söndag 28 februari 2016

TÄNKER PÅ ATT BÖRJA TRÄNA PÅ GYM

Just nu går tankarna kring att förbättra hälsan ytterligare ett steg, genom att börja träna styrketräning på gym. Promenaderna är bra, tro inget annat, men jag behöver hitta ett sätt att träna både armar, axlar, mage och rygg också :).

Vi som arbetar inom Göteborgs stad har 1 000 kr friskvårdsbidrag och det är ju rätt gött att kunna ta vara på det :).

Så jag får ta mig en funderare kring vilket gym som kan passa mig.

STORKOKSRECEPT PÅ MIXAD LINSGRYTA

Linsgryta är gott. Och det är bra mat. Riktigt bra mat, i o m att både ingefära, chili och vitlök (supermat) finns med :).
Jag brukar höfta till ett recept med det jag har hemma. Jag brukar utgå från det här, men det går givetvis bra att ha de grönsaker man tycker om:

  • 3-4 morötter
  • 3-4 palsternackor
  • ½ rotselleri
  • 1 sötpotatis
  • 10 små potatisar
  • 1 röd chili
  • 1 tummestor bit ingefära
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 frp krossade tomater
  • 3 dl röda linser
  • 2-3 grönsaksbuljongtärningar
  • +4 l vatten (så att det täcker grönsakerna och mer därtill)


Kryddor efter smak och tycke... jag brukar ta rejält med kryddor, i o m att jag vill ha en mustig smak på grytan/soppan
  • chilipulver
  • cayennepeppar
  • curry
  • gurkmeja
  • kanel
  • kardemumma
  • paprikapulver
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • rödpeppar
  • salt
  • 2 msk jordnötssmör (läggs till i slutet)

Hacka allt i ungefär jämnstora bitar, förutom potatisen, som kan vara i större bitar.
Chili, ingefära och vitlök kan hackas mindre.
Häll i alla ingredienser förutom jordnötssmöret, som kommer in i slutet.
Låt koka i minst 2 timmar, på svag värme efter uppkok. Rör om emellanåt. (jordnötssmöret bidrar till att soppan fäster i botten)
Mixa allt med en stavmixer.
Servera med t ex riskaka/majskaka eller hembakt keso- och fröbröd eller liknande :). Igår tog min pysselvän L med sig hembakta frallor....


Här är mina favorit"riskakor":


De smakar supermumsigt med lite bregott och ost :). 

lördag 27 februari 2016

HÄLSOBOLLAR MED APELSIN- OCH CHOKLADSMAK


Jag hittade ett käckt recept på hälsobollar med apelsin- och chokladsmak på nätet igår. Jag kände för att göra några bollar för att välkomna en kollega som kom tillbaka från semestern. Jag har modifierat receptet något...

Det blev en liten sats (8 bollar), så nästa gång skall jag göra en dubbel sats. Bollarna blev saftiga och goda - med fin smak av både apelsin och kanel. 



RECEPT

1 dl cashewnötter
1 dl urkärnade dadlar
2 msk russin/torkade bär
2 msk kakao
1 msk kanel (valfritt)
½ msk kardemumma (valfritt) 
½ tsk rivet apelsinskal
½ apelsin (saften ur den)
1 dl kokosflingor (eller bipollen (valfritt)) att rulla bollarna i

Blanda allt (förutom kokosflingor/bipollen) i en matberedare tills det klumpat ihop sig.
Forma till bollar.
Rulla i kokosflingor eller t ex bipollen.
Ställ i kylen i minst 30 minuter innan förtäring. 

KESOPLÄTTAR

Jag hittade detta recept på kesoplättar hos ToppHälsa (via Facebook) (receptet kommer ursprungligen från Allt om mat).
Jag lånar bilden därifrån, för att ni alla skall bli lika inspirerade som jag blev :).



Här är receptet: 

1 liten burk keso
2 st ägg
1 msk fiberhusk
½ krm salt
½ krm vaniljpulver eller kanel/kardemumma/nyponskalpulver/baobabpulver
kokosolja att steka i
frukt eller bär till servering 

Blanda keso och ägg till en smet. 
Tillsätt fiberhusk, salt och vaniljpulver.
Stek i het panna.

Servera med banan, färska eller tinade bär eller frukt. 

torsdag 25 februari 2016

CECILIAS NÖTRUTOR MED CHOKLAD OCH KAFFE ELLER LAKRITS

Jag blir ofta inspirerad av Cecilias blogg och vill gärna testa hennes recept. Sen är det inte alltid jag gör det, men det kan vara kul att spara på dem och testa att göra dem när tiden är mogen :).

Här är ett recept på nötrutor med choklad och kaffe.



RECEPT
botten

4 dl mandlar
10 st dadlar
1 msk kokosolja
1 nypa vaniljpulver
1 nypa himalayasalt

Kärna ur dadlarna. Blanda med resten av ingredienserna i en matberedare. Ta fram en kvadratisk/rektangulär form som du lägger ett bakplåtspapper i. Tryck ut massan - ca 1 cm tjock.

topping
2 st avokado
1½ dl kakao
1 dl kokosolja
2 msk nescafe/lakritspulver
1 nypa himalayasalt
ca ½ dl honung

Skala och kärna ur avokadon. Blanda med resten av ingredienserna i en matberedare.
Bred ut krämen på nötbottnen. Ställ i kylen för att stelna. Pudra gärna med kakao eller lakritspulver - eller varför inte strö över bipollen.
Skär upp i bitar. 12 st kan vara lagom. 

TJOHOOO! ÄNTLIGEN -10 KG OCH DRÖMMEN OM EN ORANGE KAVAJ

Den satt långt inne... Speciellt efter en tid av sjukdom m m.

Jag har väntat och väntat på den här dagen. Dagen, när jag når -10-kilostrecket :).
Idag stannade vågen på 96 kg. Det betyder -10,4 kg sedan starten, den 24 november 2015. Yes! Fan, vad jag är bra :). (Jag kör med positiva peppningar mot mig själv, för att bryta trenden av negativt och kritiserande tänkande)

Viktminskningen uteblir, så länge jag är enbart måttlig i mitt promenerande. Men sen händer det lite mer, när jag ökar på stegantalet per dag :). Det är ju en tydlig indikator på vad som måste göras ;-). Jag får helt enkelt bli ännu mer aktiv, för att få igång förbränningen :).
Men så är det ju det där med att jag har ont i knät och foten.
Fortfarande.
Jag känner ingen lättnad på den fronten, tyvärr, även om jag minskat i vit. Och när jag har tagit fler än 10 000 steg på en dag, så är knät ordentligt ömt på kvällen. Speciellt när jag försöker böja knät uppåt när jag halvsitter i soffan.
Jag får helt enkelt inse, att det är en mångårig skada som kan ta lång tid att läka.

Det är sju veckor kvar till Berlinresan och det vore ju käckt att komma i bättre form tills dess. För där, där kommer vi att promenera, min kompis A och jag :).
Jag har t o m hittat tips på några scrapaffärer i Berlin, så de kommer att motivera mig till att röra på mig ännu mer :).

Och idag, när jag tittade i en lokaltidning, såg jag att de sålde den roll-on jag brukar använda för 10 kr/flaskan. Jag har för mig att den brukar kosta mellan 20-30 kr normalt. Så då fick jag genast en tanke på att jag kunde ta en promenad till Wieselgrensplatsen, för att beta av ca 4 000 steg. Sen hoppas jag på att få till resten på arbetstid :).

Jag märker definitivt av en förändring i mitt tänk, när det gäller att ta sig ut ur lägenheten och aktivera sig. Jag längtar efter vårvärmen. Jag ser mig vilja göra mer utomhus. Både för att samla på D-vitamin, men också för att se mer av omvärlden, istället för det som finns innanför hemmets fyra väggar.

...

Jag tog en tur på Frölunda Torg igår innan jobbet...  Jag gick in på Lindex och blev kär i den här underbara orange kavajen... Den hängde på den "vanliga" avdelningen, och storlekarna gick upp till 2XL. Jag kom i den och den kändes riktigt bra över armarna, i o m jag var fullt rörlig i den.
Det är ju en vårkavaj, så det är lite tveksamt om det är värt att köpa den nu. Det är ju inte vårvarmt förrän i april och tills dess kanske jag har gått ned lite till i vikt (d v s kanske räcker det med en mindre storlek - men vågar jag att chansa???).
Jag vet således inte vilken storlek jag skall köpa, eller om det ens är värt att fundera mer på den, i o m att ambitionen är att inte köpa några kläder förrän det är ett absolut måste.
Jag vill ju kunna rensa bort mina gamla kläder, hitta en ny stil (eller rättare sagt kunna klä mig som jag "alltid" velat, men inte kunnat, p g a att de kläderna inte görs i stora storlekar) och framförallt inte köpa fler kläder än vad jag behöver.
Men jag lockas oerhört av den orange färgen. Jag tycker också att jag råkade vara snyggt klädd för just den här kavajen, med en randig tröja och svart-vit scarf :). Det är så där härligt grafiskt :).



Jag besökte Lindex än en gång, för att prova storleken mindre (XL på vanlig klädavdelning), men den var alldeles för liten över armarna. Det krävs nog en viktminskning på mist 10 kilo till, för att den skall gå på utan att jag spräcker tyget.
Jag frågade butikspersonalen vad XXL-storleken motsvarade i siffror, och hon sade 48. Det var ju en glad nyhet för min del, med tanke på att jag varit på 52 tidigare :).
Kanske motsvarar XL-storleken 44-46.
Det är bara till att pinna på, för att få resultat :). För det vore verkligen kul att spatsera omkring med den i vår/sommar :).

tisdag 23 februari 2016

BAKA, BAKA, LITEN KAKA... ÄPPLEPAJ, CHOKLADKAKA, BANANKAKA

Idag slog jag till rejält på bakningsfronten.

Jag började med att göra en äpplepaj.


Sedan gjorde jag chokladmousse/chokladkaka (chokladbrownie). 



Jag avslutade med att göra en banankaka, när jag ändå hade ugnen i gång :). Dessutom blev jag av med fyra bruna bananer som skrek om uppmärksamhet :).

HÄLSOSAM CHOKLADKAKA (CHOKLADBROWNIE) MED AVOKADO

Choklad sägs vara bra för en. Jag har inte ätit choklad sedan slutet av november. Jag har två kakor mörk choklad i skafferiet, uti fall att... Men de står oöppnade :).

Jag såg det här receptet på chokladbrownie (med avokado som fettkälla) på facebook, som i sin tur länkade vidare till en amerikansk sida. Jag har ändrat det till svenska mått. 

(Man kan, om man vill, äta smeten som chokladmousse. Det är bara att ställa in i kylen tills det är dags att servera den :). Det är en mäktig och mättande smak - så smeten bör räcka till minst 6 portioner. Det kan bli toppen med färska hallon, blåbär eller andra bär.)

Så här det det ut innan jag bakat kakan.



RECEPT:
1 stor avokado
1,1 dl osötad äpplemos
1,1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljextrakt (eller lite mindre vaniljpulver)
3 stora ägg
1,1 dl kokosmjöl
1,1 dl osötad kakaopulver
1/4 tsk havssalt
1 tsk bakpulver
kokosolja

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på ca 175 grader.
Blanda följande ingredisenser i en matberedare: avokado, äpplemos, lönnsirap, vanilj.
Lägg allt i en stor skål och lägg till äggen. Vispa.
Blanda till kokosmjöl, kakao, havssalt och bakpulver i en egen skål. Blanda sedan med de andra ingredienserna.
Smörj en form, ca 20*20 cm, med kokosolja.
Baka i ugnen 20-30 minuter, beroende på hur kletiga/torra du vill ha dina brownies.
Låt svalna i minst 20 minuter, innan du skär till ca 16 bitar.
De håller sig i rumstemperatur i ca två dagar. De håller lite längre i kylen. Du kan också frysa in dem.

Så här såg den ut när den kommit ut ur ugnen. Något prickigt har kommit fram under själva bakprocessen. 



Och gott var det. Det går inte att jämföra med kladdkaka, men den rika chokladsmaken gör en ändå nöjd :). 

måndag 22 februari 2016

GLUTEN- OCH LAKTOSFRI ÄPPLEPAJ

Den senaste veckan har jag varit sugen på paj. Äpplepaj, alltså.

Sambon påminde mig om att vi har en rabarberpaj i frysen. Jag blev genast stressad av att veta att den fanns där. Jag tänkte tillbaka på den tiden när jag åt ohejdat. Vanligtvis delade sambon och jag på en sån paj på en kväll. Med vaniljsås till. Det måste ha blivit en hel del kalorier.
Och ju mer jag tänkte på överätandet, desto mer skärrad blev jag för att över huvud taget ta fram pajen ur frysen, utav rädsla att överäta och att inte känna mig nöjd med en liten, liten bit.
Därtill fasar jag för hur kroppen skall reagera på både socker och vitt mjöl. Det är ju inte värt ett dygnslångt pruttande. 


Till saken hör, att jag ju köpte en slow juicer från Coop Forum. Jag testade den samma dag, men blev besviken över att minst hälften av äpplena fastnade i själva "tröskverket". Sicket slöseri! Och inte blev det juice, utan en lös smoothielik konsistens.
Näe. Det blir inget med det.
Då gör jag hellre smoothies med min Vitamix 5200, där inget går till spillo :).

 

  

Men i o m att jag gick "all in" med äpplen, vid köpet av slow juicer-maskinen, så har jag ju en jädra massa äpplen här hemma. Jag vill inte att de skall gå till spillo, varför jag klurar på hur jag skall få till en gluten- och laktosfri äpplepaj med laktosfri vaniljsås utan socker och annat tjafs. 
Jag tänker mig att jag borde kunna ersätta vetemjölet med alternativa mjölsorter. Jag har t o m köpt ett paket färdig mjölmix (Lailas), för att underlätta det hela.

Jag har ju kokosmjölk och kokosgrädde hemma, tillsammans med vaniljpulver och kokossocker. Det borde kunna gå att göra något av det. Men sen kom jag ju att tänka på att jag har frusen mango. Kanske kan jag göra en mangosorbet av något slag med min vitamix 5200. Det är den en fena på, ju :).

...



RECEPT PÅ GLUTENFRI ÄPPLEPAJ
Här är ett recept på äpplepaj från Finax, som jag låter mig inspireras utav.
150 g smör
4 dl mjölmix
5 msk kokossocker (jag har minskat ned på mängden socker här, för att kunna ha lite över äpplena istället)
4-5 äpplen
(russin)
kanel
(kardemumma)
(ingefära)
(vaniljpulver)
kokossocker (att strö över äpplena)

Smält smöret.
Blanda samman mjöl, kokossocker.
Häll i smöret.
Skiva äpplena tunt och lägg dem i en form.
Lägg i russin.
Häll över kanel och kokossocker och blanda.
Smula degen över äpplena.
Grädda mitt i ugnen, på 225 grader, i 20-25 minuter. Sätt en plåt in i ugnen, lite ovanför pajen, så att den inte bränns vid.

...

Jag googlade lite på nätet och fann det här receptet för mangosorbet (bloggen heter 56 kilo).

RECEPT PÅ LAKTOSFRI MANGOSORBET
1 st banan
½ dl kokosmjölk eller vispgrädde (laktosfri, i mitt fall)
1 pkt frusen mango

Lägg ingredienserna i matberedaren/vitamix 5200 och kör tills allt blandats. Skopa upp direkt :). Det som blir över kan frysas in. Det är dock bra att tänka på att ta ut det lite innan man skall äta det.

Det borde väl bli gott på en äpplepaj med både äpplen, russin och kanel samt en "smuldeg" eller liknande ovanpå :).

HOCKEYMATCH + MCDONALDS-MAT

Jag var på hockey i förra veckan (ingick i jobbet). Personen som jag följde med ville äta på Mc Donalds. Jag hade klurat länge och väl på om jag skulle ta med egen mat (kokt ägg, keso, banan och kanske mango) eller om jag skulle "offra mig"/göra det enkelt för mig genom att köpa en måltid där. Well. Det blev det senare.
Jag valde Big Mac & Co. Men det skulle jag inte ha gjort. (det enkla blev plötsligt ganska "svårt")
(Orsaken till att jag inte tog med egen mat, tror jag beror på att jag besvärad av tanken att äta mat som inte var köpt där... Visste inte om personalen skulle reagera.)

Jag blev väldigt pruttig av maten (den var ju inte laktos- och glutenfri). Pruttande höll i sig ända till nästa morgon. Dessutom blev jag extremt trött av maten. Jag kunde knappt hålla ögonen öppna under matchen. Jag fann mig tänka på andra saker och fick verkligen koncentrera mig på att vara närvarande. 
Så nej. Inget mer Mc Donalds-mat för min del.

I pauserna passade jag på att promenera runt hela Scandinavium. Det blev några varv. Jag trodde, i min enfald, att det skulle vara lätt att komma upp i 10 000 steg, men jag får erkänna att jag fick pinna på rätt bra. Dessutom fick jag skoskav på vänsterhälen. Jag letade fram plåster via personal som jobbade där. Jag hittade ett bra tygplåster, som faktiskt satt kvar under hela kvällen och gjorde så att jag kunde fortsätta promenera. Annars hade det nog varit kört...
Nu har jag lärt mig ytterligare en sak, längs livets promenadstig. Det är bra att ha med sig plåster i väskan. Alltid. Man vet ju aldrig när skoskavet kan vara ett faktum. Och sen är det givetvis skillnad på plåster och plåster. Inte alla tygplåster sitter kvar. Salvequick är ett bra plåster, i mitt tycke.



Förresten.
Frölunda vann med 3-0.

fredag 19 februari 2016

LEILAS LAKTOS- OCH GLUTENFRIA RABARBER- OCH JORDGUBBSPAJ

Här är ett recept på gluten- socker- och laktosfri rabarber- och jordgubbspaj. Det är Leilas recept. Länken tar dig till en sida med videohänvisning och recept - som du kan skriva ut.

ITALIENSK BANANKAKA - FRI FRÅN GLUTEN OCH LAKTOS

Jag hittade ett recept på gluten- och laktosfri (italiensk) banankaka som jag fick ändra på lite grann, i o m att jag inte hade alla ingredienser hemma. 



Det är en saftig och god kaka och jag rekommenderar dig verkligen att göra den, om du har några bruna bananer som du inte får någon annan användning för :).

RECEPT
4 st ägg
3/4 dl kokossocker
3 msk ljus sirap/honung
3-4 st bananer
75 g smör
100 g mandel
3½ dl rismjöl/mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 tsk kanel
2 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
1 tsk nejlikor (valfritt)

laktosfritt smör
glutenfria skorpmjöl

(Om någon krydda är slut, kan du öka på med mer av någon annan krydda - t ex 4 tsk kardemumma och skippa kanel och ingefära)


GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Kör mandeln i en matberedare med kniv.

Rör ihop ägg, kokossocker och sirap (elvisp går bra).
Blanda ihop de torra ingredienserna (rismjöl/mandelmjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor) i en egen skål. 
Mosa bananerna med gaffel i en egen skål och blanda dem i äggsmeten.
Vänd i de torra ingredienserna i äggsmeten.
Smöra och bröa en kakform. 

Häll i det smälta smöret i äggsmeten. 
Häll smeten i kakformen. Grädda 30-40 minuter i 175 grader, mitt i ugnen.

Stjälp upp kakan på ett fat och låt svalna med formen på.

...

ÄNDRINGAR I RECEPTET
Jag gjorde ännu en banankaka, i o m att jag hade fler bananer att bli av med. Den här gången hade jag inte någon kanel kvar, så jag valde att gå "all in" med kardemumma. Jag tog 4 teskedar.
Den här gången tog jag hälften hälften av rismjöl och mandelmjöl.


Jag körde allt i matberedaren. Jag började med grundsmeten (ägg, socker, sirap) Sedan matade jag i 4 bananer och lät kniven gå runt.


Jag blandade ihop de torra ingredienserna och hällde i matberedaren. 

Jag smorde formen med smält smör och skorpmjöl (av glutenfritt bröd). 


Jag avslutade med det smälta smöret.


Jag gräddade kakan i 30 minuter, på 175 grader.


Det doftade ljuvligt av banan i lägenheten :). 


onsdag 17 februari 2016

INSPIRATION FRÅN ANNAT HÅLL

En pysselbekant tipsade mig om Yuri Elkaim, som tipsar om både mat, motion och annat hälsofrämjande. Det kan vara värt att bekanta sig mer med honom, för att inte tappa bort sig längs hälsovägen ... :).

tisdag 16 februari 2016

SUPERGOD ORANGEGUL SMOOTHIE

Här är receptet på en härligt orangegul smoothie :), som jag swishar till med min "monstermixer" Vitamix 5200.
Smoothien (len frukt- och bärdryck) i den här måttbehållaren följer med mig till jobbet idag :).



Receptet räcker till 3 glas härlig smoothie :).

INGREDIENSER
1-2 dl vätska (hallondryck/apelsinjuice eller liknande)
1 skiva (2 cm tjock) färsk ananas
1 apelsin
1 banan
1 kiwi
1 pkt frusen mango
2-3 msk nyponskalpulver

GÖR SÅ HÄR:
Häll i vätskan och de andra ingredienserna i nedanstående ordning för att underlätta för kniven.
Dela ananasskivan i 4 delar.
Skala apelsinen, men lämna kvar en del av pektinet (det vita).
Skala en banan - bryt av i 3 bitar.
Skala och dela kiwin.
Häll i nyponskalpulver.

Jag brukar ta en smoothie till frukost med ett kokt ägg. Det brukar hålla mig ohungrig fram till lunch :). Det går givetvis jättebra att ta en härlig smörgås, gjord på keso- och fröbröd, lite bregott/smör och ost också, om man känner sig lite extra hungrig :). 

HÄLSOBOLLAR MED ÄPPLE

Jag gjorde hälsobollar (raw food-bollar) med rivet äpple häromdagen. 



ca 20 st

INGREDIENSER:
1 dl cashewnötter
1 dl mandlar (med skalet på)
1 dl russin/torkade bär
1 dl dadlar (urkärnade)
6 st aprikoser (torkade - ekologiska)
1 rivet äpple (saften bortkramad)
2 msk kanel
1 tsk kardemumma
2 msk nyponskalpulver
kokosflingor/bipollen till garnering

GÖR SÅ HÄR: 
Använd en matberedare med kniv.
Hacka mandlarna först.
Lägg sedan i resten och kör tills det blir en tjock klump som går att forma till bollar.
Häll upp kokosflingor i en burk/tallrik.
Forma bollarna och rulla dem i kokosflingor/bipollen.
Förvara bullarna i en burk av något slag.
De går att frysa in också :).

FRUKTANSVÄRD SMÄRTA I BRÖSTET

I söndags kväll, när jag var på jobbet, kände jag att magen började "spöka". Det gjorde ont, ungefär likadant som om jag skulle behöva gå på toaletten och tömma mig. Men sen vandrade smärtan upp för magen och landade i bröstet. Smärtan gick genom kroppen ut mot ryggen och även armarna. Det var fruktansvärt. 
Det var ett tryck över bröstet samtidigt som det kändes som att jag hade blivit skjuten med en hagelbössa (inte för att jag blivit skjuten med en hagelbössa förut, men min föreställning av det...).
Jag kunde inte sitta, stå eller ligga på sidan. Jag försökte överleva genom att ligga på rygg. Smärtan var av en sådan karaktär att den tvingade fram tårar. Jag andades ljudligt och kände att livet tar slut här och nu.
Paniken i mig steg för varje minut. Jag var ju på jobbet. Skulle jag behöva ringa in en vikarie? Denne har ju ingen nyckel... Skulle jag behöva vänta in denne - med min smärta innan jag kunde ringa efter ambulans? Skulle jag behöva transporteras med ambulans från jobbet. Jag skulle ju bli den stadsdelens snackis... 
Jösses. Patetiska tankar... Jag vet. Men det var så det kändes.
Jag ringde till slut 112. Och där och då släppte smärtan. Det hade väl varat i en kvart.

Smärtan försvann lika plötsligt som den kom. Och sen kändes allt helt normalt igen. 

Jag kontaktade även 1177 för att rådfråga. Jag fick även hjälp att ställa mig i telefonkö hos min listade vårdcentral. Jag fick en tid kl 10:00.
Jag beskrev scenariot. Läkaren kände på magen och tyckte sig se att jag reagerade mycket på tryck och kläm.

Jag fick ta en massa prover: 
EKG - normalt
urinprov - normalt
sänka - normalt (lite över normalgränsen ... kan ju vara en rest från förkylningen)
feber - 36,8 (ingen feber)
blodprov - normalt
blodtryck - 138/82 (bättre nu - till skillnad från i januari 149/89 och december 140/85)

Läkaren kunde inte på rak arm säga vad det var - men jag fick ett recept på någon medicin (omeprazol) mot magen, som skall tas 30 minuter före måltid, för bästa effekt.

Jag har upplevt denna smärta en gång tidigare, och det var åtta veckor tidigare. Då var smärtan mer lik hungerkänsla - som om jag inte ätit tillräckligt mycket till frukost. Då tog jag ett kokt ägg, men det hjälpte inte.
Smärtan hade samma förlopp som igår. Jag lade mig ned för att vila - för att lugna ned mig. Och det gick över sen, även då, efter kanske en kvart.

FOKUS PÅ VIKTMINKSNINGEN

De senaste veckorna (jag var ju sjuk i två vekor - kunde inte promenera...) har kännetecknats av att jag gått upp i vikt istället för ner i vikt. Det har känts tråkigt. Det har fått mig att titta på portionsstorlekar och vad jag äter. Jag har minskat ned på portionerna men det har inte riktigt hjälpt. Jag har också försökt variera kosten så mycket det bara går, så att det inte blir enformigt.

Jag har ingen som helst ambition att ge upp utan tänker att jag får bara ta mig igenom det här. Det är något nytt hos mig som person. Att inte ge upp. Att se framåt. Att tänka att det är inte antalet gånger man faller man ska fokusera på, utan antalet gånger man reser sig igen :).

Ända sedan jag blev frisk från förkylningen har jag försökt nå 10 000 steg om dagen. Jag tog det lugnt i början av veckan och fick sedan till stegen på ett smidigt sätt, tack vare jobbets karaktär. Jag går ju till och från de boende x antal gånger per dag. Upp och ned för trappor, följer med till mataffären o s v. Det är käckt att veta att stegen tickar på på jobbet, utan några större problem :).

Det som dock fortfarande är bekymmersamt är värken och smärtan i högerknä och högerfot. Det sätter sordin på stämningen, lite grann. Men det är bara till att göra sitt bästa. Jag är ingen "loser"!!!

fredag 12 februari 2016

NYA SKOR OCH INLÄGG

Jag tog en tur till TeamSportia idag, för att göra ett par inlägg (e dynamic blue (649 kr (feb/2016)) som jag kan ha i ett par inneskor av luftigare karaktär, typ tofflor eller liknande. Det slutade med att jag skaffade mig både inlägg och nya skor, som motverkar pronation (foten lutar inåt när man går/springer) samt extremt bra dämpning under hela sulan. Därtill är skon extra komfortabel i o m att skon är sömlös (den är som en strumpa :) = mycket bekväm).
Vad jag inte tänkte på, när jag pratade om att jag ville ha en icke-varm sko, var att just dessa skor är extremt luftiga av sig. Jag gick ut med dem i -2 grader, vilket snabbt kändes av, i o m att luften bara svepte rätt in i skorna... Jösses, vad kallt det var! Men det bådar givetvis gott för vår, sommar och höst :), när temperaturen är lite högre...
Det hjälpte heller inte att ta på sig dubbla strumpor - i o m att det skon började skava mot det ömma på högerfoten.

Jag var emot skon till en början, för färgens skull. Jag gillar inte rosa. Men det räckte att jag stoppade fötterna i skorna för att jag skulle inse skons förträfflighet :).

Skon heter Asics gel-Kayano och är en löparsko.

Nya KAYANO väger 10 gram mindre för att varje steg ska bli lite lättare under långa maratonlopp. Den är utformad för att sitta lika skönt runt mittfoten som en strumpa och har en ovandel i nät som töjer sig efter foten. GEL-dämpning fram och bak skyddar foten från stötar medan mellansulan i FluidRide 2.0 ger svikt åt steget. En särskilt utformad FluidFit-ovandel i nät töjer sig efter foten och känns som en andra hud. Dra mindre vikt runt banan med nya, lättare KAYANO.

Säljaren Oliver var ödmjuk och kunnig och svarade lugnt och sansat på alla mina frågor :). Jag promenerade på ett löpband medan han filmade med sin mobil hur mina fötter betedde sig i de nya skorna med nya inlägg och i de gamla skorna med gamla inlägg. Det blev en märkbar skillnad med de nya inläggen och skorna och jag hoppas innerligt att de skall hjälpa mig att bli kvitt värken i både knän och fötter. För det är banne mig inte roligt att gå runt och ha det smärtsamt vid varje steg man tar.

Ju mer jag tänkte på och kände hur skönt det var att gå i de rosa skorna, kände jag att jag måste investera i ett par likadana för hemmabruk (inneskor) och ett annat par skor för utomhusbruk vintertid. Jag resonerade som så, att knäna kan bli bättre mycket fortare om jag har bra på fötterna i alla lägen, istället för enbart en tredjedel av tiden... 

...

Dagen efter tog jag mig till en annan Team Sportiabutik för att se om de hade ett annat sortiment. Jag valde ett par likadana rosa Asics (vågade inte annat - fötterna ska ha det bästa :)....) och en lite grövre, stabilare sko, som jag hoppas kan hjälpa mig att räta ut steget lite mer.

Jag aktiverade försäljaren ganska bra, i o m att många av de grövre skorna var för hårda runt hälen, vilket skavde mot ömheten i min högerfot :).
Jag berättade också att jag dagen innan köpt skor och inlägg och ville köpa två uppsättningar av både skor och inlägg. Jag frågade lite skämtsamt om jag kunde få mängdrabatt och det nappade hon på direkt :). 20% avdrag resulterade i 880 kr. Och det är verkligen inte illa :).

Så det är inte helt fel att våga pruta :).
Och nu känner jag mig riktigt redig, som har tänkt på fötternas bästa :). Nu bör promenaderna inomhus och utomhus inte skada mina fötter och knän...

KÖPA SLOW JUICER?

Jag har inte riktigt tagit mig an grönsakerna med hull och hår. Det är inte det att jag inte gillar grönsaker, tvärtom, men de lyckas liksom inte hitta till frukosten o s v. Och då talar jag om gröna bladgrönsaker, rödbetor och andra antioxidant- och vitaminrika dito :).

Kanske kan en långsam juice-press hjälpa mig att öka intaget. Men jag ställer mig frågande till om det är värt att lägga ned 3000-5000 kr på en sådan apparat. Det kostar ju lika mycket som att 1 st Brämhults juice/vecka under tre år.

Sen vet jag inte riktigt vilka maskiner som är kompatibla med t ex ingefärans trådiga karaktär. Går det verkligen att "juica" precis allt?
Det är något jag för fördjupa mig i, känns det som.

onsdag 10 februari 2016

GÖRA NUDLAR AV GRÖNSAKER - GRÖNSAKSSVARV ELLER JULIENNESKÄRARE

Nu, när jag letar efter lite annorlunda recept, med t ex vegetariska nudlar - upptäcker jag något som heter grönsakssvarv (spiral vegetable slicer/spiralizer/veggie twister). Det verkar ju vara nästa objekt att sikta in sig på, så att jag kan göra nudlar/spaghetti av t ex zucchini, kål, morötter m m :).
Tjohoo... Något nytt att se fram emot :).

I bloggen 56 kilo pratas det om zoodles.
På Amazon.com finns en maskin att titta på.

Det finns givetvis billigare alternativ, men jag vet i fan om det är värt att göra misstaget att köpa något plastigt... Och sen kan man ju lägga in miljöaspekten i plastiga saker också... Det finns ju något som heter plastbantning nu för tiden... Att man undviker giftiga plastburkar m m.... Och jag som har så många plastburkar... Jösses...

Ju mer jag letar, desto mer finner jag :).
Jag fick precis tips om att köpa en julienneskärare istället - en lite annorlunda potatisskalare :-). Den är billigare - och framförallt mindre platskrävande :).

måndag 8 februari 2016

NYSTART - OM ATT TA NYA TAG EFTER EN TID SJUKDOM

Äntligen börjar jag känna mig frisk igen... Jösses, sicken knockout-förkylning jag åkte på den här gången... Sjuk i nästan två veckor... Usch och fy.
Kanske skall jag köpa Echinagard eller något för att förebygga kommande förkylningar... Jag vill verkligen inte bli sjuk igen.

Nu är det nya tag som gäller.
Jag vill gärna komma ut och gå igen. Det kändes ju så himla bra att ha Fitbitarmbandet som guide och motiverare :). Jag vill dock ta det lugnt i början, så att jag inte överanstränger mig.

Jag har klarat av bra att äta tre mål om dagen, frukost, lunch och middag - även när jag varit sjuk :).
Jag har inte fallit dit och köpt godis eller annat onyttigt, förutom att jag blev sugen på grillspett från Levadura i fredags, Tacos i lördags och currysås till den grillade kycklingen igår.

Jag känner att jag behöver fler recept att välja bland, när det kommer till nyttig och hälsosam mat.
Jag kan inte äta linsgryta för många dagar på raken, i o m att tarmarna inte klarar av att hantera alla fibrer. Så jag behöver ändra min receptförteckning något...

Det verkar gå bra att äta ett kokt ägg och dricka ett glas fruktsmoothie till på morgonen.
Jag vill dock gärna lära mig att få in ännu mer grönsaker till lunch och middag. Och även om jag lockas av tanken att äta mer vegetariskt - blir jag sugen på kyckling, fisk och bacon ibland.
Jag sitter och tänker på att det vore gott med t ex rödbetsbiffar någon dag :).