torsdag 30 mars 2017

UPPDATERING PÅGÅR...

Allt har gått åt helvete. Jag äter och äter. Fel saker. Och för mycket. Detta resulterar givetvis i att vikten går upp.
De senaste veckorna har jag inte ens vägt mig. Bara det, är ett tydligt tecken på att jag inte har koll på läget eller har en önskan om att ha det.

Jag tror att jag har låtit mig påverkas negativt av den kritik jag utsattes för, förra året. Den har förlamat mig och fått mig att tappa kontrollen samt lusten att ta hand om mig själv, på lång sikt. Detta var i alla fall en tanke som slog mig igår, när jag klurade på varför det blivit så här...

Jag har låtit något annat ta över mitt liv, istället för att själv vara kapten över mitt eget liv. Jag har låtit de automatiska tankarna (som finns i mitt "system"), som inte nödvändigtvis är positiva, dränera mig och fösa mig tillbaka till ruta ett.

Jag har tänkt ett tag på att börja med morgonpromenaderna igen, som jag gjorde förra året. Det var ju ett sätt att starta dagen med fokus på sig själv.
Det är banne mig dags att fokusera på sig själv mera, säger jag återigen, till mig själv, med emfas.

I och med att vikten går upp, mår tarmarna sämre. Och knäna.
Och så även hela jag, på det psykiska planet. Detta blir ju inte bättre av att kläderna stramar åt, kring den fluffiga och överjästa kroppen.
Näe.
Det här duger inte. Jag är värd mer än det här.

Och istället för att tynga ned mig med skuld och skam, tänker jag sätta igång. Här och nu. Ut och gå. Bryt de invanda mönstren. Just do it.
Det finns alltid något att lära, av varje situation.
Det här är min resa och jag gör den på mitt sätt, även om jag i retrospekt kan tycka att det hade varit enklare att bara fortsätta hela tiden. Men jag antar att lärdomen så här långt, är att hälsa är 100 % mentalt arbete. Och om jag "laggar" på det mentala planet, så "laggar" även resten av mig.

Jag vill hitta ett passande mål att sträva efter. Ett mål, som jag inte vill tappa fokus från. Någonsin.
Hälsa, är ett givet svar. Men kanske är det för luddigt.
Jag får fundera vidare, på min promenad...
Jag vill hitta ett sätt att ha ett s k "safe mode" eller liknande, även när jag "laggar". Så att jag inte kör hur vilse som helst.

torsdag 2 mars 2017

KOKOSTOPPAR (gluten-, laktos- och sockerfria)

Jag har länge tänkt på att göra kokostoppar, men aldrig kommit för att göra dem.
Här är några recept som jag kan tänka mig att prova, i o m att de är både mjölk, gluten- och sockerfria.

RECEPT NUMMER 1

INGREDIENSER:
200 g kokosflingor
12 msk smält kokosolja
2 msk flytande honung/sirap/råsocker...


GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda ingredienserna i en bunke.
Forma bollar/toppar.
Baka bollarna tills de är gyllenbruna.
Låt svalna.


RECEPT NUMMER 2

INGREDIENSER:
1 dl kokosolja
2 st ägg
2 msk honung/sirap/råsocker
5 dl riven kokos

(smaksättningsförslag: 1 tsk vaniljpulver, rivet skal av en citron...)


GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosoljan och låt den svalna något.
Vispa ihop och honung, så att det blir pösigt.
Rör ned riven kokos och kokosolja.
Låt smeten svälla i 5 minuter.
Forma smeten till toppar.
Ställ topparna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda, mitt i ugnen, i ca 12 minuter.


RECEPT NUMMER 3

INGREDIENSER:
3 msk kokosolja
2 st ägg
1 dl kokossocker
200 g riven kokos
rivet skal av en halv citron

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop ägg och kokossocker.
Tillsätt kokosflingor, citronskal och kokosolja och rör till en smet.
Låt svälla i 10 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Forma 30 st toppar av smeten och ställ på plåten.
Grädda i ca 10 minuter.
(Om du gör större toppar, kan du förlänga gräddningstiden något)

SUPER POWER BARS - ur boken Clean Cooking

Här är ett annat recept jag vill prova. Det är ett gäng härliga s k bars, som är gjorda på bl a chiafrön, pumpakärnor och kokos, som finns i boken "Clean Cooking".

INGREDIENSER

Botten:
2½ dl valnötter
1 dl chiafrön
½ dl linfrön (eller ännu mer chiafrön?)
1/4 dl hampafrön
2 msk kakaonibs (eller kakaopulver)
3/4 dl riven kokos
2 dl pumpakärnor
1 dl russin
2½ dl dadlar (ca 250 g)
2-3 msk kokosolja

Chokladöverdrag:
150 g hackad mörk choklad
1 msk kokosolja
2 msk riven kokos

GÖR SÅ HÄR:
Hacka valnötterna grovt.
Mal linfröna.
Blanda alla torra ingredienser.
Ta undan 3 dl av blandingen.
Mixa resten med dadlar och kokosolja.
Lägg i resten av de torra ingredienserna, genom att vända ned dem för hand.

Platta ut massan på en plåt med bakplåtspapper och ställ i kylen i minst 1 timma.

Smält chokladen med kokosoljan i en skål, i mikron. Häll chokladen över kakan och bred ut den.
Låt stelna något och strö sedan över kokosflingor.
Skär bitar med vass kniv.

JORDNÖTSRUTOR (ur boken Raw Fika)

När man är på scrapträff, blir det lätt att det slinker ned både det ena, särskilt om det är hembakt och ser fantastiskt gott ut. Ögonen vill ha det magen oftast inte klarar av (socker, vetemjöl, mjölk...). Därför tycker jag att det är roligt att förbereda sig på med egen fika.

Genom åren av ökat hälsotänk, har jag kommit att gilla både italiensk banankaka, hälsobollar (chokladbollar, lakritsbollar, andra bollar, Saris jordnötsbollarmorots- och valnöts-muffins, chokladkaka med avokado och peanut butter cups (typ snickers-godis).
Nu hittade jag ett fint recept med både nötter, kakao, bananer och jordnötssmör som kan bli till något gott :).

Tanken är att jag ska hinna göra jordnötsrutor enligt detta recept imorgon.

Här är receptet:

BOTTEN
4 dl paranötter
15 st medjooldadlar
1,5 dl kakao
3 krm salt (bra kvalitet)
3 krm vaniljpulver

FYLLNING
4 stora mogna bananer
2 dl jordnötssmör
½ dl carobpulver
1 dl kallpressad kokosolja

DEKORATION
flingsalt, kakaonibs, mandlar eller salta jordnötter

GÖR SÅ HÄR: 
Botten: Mixa alla ingredienser i en matberedare. Om inte degen håller ihop, kan du lägga till några fler dadlar.
Tryck ut jämnt i en form.

Fyllning: Mixa alla ingredienser till en jämn smet och häll över bottendelen. Toppa med valfri dekoration.
Ställ in i frysen.

CHOKLADBOLLAR (hälsobollar)

Jag har tyvärr kommit på ett alldeles för gott recept och de där rackarns bollarna lockar mig hela tiden :).


Här är receptet för dubbel sats, ca 21 medelstora bollar:

3 dl cashewnötter (jag har även gjort med blandade nötter)
3 dl havregryn (eller puffat ris :-))
20 st dadlar
5 rågade msk kakao
½ tsk vaniljpulver
½-1 dl vatten
kokosflingor

Mal ned cashewnötterna i en matberedare.
Häll i havregryn, kakao och vaniljpulver.
Häll i ½ dl vatten.
Kärna ur dadlarna. Lägg även dem i matberedaren.
Kör ingredienserna tills det blir en tjock "smet", så att du kan rulla ihop bollar av dem.
Rulla dem sedan i kokosflingor.

Ställ i kylen/frysen och ät som mellanmål/efterrätt :).