måndag 23 maj 2016

DIVERSE MATINFO - NÄR MOTIVATIONEN TRYTER... :(

Nu, när jag kört vilse - d v s struntat helt i att laga och äta rätt slags mat, är det dags för en påminnelse med stora bokstäver.
Jag har förlorat mig i pysslets värld, genom att testa på nya tekniker och leta efter roliga pysselvänliga saker på loppisar m m... Fokus har således skiftats... Och det märks ganska tydligt på vågen... :(.

Jag brukar kunna kicka igång mig genom att läsa på...

Här är lite info om olika ingredienser, som jag tagit till mig via olika källor på internet.

TOMATER
Efter ett tufft träningspass är det nog inte många som planerar att stoppa i sig en tallrik full med tomater. De knallröda grönsaksfrukterna innehåller nämligen varken extremt mycket protein eller kolhydrater. Ändå är denna saftiga grönsak rik på vissa ämnen som gör att den passar bra i maten efter en löprunda eller ett gympass.


Tomatens trumfkort är lykopen – det röda färgämnet som inte bara ger tomaten dess vackra färg utan också fungerar som skydd mot överbelastning av kroppen. Det märks bl.a. i form av att träningsvärken minskar efter hårda träningspass. Denna effekt förstärks av andra ämnen som tomaten är rik på: betakaroten, C-vitamin och E-vitamin.
Dessa ämnen är också bra för cirkulationssystemet då de bidrar till att risken för åderförfettning och blodpropp minskar.

OPTIMAL EFFEKT!
Bästa valet: 

Små körsbärstomater är ett bättre val än stora tomater. Det beror på att majoriteten av tomatens alla starka antioxidanter – i synnerhet det röda ämnet lykopenet – sitter i skinnet. Och skinn finns det betydligt mer av i små tomater, som får en större totalyta än samma vikt i stora tomater.

Bästa tillagningen: 
Vatten och värme gör att tomater förlorar en hel del av sina antioxidanter. Därför är det bäst att äta dem råa. Det går dock bra att tillaga tomater i ugnen om receptet tillåter det. Hög värme gör nämligen att växtcellerna i tomaterna sprängs och därmed frigörs det mer lykopen. Detta kompenserar till viss del förlusten av antioxidanter.

Bästa tillbehören: 
Tomater är både kalorisnåla och rika på en lång rad stärkande ämnen som t.ex. antioxidanter. Däremot innehåller de begränsat med magvänliga kostfibrer och tomater mättar inte speciellt bra om de äts för sig. Därför är det bra att ha tomater i maträtter där det ingår fiberrika sädeskorn eller frön som i t.ex. fullkornspasta, speltkorn eller quinoa.


BROCCOLI
Broccolins alla goda egenskaper förstärks om man kombinerar den med kött. Och det är ingen tvekan om att vi behöver äta mer broccoli.

Grönsaken innehåller nämligen mycket antioxidanter – faktiskt så mycket att den anses vara ett av de nyttigaste födoämnen som finns. Den har därför väckt nyfikenhet hos cancerforskare, och många av dem anser att den kan bidra till att bromsa cancercellernas tillväxt. Det är dock bara en av broccolins många positiva egenskaper.
Broccolins förmåga att hålla förkylningarna stången och förebygga träningsvärk är också värd att nämna. Dessutom är den nyttiga grönsaken både kalorisnål och fiberrik, vilket bidrar till en bra mättnadskänsla.

OPTIMAL EFFEKT!
Bästa valet: 

Färsk broccoli innehåller massor av nyttigheter och är att föredra. I synnerhet innehållet av C-vitamin är betydligt högre i färsk broccoli jämfört med fryst. 
Välj också gärna den ekologiska varianten – så slipper du besväret med att skölja den för att få bort kvarvarande bekämpningsmedel.

Bästa tillagningen: 
Det bästa tillagningssättet är att ångkoka broccolin en kort stund. Det kokande vattnet dödar eventuella bakterier som finns gömda i grönsakens grenverk. Samtidigt blir broccolin lite mjukare, vilket gör att den blir lättare att äta. Om man blancherar i stället för att koka sönder broccolin så bibehålls också i stort sett alla viktiga antioxidanter.

Bästa tillbehören: 
En av broccolins stora fördelar är dess höga innehåll av C-vitamin som främjar kroppens upptag av järn ur kosten. Det är därför bra att kombinera grönsaken med en köttbit rik på järn. En bonus med den kombinationen är att köttprotein är protein av mycket hög kvalitet. Det förstärker i sin tur värdet av proteinet som broccoli innehåller.


HEALING FOOD
Vetekli är ett bra naturmedel om man vill slippa tillskott. Vetekli innehåller en stor mängd mineraler och vitaminer, främst olika B-vitaminer. Dessa är bra för hår, hud och naglar. Men de är också viktiga för ämnesomsättningen, likaså för nerver och slemhinnor, och de förhindrar dessutom muskelskador
C-vitaminet håller bindväven frisk och ökar motståndskraften mot sjukdomar, inflammationer, träningsvärk och stress
Ett par matskedar om dagen i yoghurten eller gröten räcker.

Bär är rika på kolhydrater och innehåller en mängd nyttiga vitaminer och mineraler, samtidigt som de har ett lågt fett- och kaloriinnehåll. De är alltså en perfekt källa när hjärna och muskler behöver bränsle, och passar utmärkt i en sund och smal kost. Bär innehåller även massor med C-vitamin och viktiga mineraler såsom magnesium, kalium, fosfor och järn. Och så kostfiber som håller magen i trim förstås. Här går det inte att överdosera.

Grönsaker som kål, rotfrukter, böner och linser får de flesta i sig för lite av. Så färgrikt som möjligt ska det vara eftersom varje färg har en funktion i vitaminvärlden. 

Grönsaker och vissa frukter som fikon innehåller mycket mineraler och gör kroppen mer basisk, vilket gör att man får mindre mjölksyra när man tränar. 
En mer växtbaserad kost ger oss också de antioxidanter vi behöver, viktiga inte minst vid hård träning och för att reparera muskelskador.

Alger är rika på spårämnen och mineraler. De innehåller höga halter av jod och selen och de flesta vitaminerna, främst B-vitamin. Torkade alger innehåller dessutom upp till 14 gånger mer kalcium än mjölk och de är även en bra proteinkälla. 

Alger har många fördelar de understödjer läkandet av mag- och tarmbesvär, urinvägsproblem och besvär med slemhinnorna. De stimulerar ämnesomsättningen och kan på så sätt avhjälpa problem både vid över- och undervikt samt höja förbränningen. De verkar även blodfettssänkande och stärker immunförsvaret.
Alger kan ätas råa i sallader eller müsli, eller strös i soppa. Man kan också ha dem som ingrediens när man bakar bröd och pajdeg. Eller som de flesta av oss känner dem – i sushin. Nordens egen alg är nässlan som man kan plocka och torka. Använder man nässlan får man en dos av alla vitaminer och en hel hög med mineraler.
 
Vitlök har sedan urminnes tider använts i olika kulturer. Ett bevis så gott som något att mat som medicin är vitlök. Vitlöken är relativt näringsfattig och det är svavlet i den som bidrar till dess medicinska effekter. Den har använts mot nästan alla krämpor, men används idag främst i förebyggande syfte.
Den kan användas för att förebygga och lindra halsfluss, förkylningar och hosta, mot katarr och diarré, men också för att hjälpa matsmältningen på vägen. Dessutom lär den kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt reumatism.
Det finns även undersökningar som visar att vitlök kan lindra menssmärtor samt neutralisera effekter från konstgjorda tillsatser som färgämnen, sötningsmedel och andra kemikalier

Sist men inte minst skyddar den kroppens celler genom en antioxidativ effekt. Det finns alltså all anledning att fortsätta använda sig av den gamla välsmakande huskuren. Är man känslig mot lukt och smak kan man prova att skiva, i stället för att pressa och använda den som man använder vanlig lök.

Olivolja, pumpaolja, hasselnötsolja, linfröolja, avokado och nötter innehåller bra fettsyror, Omega 3 och 6. De är livsviktiga för att kroppen ska fungera och de motverkar dessutom inflammationer. Att kroppen behöver ett tillskott av fett för att kunna prestera väl behöver vi väl inte påminna om ännu en gång?


GURKMEJA
1 tsk -> 1 rågad msk/dag (absorberas bäst med fett (olivolja) och svartpeppar)
tillsammans med svartpeppar (speciellt viktigt när man mixar gurkmeja (från rot)
+ vitamin D3 (förbättrar upptag, transport och användning av kalium och fosfor (viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller stabilt nervsystem och normala hjärtslag - samt viktigt för sköldkörteln))
+ vitamin K2 (skyddar mot benskörhet och blockeringar i blodkärlen (vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering, och vitamin D )

rensar plack i hjärnan (stärker makrofagernas effekt)
motverkar inflammationer
kraftig antioxidant
förstärker effekten av andra vitaminer (vitamin E, vitamin D3)
förhindrar bildning av blodkärl i tumörer
stärker och förbättrar matsmältningen
detox
renar blodet
ger skydd mot arteroskleros
ökar ledernas flexibilitet - minskar svullnad hos människor med ledgångsreumatism
ökar insulinkänsligheten - reglerar blodsockernivån
skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion
blockerar bildningen av AGE-komplex (Advanced Glycation end-products), vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.

Verksam antioxidant.
• Läker sår, motverkar bakterier och mikrober.
• Motverkar parasiter och dysenteri.
• Stärker matsmältningen och fettnedbrytning genom gallutsöndring.
• Kan vara effektiv vid inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom.
• Kan motverka cystisk fibros genom att korrigera den främsta mutationen, Delta F508.
• Skyddar vid olika typer av hepatit samt motverkar leverskador vid intag av läkemedel med leverbiverkningar.
• Motarbetar utveckling av metaboliskt syndrom och diabetes, samt kan avhjälpa dessa.
• Motverkar inflammation såsom artrit och kan även lindra sårinflammationer.
• Motarbetar bildning av starr.
• Hjärt-kärlstärkande genom dess blodförtunnande verkan, kolesterolsänkande effekt.
• Kan förebygga canceruppkomst genom dess leverskyddande verkan och genom att motverka tillverkningen av ett protein nödvändigt för tumörformation.
• Motverkar bröst-, prostata-, lung- och magcancer och minskar spridning av bröstcancerceller till lungorna.
• Hämmar aktiveringen av NF-kappa B, en regleringsmekanism som signalerar till gener att främja tillväxt av cancerceller, främjar apoptos av defekta och skadade celler, motverkar de transkriptom (arvsmassa i cellerna), som behövs för tillverkning av tumörer.
• Motverkar mutationer av polycykliska aromatiska hydrokarboner.
• Hämmar kromosomskador orsakade av strålning.
• Motverkar syntesen av skadliga heterocykliska aminer och nitroso-substanser som kan tillverkas när man exempelvis äter köttprodukter som är halvfabrikat innehållande nitrosaminer.
• Stoppar multipliceringen av leukemiceller.
• Tillsammans med quercetin motverkas ärftlig form av precancerogen polyp.
• Forskare har visat att gurkmeja motverkar cancerceller på flera olika sätt:
• gurkmejan innehåller bl.a. curcuminoider, som ger gurkmejan dess starkt gula färg.
• den curcuminoid som är mest studerad heter curcumin och man tror att det är den som har gett gurkmejan mycket av dess läkande verkan.
• curcuminets antiinflammatoriska verkan har visat sig vara jämförbar med läkemedlen hydrokortison och fenylbutazon beträffande antiinflammatorisk verkan. Till skillnad från dessa läkemedel har curcumin inte visat sig ha några signifikanta biverkningar.

Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz.

alla kroniska sjukdomar är inflammatoriska... viktigt med gurkmeja, ingefära,

blanda gurkemejan i mjölk, mandelmjölk, kokosmjölk - för att få bort den skarpa smaken...

Beredningsform
Man använder främst gurkmeja i matlagning. Man kan gärna använda mycket gurkmeja som blandas med ris när det kokas, samt i soppor, wokade och stekta rätter.
Använd gärna pulvret i soppor, grytor, risrätter, wokade och stekta rätter, smoothies m.m.



FRUKT OCH GRÖNT
Välj råvara efter säsong
Ju färskare frukt och grönsaker du köper, desto högre är vitamininnehållet. Genom att välja råvaror efter säsong så ökar chansen att varorna är färska.
Få en femstjärnig träningsväst från Craft + 3 nr av Aktiv Träning

Använd frysen och bevara vitaminerna
Om du har gott om plats i frysen så ska du passa på att utnyttja det. För nedbrytningen av vitaminerna slutar om man fryser ned matvarorna. Bär kan du till exempel frysa ned direkt, medan grönsaker håller bäst om de får ligga i kokande vatten (förvällas) en kort stund innan du fryser ned dem.

Behåll plasten på gurkan
En gurka innehåller, bortsett från lite C-vitaminer, 95 procent vatten. Därför torkar den lätt ut om den ligger framme på köksbordet. Du kan minska risken för att den torkar ut genom att låta den tunna plasten sitta kvar på resten av gurkan när du har skurit upp några skivor. I allmänhet bör frukt och grönsaker förvaras mörkt och svalt. Stick gärna hål i plasten – på så sätt undviker du att det bildas kondens.

Vänta med att hacka
Finhackad vitkål förlorar över hälften av sitt C-vitamininnehåll efter bara två timmar i rumstemperatur. Därför kan du bevara fler vitaminer om du väntar med att snitta, skala och hacka grönsakerna så länge som möjligt när du lagar mat. Vänta också med att ta fram frukt och grönsaker tills det är dags att äta. Ljus och luft bryter gradvis ned vitaminerna.

tisdag 10 maj 2016

GALLSTEN OCH FETTLEVER

Idag var jag på ultraljudsundersökning, för att lära mig mer om vad de smärtsamma anfallen jag haft på sistone kunde bero på. Det visade sig att jag har gallsten och lite för mycket fett i levern.
Det kommer nog att bli operation. Jag vet inte så mycket mer i dagsläget, utan får avvakta och se.
Jag vill dock inte opereras i närheten av rötmånaden... Morsan fick mycket komplikationer av en sommaroperation, och jag är inte ute efter att uppleva liknande bekymmer...

När jag googlade, fann jag att "alla" har gallsten, men att inte alla lider av dem.
Man kan få gallsten om man går på fettsnål diet (t ex pulverdiet), men också av felaktig kost??? Och om man börjar med t ex LCHF-mat, kan man ändå få gallstensanfall, i o m att fettet kan få någon sten i rörelse.


Läkaren rekommenderar dock att man äter fettsnålt samt att man undviker stekt och rökt mat...
I och med att jag inte dricker alkohol, måste jag dra slutsatsen att överskottet av fett i min lever beror på beror till stor del på mitt tidigare livs överkonsumtion av socker, vitt mjöl m m...
Jag läste också att man kan få det av en gastric bypassoperation. Och det var ju inte länge sen jag tänkte att jag skulle lagt mig under kniven.
Hur man än vänder sig, har man rumpan bak. Det finns inga genvägar eller garantier. Det som sker, sker...

På ett sätt är jag glad för att bli påmind om att min resa mot ett hälsosammare jag redan är startad. Kanske har jag redan påverkat resultatet i levern, tack vare mina hälsosamma val när det kommer till både kost och rörelse.
Det är dock lite skumt, att man inte kunnat utläsa detta av tidigare blodprover, då jag vet att levervärdena testades efter andra gallstensanfallet. 

Hur som helst, finns det inget att tveka på längre. Hälsan måste ha prioritet ETT i mitt liv nu.

Både artosen, gallan och levern mår bra av nyttig kost, mera motion och ett allmänt välbefinnande, utan stress.

Det är ju tur att sommaren är i antågande ;-).  Jag känner redan att jag får mer livslust, tack vare solen ;-).
I tanken ser jag mig ta promenader och träna regelbundet på gymmet...

söndag 8 maj 2016

APRIKOSBOLLAR

Det här receptet låter gott...



30 st

200 g torkade aprikoser
1½ dl kokosflingor
1 dl havregryn
1 dl sötmandel (eller andra nötter)
2 tsk pepparkakskryddor
3-4 msk kokosolja (kanske kan detta uteslutas)
2 msk färskpressad citronjuice
½ krm salt

1 dl kokosflingor (att rulla bollarna i)

Mixa alla ingredienser i en matberedare.
Rulla till bollar, som sedan rullas i kokosflingor.
Ställ i kylen, för att låta stelna.

lördag 7 maj 2016

GULT RIS, MED BL A GURKMEJA, KARDEMUMMA OCH RUSSIN

Om du vill piffa till ditt ris någon gång, kan det här receptet vara något som ger den en härlig kulinarisk upplevelse :). Jag hittade receptet hos Coop, men jag har modifierat det lite, för att passa mig och mina smaklökar :).
Riset smakar extra gott med banan och kyckling :).



INGREDIENSER:
3 dl basmatiris
1 st solo-vitlök
1 tsk gurkmeja (eller mer, om du så önskar)
(2 msk curry?)
2 msk smör
(2-4 msk rapsolja) (jag tyckte att riset hade en tendens att bränna fast i botten...)
1 tsk kardemummakärnor
5 st nejlikor
7 dl vatten
½-1 tsk salt

1½ dl russin
2 dl torrostade cashewnötter
1 dl hackad persilja

GÖR SÅ HÄR:
Mortla 1 tsk kardemummakärnor och 5 st nejlikor.
Skala och hacka 1 solo-vitlök och lägg i en kastrull, tillsammans med 3 dl basmatiris, 1 tsk gurkmeja. Rör om och stek, tills allt är gult.
Sänk värmen.
Häll i kardemumma- och nejlike-pulver. Rör om.
Häll i vatten och salt.
Sänk värmen till 1:an. Lyft undan kastrullen då och då, för att inte låta riset stormkoka.
Torrosta cashewnötterna. Rör om då och då.
Hacka persiljan.

Blanda i russin, cashewnötter och persilja.

SUPERGOD SMOOTHIE - med massor av ingredienser

Jag har pinat i mig smoothie med gurkmeja i ett par dagar, men idag fick jag nog. Jag gjorde en ny blandning med följande ingredienser, och jag måste nog säga att det är den godaste smoothien jag någonsin smakat... Den är så där lagom syrlig och söt på samma gång :). Lite tropisk i smaken.

4-5 portioner

2,5 dl apelsin- och ananasjuice (brämhults)
2 bananer
2 kiwi
1 liten bit ingefära
½ pkt fryst mango
½ pkt frysta blåbär
2 msk torkade bär (blåbär och ngt annat blått)
4 rågade tsk nyponskalpulver
3 tsk gula russin
2 st torkade aprikoser
2 rågade tsk solrosfrön
2 rågade tsk pumpafrön

Det kan dock vara bra att vara på sin vakt, när man köper torkade bär... För ofta smaksätts de med socker eller t ex någon fruktjuice, för att komma undan själva sötningen med socker...

tisdag 3 maj 2016

GALLSTEN

Fredagen den 29 april
Jag sökte mig till vårdcentralen som jag listat mig på, för att få tillgång till en bra sjukgymnast. Jag förklarade symptomen och önskade att få något lugnande, i o m att det inte kändes bra i magen efter vistelsen på Sahlgrenska.
Jag mötte på en riktig "nurse Ratched" från Gökboetfilmen. En människa med otrevlig uppsyn och otrevligt uppträdande. Usch och fy.
Det enda råd jag fick, var att vara hemma några dagar.
Så jag fick sjukskriva mig, i o m att stressen bidrog till att obehagskänslan i magen inte gav med sig.
Jag har varit hård i magen, både när det gäller att kunna bajsa, men  även själva magen som sådan. Den är uppblåst som en trumma.

Måndagen den 2 maj
Jag besökte min gamla vårdcentral (drop-in-tid), för att se vad för råd och tips jag kunde få därifrån.
Läkaren tror, utifrån de symptom jag beskrivit, att det är gallstensanfall jag haft. Han skickar en remiss för ultraljudsundersökning. Om ytterligare åtgärder behövs, skickas det även en remiss till sjukhuset.
Jag fick hämta ut smärtstillande stilpiller, utifall att det kommer ett nytt anfall. Så det blir till att ha ännu fler tabletter i ryggsäcken, utifall att något händer.
Det var ju skönt på ett sätt att få reda på att smärtorna inte är inbillade - stressrelaterade.
Magen är fortfarande uppblåst som en trumma.

Under tiden skall jag tänka på att undvika lax (fet mat), äpplen och grönsaker med grönt skal. Därtill är det klokt att undvika mat som vid tidigare tillfällen skapat anfallen:

första gången: nyponpannkakor med frukt och bär (jag har för mig att jag stekte dem i kokosolja) (jag hade ätit kålpudding föregående kväll)
andra gången (på jobbet): grillad kyckling, currysås, jordnötter (currysåsen hade kokosgrädde)
tredje gången (på jobbet): korvsoppa + riskakor med ost (korvsoppan har buljongtärningar och riskakan har bregott)

Utöver det, kan det vara klokt att undvika följande: 
  • fet, rökt, stekt eller kolesterolrik mat (lax, ägg (pommes frites, avokado?, makrill i tomatsås?, bönor?, grädde)) - undvik mättat fett (bregott)
  • äpplen, gurka, päron, lök, paprika, rabarber, (sura maträtter?) (vindruvor?)
  • vissa läkemedel (kodein)
  • stora måltider sent på kvällen
   

Jag får läsa på mer, så att jag lär mig undvika saker som kan skapa gallstensanfall...
Sen undrar jag hur det är med kryddor... Ska jag även dra ned på dem?
Och avokado och nötter? Får jag äta dem?
Motion är bra och motverkar gallstensanfall :).

Tydligen är övervikt, snabb viktminskning och förhöjda fetthalter riskfaktorer för gallsten. Även fettsnål kost kan orsaka gallstensanfall. Det är heller inte säkert att det hjälper att äta fettrik kost, efter en period av fettsnål dito, i o m att du kanske redan har gallstenar, som vid produktionen av ny galla, kan börja vandra - vilket kan orsaka smärta. 

Och så ska man tydligen undvika följande:
vitkål
rödkål
kålrot

Och sen är väl frågan om jag kan äta lite grillad kyckling, om resten av tallriken har bra mat... t ex kokt ris, grönsaker m m, eller om det är ett absolut no-no på grillad kyckling och annat som är stekt, rökt eller allmänt fett?

LEVERRENING
Sanna Ehdin tipsar om leverrening. Frågan är väl om jag ska göra det så fort jag kan, eller om jag skall vänta på remissen först, för att se om det finns några gallstenar...
Det finns andra som också tipsar om leverrening. Här är en hemsida (kurera), som på ett bra sätt beskriver vad gallstenar är för något och hur man kan bli av med dem, med hjälp av Hulda Clarks leverreningsprocedur. Det som var nytt för mig, var att ALLA har gallstenar. En del märker av dem, medan andra inte gör det.

Instruktioner till Hulda Clark’s leverrening
Här kommer en lite förenklad variant av kuren. Instruktionerna till den riktiga kuren finns att läsa här, men jag har alltid gjort den som jag beskriver nedan.
Se till att ha olivolja, epsomsalt och grapefrukt hemma. 
Dag 1:
Förmiddag. Ät en lätt frukost och en lätt lunch, främst baserad på kolhydrater. Lite protein är ok, men undvik fett. Frukt, sallad, gröt eller müsli funkar alldeles utmärkt.
14.00 Ät och drick inget (förutom epsomsaltblandningen) efter denna tidpunkt.
Blanda i ordning 7,5 dl vatten och 4 msk epsomsalt som du ställer i kylen.
18.00 Drick 1,5-2 dl av lösningen. 
20.00 Drick 1,5-2 dl av lösningen.
(Du befinner dig nu enligt mig på det värsta stället i hela kuren. Hungrig och med en vidrig smak i munnen, magen full av vatten. Håll ut! Snart känns det bättre.)
21.45 Blanda ihop 1,5 dl olivolja med 2 dl färskpressad grapefrukt och skaka ihop blandningen kraftigt. Gör dig i ordning för sängen.
22.00 Drick oljeblandningen. (Halleluja! Att olja och grapefrukt kan smaka så gudomligt gott!)
Lägg dig direkt på rygg eller på höger sida i sängen och ligg alldeles stilla i minst tjugo minuter. Det är nu stenarna pressas ut ur gallblåsan och om du är känslig kan du nästan känna hur stenarna ploppar ur, utan att det gör det minsta ont.
Sov nu så gott det går.
Dag 2:
06:00-07:00. Drick 1,5-2 dl  epsomvätska, för att få en laxerande effekt.

08:00. Drick 1,5-2 dl epsomvätska, om du vill.
Försök sedan somna om och håll dig i närheten av toaletten. Stenarna kommer troligtvis inte första gångerna du går, utan efter några timmar.
10:00. Nu borde det börja komma stenar om du har några. Stenarna flyter på ytan och är grå, bruna, gröna eller rödaktiga. Kan komma fem eller hundrafem. De varierar alltså i både antal, storlek och färg. Fascineras och spola.
12:00 Nu kan du börja äta som vanligt igen. Ta det lite varligt i början bara. Magen bör vara som vanligt under eftermiddagen igen.
Heja dig! Du har just gjort din kropp en fantastisk tjänst!
GURKMEJA OCH SVARTPEPPAR
Det antas hjälpa med 1 msk gurkmeja och 1 krm-1 tsk svartpeppar i ett ½ glas vatten per dag.

Uppdatering... 6 maj, 2016
Jag har blandat gurkmeja och svartpeppar i min smoothie, som jag tar på morgonen. Gurkmejan antas ha bl a inflammationsdämpande egenskaper.
Jag känner dock, att urinen luktar kattkiss.
Jag kände också av en minskad smärta i knät, morgonen efter gurkmejasmoothien :).
Allt är värt ett försök, tänker jag :).
Kanske försvinner kattkiss-lukten efter att jag "renat" kroppen :).