söndag 10 juli 2016

GLUTEN- OCH LAKTOSFRIA MOROTS- OCH VALNÖTSCUPKAKES (muffins)

Jag fick smaka på Leilas morots- och valnötsmuffins (morotscupkakes med valnötter), när pysselkompisen C hade bakat dem.
Det var en fantastiskt smakrik cupcake jag hade i min mun och jag ville gärna göra om receptet så att den passade mig och mina tarmar lite bättre :). I och med att jag inte använder vetemjöl och strösocker i samma utsträckning som Leila, får jag inte till jäsningen på samma sätt. Smaken är det dock inget fel på. Inte alls :). 

 

Jag skriver ned originalreceptet för och lägger in mina justeringar inom parentes, så kan "alla" nyttja receptet :).

INGREDIENSFÖRTECKNING:
12 st stora (Leilas recept) cupcakes (eller 14 st små (med låg bred kant på cupcake-formen (mitt recept))):

3 st ägg
(2) 3 dl strösocker (1 dl strösocker + 1 dl kokossocker)
3 dl vetemjöl (2 dl mandelmjöl + 1 dl rismjöl)
1 tsk vaniljsocker (3/4 tsk vaniljpulver)
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
1½ dl solrosolja
4½ dl rårivna morötter
100 g grovkrossade valnötter

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram plåtar till stora cupcakes.
Lägg i pappersformer för stora cupcakes (jag hade låga dito från Ikea). 

(Skala) ansa och riv morötterna (Jag använde matberedare).
Grovhacka valnötterna (Jag använde matberedare).
Blanda ihop mjölsorter och kryddor i en egen skål.
Vispa ägg och strösocker pösigt i en egen skål. (Häll i resten av sockret och vispa igen).
Vänd ned de torra ingredienserna i smeten.
Tillsätt solrosolja, morötter och hasselnötter och rör om.
Lägg i smet i formarna (jag använde matsked och klickade i 2 matskedar i varje och fick det till 14 muffins).
Sätt gallret/plåten mitt i ugnen och ställ cupcakeformen på den. Grädda i 15 minuter.

SLUTSATS: 
De smakar himmelskt gott :).
De jäser inte.
De lossar fint från pappersformarna. 

lördag 9 juli 2016

ITALIENSK BANANKAKA DE LUXE

Jag gjorde en annan variant av den italienska banankakan, som jag ursprungligen hittade i Anna Skippers blogg. Jag har gjort några justeringar i receptet, i o m att jag vill minska på sötman och öka på mängden juliga kryddor :).

(Extraingredienserna - från min tidigare version - är inom parentes.) 
4 st ägg
3/4 dl kokossocker
3 msk ljus sirap/honung
3-4 st bananer
(1 pkt frusen mango)
75-100 g smör
100 g mandel (hackad) (eller 1,3 dl mandelmjöl)
3½ dl rismjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 tsk kanel
2 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
(3/4 pkt frusna hallon och blåbär)

laktosfritt smör
glutenfria skorpmjöl

GÖR SÅ HÄR: 
Ta fram mangon och låt den tina under tiden du förbereder och tar fram t ex decilitermått, teskedsmått, tratt med vid mynning, slickepott m m. (Det gör inget om den hinner tina mer än halvvägs :)).
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram alla tillbehör som behövs för att baka kakan. 
Smält smör på låg värme. 
Pensla en rund springform och bröa formen med ströbröd.
Blanda ihop mjöl och kryddor (rismjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor) i en egen bunke. 
Krossa 100 g mandel i en matberedare med kniv. Flytta över mandelkrosset i en annan bunke. 
Kör ihop ägg, kokossocker och sirap/honung i en matberedare, med kniv. 
Skala och lägg i bananerna i matberedaren.
Lägg i mangobitarna.
Häll i mandelkrosset.
Häll i mjöl- och kryddblandningen (jag använde en tratt med stor mynning, för att skopa i mjölet med ett decilitermått :).)
Häll i smöret.
Vid det här laget är smeten ganska tjock, p g a den frusna mangon.
Skopa upp smet, t ex med en slickepott, och lägg det i springformen.
Varva med frusna bär.
Lägg i resten av smeten och ställ in formen i mitten av ugnen.
Grädda kakan i 40-50 minuter.
Bilden ovan visar att kakan är lite kladdig, efter 40 minuter i ugnen. Den var ännu kladdigare, efter att jag skurit upp den i frysvänliga bitar.
Det kan vara en god idé att låta den efterbaka i minst 20 minuter, under lock, på t ex 120 grader, eller liknande (för att inte torka ut kanterna). Man kan också tänka sig att den inte behöver så lång efter-tid, om man häller ut smeten i en större rektangulär panna - så att inte kanterna blir så höga... 

Låt kakan svalna i formen.

....

Första smakprovet, när kakan fortfarande var lite ljummen = En kaka med fyllig smak, varför jag väljer att kalla den Banankaka de Luxe :).
Jag har inte smakat på den kladdiga delen än... Kanske är det riktigt gott med kladdig banankaka de luxe :). 

tisdag 5 juli 2016

RECEPT FÖR MATLAGNING PÅ ANNAN ORT

Det kan vara bra att vara förberedd inför semester och bortavistelser, genom att ha recept på favoriträtterna, så att man kan äta något magen klarar av :).
Jag bävar lite inför en danmarksresa som skall göras med jobbet, i o m att jag inte kan äta det som serveras under dagen... Och då tänker jag på allt från båtresan till vistelsen i Danmark och båtresan tillbaka. All mat är säkerligen stekt, vilket min mage inte tål.
Jag får helt enkelt träda in i mitt vuxna jag och ta med det jag behöver och hoppas på att jag kan få låna en microvågsugn någonstans, för att göra min morgongröt och kanske värma lunch/middag i Danmark eller på båten hem.
Värre skulle det vara på en utlandsresa, där det inte är så lätt att komma åt kyl och spis.
Huvva... Måtte jag få ordning på gallstenarna med mina medvetna kostval.

...

HAVREGRYNSGRÖT MED CHIAFRÖN OCH RUSSIN
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
3 msk russin
salt
3 dl vatten

banan

Det kan vara käckt att ha ingredienserna i en påse - alternativt en mikrotålig bunke, utifall att du inte kommer åt att använda en kastrull. (Det hela slutade med att jag köpte 3 st värme-termosar, för mat...)

...


SAFFRANSRIS MED RUSSIN OCH CASHEWNÖTTER

Jag tycker oerhört mycket om det här saffransriset... Och ju mer jag skriver om receptet, desto fler tillbehör kommer jag att tänka på att lägga till... Och jag känner mig lättad, i o m att jag märker att jag inte enbart behöver äta grönsaksgrytor i ett, i o m att de gör mig oerhört gasig. 

2 dl basmatiris
4 dl vatten
½ tsk salt
½ påse saffran
2 dl russin
1 dl cashewnötter (+ ev. pinjenötter)
1½ msk smör (jag testade med liten mängd laktosfri bregott igår, och det verkar ha funkat bra)

valfritt: solrosfrön, pumpafrön, pinjenötter, andra nötter, kokosflingor, banan, andra frukter?
valfritt: avokado, tomat, rädisor, färska ärtor m m.

GÖR SÅ HÄR: 
Rosta cashewnötterna (+ pinjenötterna) i stekpanna.
Skölj riset.
Koka upp vatten, salt och saffran i en kastrull.
Smält smör i en annan kastrull och lägg i riset och rör om i några minuter.
Häll i russin.
Häll i vattnet och låt puttra på ettan (under lock) tills riset sugit åt sig vätskan.
Strössla med rostade cashewnötter, pinjenötter, solrosfrön, pumpafrön och andra nötter, om du så önskar.
Servera med grönsaker du gillar :).

måndag 4 juli 2016

DAGENS BLODTRYCK

Det var dags för ett återbesök på vårdcentralen idag, för att mäta mitt blodtryck.
Det verkade som att det stabiliserat sig igen...

140/80

Sköterskan mätte två gånger :).

Jag påtalade min låga vilopuls och hon kontaktade läkaren, som i sin tur tyckte att det kunde vara värt att ta ett EKG. Det blir ett nytt besök på onsdag förmiddag.

lördag 2 juli 2016

OMSTRUKTURERING I LIVET, EFTER GALLSTENSBESVÄREN

Det blir till att rensa bort saker i livet, för att få tid att planera för alla måltider m m. Allt detta tänka nytt-tänkande, p g a gallstensanfallen, dränerar min energi. Det gör också att jag inte vågar mig ut på semester i ett annat land, om jag inte kan hyra en lägenhet med matlagningsmöjligheter, vill säga :).

Och i och med att jag har en lång väntan innan det eventuellt blir operation, gör att jag måste hitta ett sätt att hantera livet på.

Jag hittade ett blogginlägg (Camilla predikar) om kost vid gallstensbesvär (hon har fått info från en broschyr från Näringsterapeuterna).

LIVSMEDEL MED LITE FETT:
  • kokta grönsaker (tillredda i aluminiumfolie, soppor, lådor) (det är bättre att äta dem kokta än råa)
  • fullkornsgröt 
  • råris
  • fettfria mejeriprodukter (vet inte om det även finns laktosfria dito)
  • mager ost
  • magert kött (vilt-kött)
  • fisk
  • höns
  • ägg i matlagning/bakning (inte bara kokt?)
  • vatten - mineralvatten (utan bubblor - om det skapar en syrareaktion)
  • te
  • köttbuljong, fiskbuljong, grönsaksbuljong
  • måttligt med kryddor 



LIVSMEDEL SOM PASSAR DE FLESTA:
  • morot
  • rödbeta
  • tomat
  • bladsallad
  • kinakål
  • spenat
  • squash
  • aubergine
  • bär
  • frukter (inte syrliga)
  • torkad frukt
  • saft från bär och frukt
  • rabarber (är det inte för syrligt?)



LIVSMEDEL SOM KAN GE BESVÄR:

  • gurka
  • paprika
  • kålrot
  • rova
  • rädisa
  • kål överlag
  • surkål
  • lök
  • ärter
  • bönor
  • svamp
  • äpple
  • päron
  • melon
  • avokado
  • oliver
  • nybakt bröd/bulle
  • kaffe
  • alkohol
  • rökt mat
  • starkt kryddad mat
  • ättika



LIVSMEDEL SOM SKALL UNDVIKAS:

  • pommes frites
  • stekt potatis
  • chips och snacks
  • feta bakverk och efterrätter, wienerbröd
  • köttpiroger 
  • munkar
  • mördegskakor, småbröd
  • helmjölk
  • feta mjölkprodukter
  • fet ost
  • fett kött
  • korv (speciellt medvurst)
  • fisk i olja
  • lax
  • sill
  • äggula
  • smör
  • margarin
  • olja
  • feta såser
  • majonnäs
  • mandlar ???
  • nötter ???
  • choklad