torsdag 30 juni 2016

UPPDATERING AV LÄGET, MED GALLSTENSANFALL OCH VIKTNEDGÅNG

De senaste veckorna har jag haft ett gallstensanfall i veckan.
Ibland har jag slarvat och fått lida för det efteråt... Anfallen blir längre och längre, fast med lägre intensitet.
Och när jag tänker tillbaka på symptomen, som ändrat sig från de tre första tillfällena, så känner jag att jag kanske haft dessa anfall under längre tid än jag kan minnas. Numera kommer smärtan direkt uppe på magen. Tidigare har den startat som en enorm hungerkänsla. Det har jag känt tidigare också, direkt efter en måltid, och undrat vad i all sin dar är det som gör det. "Hungern/Smärtan" har gett mig sig snabbt och jag har inte fäst någon vidare tanke vid det.
Jag har också, tidigare, haft extrema 1000 nålar-stickningar på magen - oftast efter intag av fet mat. Men i o m att problemen varit kanske 1-2 gånger om året, har jag inte fäst någon större vikt vid det. Då och då, har jag tänkt att det kanske kan vara magkatarr...

Jag letar på nätet efter info kring vad jag bör undvika, och listan ser ut att blir längre och längre, ju fler anfall jag får. Detta blir i sig ett stressmoment, de gånger man inte kan äta sin egenlagade mat. Det är inte alla restauranger som kan ta hänsyn till att man inte kan äta följande:

MEJERI: ägg, mjölkprodukter, ost
SURA LIVSMEDEL: (vin, bubbelvatten), citrusfrukter, rabarber, (pizzasallad) ättika?
TILLAGNINGSFORM: stark mat, rökt, stekt, grillad eller friterad mat, halv- eller helfabrikat
SÖTNING/KRYDDNING: vitt socker, artificiella sötningsmedel, kanel, ingefära
KÖTT: rött kött (korv, bacon, hamburgare, pizza)
FISK: lax, makrill
GRÖNSAKER: tomat, gurka, lök, paprika, isbergssallad, vitkål, rödkål, kålrot, jordärtskocka,
FRUKT: äpple, päron, banan?, äpplejuice?
SNACKS/SÖTSAKER: nötter m m, choklad, bakverk, sötsaker

Det som återstår för mig att äta är kokt mat (kyckling, fisk, vegetarisk mat), i form av grytor och dylikt, gärna med ingredienserna separerade.
Frukt kan gå bra (gärna som mellanmål). Kanske även osaltade nötter och mandlar.

Men att gå på restaurang och ta vilken maträtt som helst, funkar inte längre.
Dessutom undviker jag ju både gluten och laktos, vilket försvårar det hela ytterligare, i o m att hela samhället bygger upp sina maträtter på just gluten och laktos i alla dess former.

En sommarsemester utomlands känns extremt svår, i o m att hotellfrukostarna inte serverar havregrynsgröt, utan mängder av bröd, pålägg och annat jag inte kan äta. Hur i helgoland ska jag hitta mat jag kan äta, när det inte finns kyl eller möjlighet att laga mat på hotellet?

Som det ser ut nu, kommer jag inte att få någon tid för operation förrän till hösten. Det kan bli en lång sommar, där man hela tiden skall ha en reservplan för det som kan tänkas kunna ätas och x antal stolpiller redo, för att häva de värsta attackerna.

...

MEN... Jag har ändå anledning att fira idag, i o m att det är första gången jag passerat -15-kg-strecket :).
Vågen min är ju lite konstig, så vid första vägningen får jag en summa och när jag ställer mig på den igen, efter att den slocknat, får jag en vikt som visar ca 1,5 kg mindre.
Jag är den som är försiktig av mig, och utgår från den högre summan, för att inte göra en glädjekalkyl... Även om jag vill, i o m att den lägre vikten tog mig under 90-kg-strecket för första gången, den här resan :).

söndag 12 juni 2016

MASSOR AV STEG - TRÖTT I BENEN

Det blev en aktiv dag igår med. Två vändor till Ikea (köpte höj- och sänkbart bord samt lådavdelare till malmbyråarna), en sväng till netonnet och morgonpromenad på det. Jag kom upp i drygt 20 000 steg då med :).
Benen var trötta, men knät gav inga signaler, förrän på morgonnatten... Då värkte det, så att jag väcktes av det. Även nu, när jag skriver, känns knät av.
Men i o m att jag står upp nu och skriver, får knät mer belastning. Det tror jag är bra.

Solen är framme, fåglarna kvittrar och det känns väldigt bra att äntligen ha ett höj- och sänkbart bord.
Jag funderar på att ta en morgonpromenad idag med, för få att få ett bra resultat i min aktivitetstabell :). Morgonpromenad innan frukost, sju dagar i rad :). Sen skulle det vara kul att få en hel vecka med minst 10 000 steg varje dag :).
Och sen är det ju skönt att kunna ta på sig ett bra promenadskor på morgonen, innan dagen blivit för varm. Är det för varmt, hittar jag bara på en massa ursäkter.

Japp. Så får det bli.

Det blir lite grand som en drog, det där med att promenera. Och det är ju bra att det kommit till det stadiet :).

lördag 11 juni 2016

EN DAG PÅ DONSÖ = 25 000 STEG :).

Efter en kort morgonpromenad, åkte jag till Donsö igår, för att träffa min pysselkompis C, som hyr stuga där. Vi gick en hel del, åt gott och nyttigt, tack vare hennes råsaftcentrifug samt röjde i hennes pysselrum :). 

C bjöd mig på lunch på  Isbolaget - och tyvärr var det laktos i maten. Detta gjorde att jag pruttade en hel del.

Vid 17:30-tiden började jag bli hungrig och insåg att det kanske var bäst att åka hem. I o m att man åker båt från ön, är det inte en snabb resa hem. Väl i stan, var jag så hungrig, att jag inte orkade vänta 16 minuter på nästa buss. Så jag gick in på Pizza Hut och bestämde mig för att prova på glutenfri pizza. Majsmjölspizzadegen var ingen hit, så att säga :(. Segt och hårt. Omöjligt att äta. Men Hawaii-fyllningen var god.

Efteråt kände jag för att fira, så jag tog en Banana Split till efterrätt. Och pruttandet lät inte vänta på sig. Det var riktigt jobbigt på kvällen. Så det är verkligen konstaterat att min mage inte tår laktos. Det är lika bra att lära sig det, en gång för alla.
Men ibland tar känslan över förnuftet. Synd.
Men men...

Väl hemma, såg jag att jag kommit upp i 25 000 steg :). Sicken lycka. Och knät protesterade inte en gång... :).

fredag 10 juni 2016

OM ATT BLI SUPERDUPERTRÖTT OCH NÄSTAN KÖRA AV VÄGEN

Jag träffade några vänner för att prata om något vi planerar att göra tillsammans. Det var ett trevligt möte som avslutades med mat på thai-restaurang och djupa samtal om hur livet ter sig för oss just nu.
Jag blev tydligen så trött av allt detta, att jag knappt orkade hålla ögonen öppna när jag körde hem. Jag höll på att köra av vägen flera gånger, vilket skrämde mig.
Jag stannade till slut till i Kungälv och åt en glass och drack vatten ur flaska.
Sen kunde jag köra hem igen.
Kvällen bestod av ett evigt pruttande.

Väl hemma, kom jag på att jag behövde handla lite, för att kunna göra en gluten- och laktosfri italiensk banankaka. Jag kände mig lite nere och funderade på att köpa mera glass och kanske även godis. Men jag hann tänka tanken att det inte skulle få mig att må bättre. Tvärtom. Hjärnan skulle bli helnipprig av allt socker.
Så jag valde bigarråer istället :).

Kakan bakades och en liten bit avnjöts med färska hallon och blåbär :).

...

Tröttheten är dock ett mysterium. Ofta blir jag trött efter matintag. Det går väl åt såpass mycket energi för att hantera den, antar jag.
Jag märker samma sak hemma, när jag ätit mat och sitter och tittar på teve. Det tar inte många minuter förrän jag är i dvala och nästan somnar.

tisdag 7 juni 2016

NÄSTA STEG, BLIR NOG FaR - Fysisk aktivitet på recept

Idag fick jag info om FaR (fysisk aktivitet på recept), som kan vara ett komplement till mediciner för att fortsätta med träningen efter en period av sjukgymnastik.
Det ingår tydligen inom begreppet sjukvård. När jag väl blivit färdig med det programmet, som kan vara max tre månader långt, kan jag fortsätta med friskvård - d v s "vanlig" gymträning...
Men först är det bra att bli mer fysiskt aktiv samt ta emot råd om att förbättra min hälsa.

Effekten av att vara fysiskt aktiv är färskvara och går inte att lagra. Det är aldrig för sent att börja. Det viktiga är att du tar det lugnt i början, sätter upp realistiska mål och att du inte ger upp. Alla hälsoeffekterna kommer inte på en gång så det gäller att hålla ut!


Att vara fysiskt aktiv i vardagen, alltså VARJE DAG, kan för många personer räcka som hälsoinsats om den sammanlagda mängden blir minst 30 minuter. Det kan innebära att man bestämmer sig för:
• att gå en del eller hela sträckan till jobbet,
• att byta ut vissa transporter mot att promenera eller cykla,
• att gå i trapporna istället för att ta hissen,
• att gå ut en promenad på lunchen,
• att gå med barnen till skolan.
Sätten är många, men i vår tidspressade och rörelsefattiga tillvaro måste vi alla planera in våra fysiska vardagsaktiviteter på samma sätt som vi gör med andra aktivteter. Den västerländska befolkningen har under de senare decennierna minst halverat sina vardagsaktiviteter jämfört med tidigare generationer och detta har fått konsekvenser för vår hälsa.
Ett sätt att få reda på om du rör dig tillräckligt i vardagen är att under en tid använda stegräknare

Det är ju bra att veta att det finns flera sätt att få hjälp på vägen, för stundvis kan det kännas jobbigt att vara ensam om att göra den här resan.

Men jag måste medge, att det känns lite trist att få insikt i att jag tillhör sjukvårds-gruppen och inte friskvårds-gruppen. Men men. Det här är min resa och jag måste göra den på mitt sätt. Mitt knä klarar inte mycket mer - även om hjärnan vill hur mycket som helst.

söndag 5 juni 2016

JAG HAR VÄNT BÅTEN... + LITE OM TÄNKVÄRD MAT

Och så fick jag vänt på skutan :), vilket känns skönt. Jag tänker återigen medvetet på vad jag äter och försöker röra mig 10 000 steg om dagen. Knät känns lite bättre, tack och lov, men däremot har jag extremt ont i hälen och hälsenan.
Det är fortfarande svårt att få till gymmandet som en given rutin.
Den här veckan har jag prioriterat annat, t ex promenad runt Sisjön, röja och rensa i lägenheten och källaren m m. Jag intalar mig själv att det är bra att jag gör något... Det måste inte alltid innebära ett besök på gymmet.

Det är trevligt att tänka tillbaka på min senaste tid som (mestadels) medveten ätare och röra på sig-are. Jag gör bättre val idag, än för ca ett halvår sedan. Jag väljer även mer frekvent att ta mig tillbaka på vägen jag valt att följa :).
Visst, jag har gjort avsteg när jag haft ledigt/varit på semester, men jag inser nu, att magen mår allra bäst av så ren mat som möjligt. Givetvis är det bäst att utesluta både gluten, laktos - och även ibland mjölkprodukterna helt.

Det som kan vara kruxet ibland för min del, är att jag glömmer av att planera för morgondagen - eller några steg framåt. Det gör att jag kan falla i fällan...
Att förbereda sig för något annorlunda (vistelse på annan ort, gymträning, promenader m m), tror jag, kan ge mig bättre redskap för att hantera det.
Det gäller att ha en plan, så att inte ögonen skall locka kroppen till onödigt frossande.
Men jag antar att det är en sak i taget som gäller.

Jag tänker t ex på att ta med riskakor till en semesterort och äta dem, istället för bröd.
Jag tänker även på att köpa frukt, så att jag har något att ta till, när sockerhjärnan vill ha något onyttigt. Jag har upplevt att jag inte får någon felaktig kick av att äta frukt, och det känns ju bra att veta att det finns en utväg, när hjärnan/kroppen vill ha något "gott".

...

Den senaste "avgiftningen" har varit riktigt jobbig. Hjärnan har malt på i ett och det har varit extremt utmattande. 
Jag har också märkt av färgskiftningar/blodkärlsförändringar på mina smalben. Jag har haft "utslag" i flera år - utan att veta vad det beror på. När jag uteslöt onödigheterna i min kost så började "utslagen" att avta. Men nu har de kommit tillbaka igen. Jag kan ju omöjligen ignorera fakta. Oren mat, gluten, mjölk samt socker kan vara boven, i o m att det är det jag fokuserat på att ta bort från min kost under 6 månaders tid. 

Jag läste i en bok, "Tänkvärd mat", av Lorraine Perretta.



Lorraine Perretta pratar om att fel slags kost kan skapa depression och reglera sinnesstämningar.
Depressionen kan påverkas av mat... Men den kan också få oss att välja mat som får oss att må sämre...

Depressionen, som är ett resultat av en obehaglig/traumatisk händelse, kan orsaka:
  • näringsbrist
  • biokemisk obalans
  • matallergier
  • utmattning
  • sömnlöshet
  • känsla av att vara värdelös
  • retlighet
  • ilska
  • fysiska krämpor
  • smärta
  • matsmältningsproblem
  • apati / brist på motivation (långvarig stress)
  • kan göra slut på kroppens förråd av binjurehormoner (adrenalin, noradrenalin)


Lorraine Perretta föreslår att man äter följande varor:
  • mejeriprodukter (tyrosin*) - (ricottaost, färskost (tryptofan), mjölk, yoghurt, ost, getost (kan vara mer lättsmält än ost gjord på komjölk)) tar sig genom blod-hjärn-barriären, höjer den metala förmågan, stimulerar hjärnan att arbeta snabbare/bättre samt ökar motivationen
  • sammansatta kolhydrater
  • fet fisk
  • ägg (tryptofan**, Vitamin A, Vitamin E) - bör enbart kokas, inte stekas (skapar fria radikaler)
  • havre (tryptofan) (smälter långsamt - ger hjärnan ett stadigt energiflöde och en jämn sockernivå)
  • kalkon (tryptofan, fosfor, järn, koppar, zink, magnesium)

* Tänk på att komplettera tyrosinrik mat med:
  • Vitamin B3
  • Vitamin C
  • koppar
  • folsyra (öljäst, gröna bladgrönsaker). 
**Tänk dock på att komplettera tryptofan med:
  • B6
  • folsyra
  • magnesium
  • sammansatta kolhydrater (råris, vetegroddar, banan).
Serotonin häver depressioner - löser spänningar, botar sömnlöshet...
Mat som innehåller serotonin kan uppmuntra egenproduktonen av serotonin (kanske kan man minska mängden Prozac, om man nu tar det...).

...

Om man vill äta vegetarisk mat, är det bra att tänka på att ha fullvärdiga proteinkombinationer, som t ex:
  • baljväxter + färska grönsaker + spannmål och t ex råris
  • indiansk succotash
  • bönor + tortilla
  • dhal + chapati
  • sesamnötter / paranötter + färska grönsaker
  • linser/bönor + nötter 

...

Det är också bra att motionera - för att motverka depression.
Motion ökar blodcirkluationen i hjärnan.
Tänk också på att hålla igång hjärnan med sociala evenemang, t ex genom att:
  • gå på kvällskurs - utöva en hobby :)...
  • träffa familj och vänner 
Därtill är det viktigt att vila.
Mättat fett, socker, sötsaker, alkohol och koffein bör undvikas. 


...

Blodsockerfall - choklad kan förvärra depression...
Hjärnan vill ha socker som bränsle - men den vill ha det i ett konstant flöde... Sötsaker kan ge för mycket socker till hjärnan. För att reglera sockerflödet kan hjärnans överkompensation orsaka att det kommer för lite socker till hjärnan... och så tar man en chokladbit till och en till... 
Frukt och bär ger bättre effekt :).

Blodsockerfall kan resultera i följande:
  • retlighet
  • nervositet
  • depression
  • gråtattacker
  • panikattacker
  • oro
  • förvirring
  • glömska
  • hyperaktivitet
  • huvudvärk
  • hjärtklappning
  • yrsel
  • svindel
  • utmattning
  • sömnlöshet
  • stress

För att balansera blodsockret är det bra att äta följande:
  • råris
  • rågbröd (mörkt) (funkar tyvärr inte för min del... )
  • frukt
  • grönsaker
  • hirs
  • majs
  • bönor 

...

Till frukost är det bra att äta havregrynsgröt, i o m det ger hjärnan en jämn sockertillförsel.
Därtill är det viktigt att motionera.

...

När det kommer till fetter, råder Lorraine Perretta oss att inte äta mättat fett (fett som inte är flytande i rumstemperatur), i o m att det lägger sig i kroppens fettlager och ökar risken för följande:
  • fetma
  • stroke
  • hjärt-kärlsjukdomar
  • åderförkalkning
  • hämmat blodflöde

Omega-3 och Omega-6 är viktiga för nervsystemet samt mentala aktiviteter. Därför bör du äta följande:
Omega-3 = fet fisk (lax, makrill...)
Omega-6 = nötter, frön (osaltade och oprocessade, givetvis)

...

Vitaminer och mineraler har många viktiga funktioner i vår kropp:
  • B-vitaminer = bra mot trötthet, håglöshet, saknad koncentration, energibrist och kognitiv funktion
  • A-, C- och E-vitaminer = minnesfunktion, skelett, tänder, muskler, blod, nervceller, hjärna, hjärta
  • Magnesium och Mangan = kolhydrater till energi
  • Natrium, Kalium och Kalcium = kommunikation mellan cellerna


Förteckning över var du finner B-vitaminer, folsyra, biotin och kolin (jag har anpassat listan efter vad jag kan äta):
  • B1 = sojabönor, råris, solrosfrön
  • B2 = kött, sötmandel, fullkornsprodukter
  • B3 = magert kött, fisk, baljväxter, avokado
  • B5 = i "allt", avokado
  • B6 = havre, baljväxter, banan, frön, nötter
  • B12 = fisk, ägg, ost

  • Folsyra = gröna bladgrönsaker, baljväxter, potatis, ägg, vetegroddar
  • Biotin = nötter, fisk, havregryn, kyckling, äggulor
  • Kolin = nötter, baljväxter, citrusfrukter, vetegroddar, äggulor 

...

Välj ekologiskt, när du kan - för att undvika bekämpningsmedel i din kost, vilket kan bidra till:
  • ångest
  • hyperaktivitet
  • yrsel
  • oskarp syn
  • muskelsvaghet
  • andningsproblem
  • matsmältningsproblem


Om du inte får tag i ekologisk mat, se till att tvätta frukter och grönsaker NOGA. Skala rotsakerna, i o m att bekämpningsmedlen sitter i skalet.

Välj också ekologiska ägg, i o m att hönserierna i allmänhet låter hönorna bo extremt trångt. För att de skall klara av livet där - och för att de inte skall dra på sig fler sjukdomar än nödvändigt, matas de med antibiotika. Fodret har bekämpningsmedel i sig och kanske även steroider???

...

Skräpmat - fullt av tillsatser och konserveringsmedel - vilket kan bidra till följande:
  • hyperaktivitet
  • hudutslag
  • astma
  • beteendestörningar
  • täppta blodådror

...

Matallergier från t ex vete, råg, havre, korn, mejeriprodukter och sojaprodukter, kan resultera i följande:
  • depression
  • oro
  • muskelvärk
  • slembildning
  • matsmältningsproblem (förstoppning/diarré)
  • uppsvälld buk
  • irriterad tarm
  • exem
  • viktökning
  • barn kan ha öron-, näs- och halsinfektioner samt mörka ringar under ögonen... en ständigt rinnande näsa kan vara tecken på matallergi
Tänk på att observera, om depressionen åtföljs av:
  • oförmåga att tänka klart
  • dålig koncentration
  • brist på energi
  • letargi (onormal, psykisk trötthet - känsla av dvala)
Du hittar mer info, på kostkoll.se om glutenintolerans m m. 


FÖR MIN EGEN DEL, utesluter jag följande saker ur min kost, helt enkelt för att jag inte mår bra av att äta dem: 
  • lök
  • svamp
  • paprika
  • mjölkprodukter
  • vitt socker
  • sötsaker (processat innehåll)
  • gluten (vetemjöl, rågmjöl, korn m m)
  • honungsmelon (halsen blir sträv)
  • senap
  • kapris
  • gravad lax
Jag bör även undvika fet mat (friterat...), konserverad mat, stillasittande...
De flesta bör undvika koffein, alkohol, rökning.
Man bör också undvika kokkärl av aluminium, i o m att det kan avge något som kroppen inte kan hantera

Lorraine Perretta råder oss också att titta på hur pulsen reagerar efter att vi ätit något specifikt. Jag har ju min fitbit, ett aktivitetsarmband, som också mäter pulsen... Och när jag ser tillbaka på tiden när jag frossat i onyttigheter - så ser jag också att pulsen ökat under den perioden. Det talar sitt tydliga språk. Jag mår inte bra av att äta gluten, laktos m m.
Därtill har jag ju det där med "hudutslagen" eller vad det nu är, på smalbenen... 

...

Hjärnan behöver syre och glukos (kolhydratrik mat), vilket man finner i t ex
fullkorn (vet inte om det finns något jag kan äta) och:

  • grönsaker
  • frukt
  • nötter
  • frön
  • råris
  • quinoa
  • protein (kött, fisk, ägg, "mejeriprodukter" (jag vet inte om det är OK att äta laktosfria dito))

För att äta till sig metal kraft, är det bra att fokusera på följande:
  • järn
  • magnesium
  • fosfor
  • mangan
  • natrium
  • kalium
  • kalcium
  • zink
  • bor (grönsaker, nötter, äpplen, torkad frukt)


Flavonoider finner du i följande:
  • quercitin - tranbär
  • rutin - bovete
  • hesperidon - citrusfrukter
  • pyknogenol - tallbark


Färgrik mat
  • broccoli - järn, kalcium, kalium, C-vitamin
  • rödbeta - järn, natrium, kalim, kalcium, fosfor
  • tomat
  • bönor + råris / hirspasta - magnesium, fosfor, järn, zink, mangan
  • quinoa (nervlugnande) - B-vitamin
  • nötter + frön (blanda) = mandlar - E-vitamin, kalcium; hasselnötter - mangan; valnötter och pumpafrön- omega-3 och omega-6
  • sesamfrön - zink
  • solrosfrön - magnesium, E-vitamin
  • melass - magnesium, järn, koppar, mangan, B-vitamin
  • magert kött
  • soja (tofu, tempeh, miso)
Antioxidanter - kan fördröja ålderstecken samt förbättra minnet
Vitamin A, C och E = färsk frukt och grönsaker

Antocyanider (röda, lila, blå)
  • frukt
  • bär (frukt, stjälk, bark, frö, blomma, blad) - björnbär, blåbär, tranbär, lingon, svarta vinbär, blå vindruvor
Annan bra mat: 
  • morötter och sötpotatis
  • ärter och vattenkrasse
  • fet fisk
  • öljäst (ej för den med gikt eller njursten)

Undvik följande (minnesblockerare)
  • alkohol
  • kaffe
  • te
  • läsk
...

Åderförkalkning minskar blodflödet till hjärnan
  • presenil demens
  • minnesförlust
  • personlighetsförändring
  • försämring av själsförmögenheterna
Bra kost, mot åderförkalkning:
  • essentiella fettsyror
  • högt fiberinnehåll
  • mörkgröna grönsaker
  • nötter
  • frön
  • vetegroddar
  • fullkorn
  • E-vitamin
...

Stressbrytare 
Kroppen reagerar på mindre allvarliga, men långvariga stressituationer (pengabekymmer, hårdare arbetstakt, trängsel, ljud, trafikstockningar m m), temperaturförändringar, gifter...
Detta kan påverka:
  • blodtillförseln
  • andningen
  • matsmältningen
Utdragen stress orsakar press på hjärtat, blodkärlen, binjurarna och immunsystemet. Om man inte kan hantera stress, kan det resultera i följande:
  • utmattning
  • sömnlöshet
  • rygg- och nackvärk
  • (huvudvärk)
  • (yrsel)
  • (gråtmildhet)
  • högt blodtryck
  • förkylningar
  • influensa
  • matsmältningsproblem (magkatarr, halsbränna, diarré, förstoppning, magsår)

Stress kan även vara grunden till:
  • astma
  • kärlkramp
  • PMS
Stresshantering:
  • motion
  • yoga (meditation, djupandning)
  • regelbunden sömn
  • ät frukt och grönsaker - återställ balansen mellan kalium och natrium
  • ät i en avspänd miljö
  • ät ren mat
  • ät icke-allergiframkallande mat
  • B-vitaminer
  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • kalium
  • magnesium
  • kalcium 
Kostval - mot stress...
  • lever
  • avokado
  • svarta vinbär
  • mango
  • papaya
  • ägg
  • kött
  • lever
  • gröna bladgrönsaker (spenat)
  • mejeriprodukter
  • (hirs)
  • (guava)
Panikattacker - kan vara brist på omega-3 (fet fisk)?
Tecken på detta, kan vara: mjäll och torr hud, sköra naglar...