Det första receptet har jag inspirerats till att göra, ur den underbara boken "Sju steg till ett friskare jag", men jag har modifierat receptet något, i o m att mängden dadlar inte räckte till för att binda ihop de torra ingredienserna. Och när jag ändå var igång, lade jag även till aprikoser och julkryddor (kanel, ingefära och kryddnejlika). Det är ju rätt käckt att kunna lägga till kryddor som gör en gott i mellanmålen :).
Originalreceptet finns på sidan 83, och bollarna kallas för No Bake Flapjack (100 g valnötter, 0,75 dl urkärnade dadlar, 1 krm salt, 1 krm vaniljpulver, ½ tsk kardemumma, 2 dl kokosflingor, 2 dl havregryn).
PEPPARKAKSBOLLAR
|
|
|
BAS
|
GÖR SÅ HÄR
|
|
100 g
|
Nötter (valnötter)
|
Häll nötterna i en matberedare och kör tills de krossats till ett
halvfint pulver.
Lägg i resten av ingredienserna och kör tills massan ser ut att kunna formas till bollar/en platta som du kan göra kvadrater av J. Om det känns för torrt, kan du hälla i vatten, 1 msk åt gången, för att ge det ett bättre fäste, till t ex kokosflingor, bipollen eller annat härligt ”strössel”. Gör munsbits-stora bollar. Rulla bollarna i valfritt ”strössel”.
Det kan vara skoj att ersätta
kryddorna (smaksättningen) med andra saker, som t ex:
kaffe, citron, apelsin, nyponskalpulver, kakao, hallon, lakrits, citron, pepparmint + kakao, torkad mango (löses upp i vatten?), saffran |
10 st
|
Dadlar (urkärnade)
|
|
6 st
|
Aprikoser (torkade)
|
|
1 krm
|
Salt
|
|
2 dl
|
Kokosflingor
|
|
2 dl
|
havregryn
|
|
|
|
|
SMAKSÄTTNING
|
||
1 krm
|
Vaniljpulver (liten
burk… inte vanillinsocker)
|
|
1 tsk
|
Kardemumma
|
|
1 tsk
|
Kanel
|
|
1 tsk
|
Ingefära
|
|
1 tsk
|
Kryddnejlika
|
|
|
|
|
|
|
|
KAFFE-CHOKLADBOLLAR
|
|
|
|
GÖR SÅ HÄR:
Om du vill göra bollar, som
liknar de ”vanliga” chokladbollarna, kan följande recept funka.
Smula ned nötterna först, med matberedaren. Lägg sedan i resten av ingredienserna och kör tills du kan forma bollar av dem. Gör munsbits-stora bollar. Rulla bollarna i valfritt ”strössel”.
Till och med
jag, som inte gillar kaffe, gillar de här bollarna, som har en tydlig smak av
kaffe. Jag tror att de flesta som gillar "vanliga" chokladbollar,
kommer att älska de här J, och de kan således vara en
käck inkörsport till de som är ”rädda för” allt som kallas raw eller clean i
matsammanhang J.
|
|
10 st
|
Dadlar
|
|
4-6 msk
|
Kallt kaffe
|
|
2 msk
|
Kakao
|
|
1,5 dl
|
Cashewnötter
|
|
1,5 dl
|
Havregryn
|
|
|
|
|
|
|
|
APELSIN- OCH CHOKLADBOLLAR
|
|
|
|
GÖR SÅ HÄR:
|
|
2 dl
|
Cashewnötter
|
Mal ned nötterna i en matberedare.
Häll i resten av ingredienserna och kör tills det går att forma bollar. Gör munsbits-stora bollar.
Rulla bollarna i valfritt ”strössel”.
|
2 dl
|
Dadlar
|
|
4 msk
|
Russin / torkade bär
|
|
4 msk
|
Kakao
|
|
2 msk
|
Kanel
|
|
1 msk
|
Kardemumma (valfritt)
|
|
1 tsk
|
Rivet apelsinskal
|
|
1 st
|
Apelsin (saften)
|
|
2 dl
|
Kokosflingor / bipollen
|
Förvara
hälsobollarna i frysen eller kylen.
Glöm inte att dricka mycket vatten, när du
äter fiberrika hälsobollar J.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar