEG PÅ EN DAG - FITBIT CHARGE HR VS SONYS AKTIVITETSARMBAND

Fitbit har funkat två dagar i rad :). Tjohoo.
Igår, när jag röjde lite hemma (letade efter en sladd till en bärbar högtalare), så hittade jag ett aktivitetsarmband från Sony, som ingick när jag köpte min mobil, för 1½ år sedan. Jag satte igång den, för att jämföra hur de skiljer sig åt.

Vid första anblicken, tycker jag bättre om Fitbit-armbandet, i o m att jag får omedelbara resultat på armbandet.
Sonyarmbandet är ju kopplat till en app i mobilen, vilket gör att jag måste konsultera den hela tiden, för att veta hur många steg jag tagit. Det var ju lite grann det jag ville komma ifrån... Att slippa kånka på mobilen...
Men jag tänkte att jag samkör armbanden i några dagar, för att se hur mycket de skiljer sig åt...
Jag märkte redan igår, att Sony-armbandet beräknar att det går åt mer kalorier än med Fitbit-armbandet... Skumt.
Och som om inte det var nog, så registrerar den endast 58% av stegen. Det är ju alldeles för lite.
...

Igår blev det en riktigt bra och aktiv dag...
Jag stuffade (dansade/gick på stället) hemma (såg till att jag aktiverade mig i ca 30 minuter) - åkte sen till Ale - köpte värmeljus på rea (Nille = 30 kr/50-pack ljus som brinner i 8 timmar/st (70% rabatt)). Det vägde, skall jag tillägga.
Jag käkade lunch på en japansk restaurang. Det blev Yakitori kycklingwok igen, med cashewnötter. Jag tog också misosoppa till förrätt. Den är godare än jag kunde ana :-).
Det var så mycket mat att jag bad om att få med mig en matlåda. Då blir ju också snittpriset per portion helt ok, för att vara utemat :). Jag tycker dock, att maten är i saltaste laget. Det är väl tur att de serverar ris till, även om jag inte äter det i stora mängder...
Jag lyckades dela restmaten i ytterligare två portioner. Det är ju inte klokt. Det kan väl inte vara tanken att man skall äta så mycket? Och varför serveras dessa jätteportioner? Är det inte bättre att ha en normalstorportion till ett lägre pris?

Sen gick jag till Ica Kvantum, för att se om det fanns något där jag letat efter... Det blev x antal markillburkar, i o m att de såldes för 25 kr/st :). Makrill är bra mat :).

Sen blev det en tur på Frölunda Torg innan jobbet. Jag hittade några matrelaterade böcker jag förlustade mig med :). Det gav också några steg... drygt 2 000 skulle jag tro :).

Och sen var det ju lite spring upp och ned för trappor - till och från de boende. Och det gav sina steg. Så när kvällen var till ända, stod mätaren på dryga 16 000 steg.

WOOOHOOO!!!



...

Det börjar kännas i smalbenen/benhinnorna nu. Jag skulle egentligen vilja passa på att ta en runda runt Sisjön efter jobbet idag, men kylan får mig att tveka. Men om solen skiner, tycker jag nog att det ändå kan vara värt det. Det kan ju vara käckt att tanka på med D-vitamin, menar jag :-).

För att klara kylan, har jag två tunna täckjackor på mig, för att kunna ta mig den ena - eller åtminstone öppna upp den, om jag blir för varm.
Jag har också två par tights och ett par långbyxor i mysmaterial på mig, för att inte frysa om benen. Men det gör jag ändå. Jag borde väl skaffa mig termobyxor, antar jag. Men det kanske inte finns i min storlek :(.
Skorna är vanliga tennisskor - med kanske lite vattenfrånstötande effekt, vilket gör att de känns varma nog - när man rör sig. Att bara stå rätt upp och ned på en hållplats skulle de nog inte klara av, i -6 grader.
Sen har jag en öronlappsmössa och vantar på.
Jag är nog en syn för gudarna. Men det bjuder jag på :).

Sen, som en liten påminnelse för mig själv, så måste jag tänka på att ta med servetter eller näsdukar av något slag - som jag kan snyta mig i - under promenaden, i o m att näsan börjar rinna nästan direkt.
Därtill är det inte helt fel att ha något som man kan valla läpparna med, i o m att de torkar ut och blir fnasiga.
...

Det blev några steg tagna på Frölunda Torg,  som jag besökte för att returnera några saker.

Att enbart gå på hårt underlag tär på smalbenen/benhinnorna. Jag får ta och vila resten av dagen och sänka ambitionen att gå 10 000 steg idag.

Just nu, klockan 15:00, har jag 7 930 steg registrerade.
Jag får ta det lugnt idag och imorgon (jag ska i o f s jobba imorgon, så det lär bli några steg i o m det...), så att jag kan aktivera mig på fredag, när jag är ledig .

...

Sent i natt, indikerade mobilen att batteriet till fitbit-armbandet är nästan uttömt. Det får jag ju säga är ett dåligt betyg, att den inte klarar av mer än två och en halv dag... :(...
Jag laddar den en stund innan jag lägger mig och hoppas på att den är piggare imorgon...

tisdag 5 januari 2016

FITBIT-NOJA

Det känns riktigt bra att ha köpt fitbitarmbandet. Jag är dock fortfarande något skeptisk till att den skall funka över tid, synkningsmässigt :-(.

Men armbandet har en magisk kraft :).
Jag VILL verkligen komma upp i 10 000 steg om dagen, antingen via promenad eller dans :). Och det är ju helt fantastiskt. Det är ju värt varenda krona, om det bara håller i sig ;-). Och tävlingsinriktad som jag är, ser jag inte någon orsak till varför det inte skulle göra det :).

Vågen visade 103,4 kg idag. Det är ju inte klokt sicket flyt det är nu :).
Det gäller bara att hålla geisten vid liv när det står still :).

Keep up the good work, Sari. Säger jag till mig själv :).