Jag gjorde mina inköp igår, så att jag kunde lägga de gröna linserna i blöt under tiden jag var på jobbet :).
INDISK LINSGRYTA
6-8
portioner
|
||
|
|
|
4 dl
|
Gröna
linser/puylinser
|
Blötlägg
linserna i minst 5 timmar.
Häll
av vattnet och skölj linserna ordentligt.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta till medelvärme och fräs kardemumma kapslarna/-fröna, tillsammans med kryddnejlika, kanelstång och torkad chili, i någon minut under omrörning. Tillsätt vitlök, färsk chilifrukt, ingefära och fortsätt steka under omrörning, tills löken fått färg. Tillsätt linserna, gurkmeja, lagerblad, sötpotatis, spenat, salt och vatten. Koka upp och låt småputtra på låg värme utan lock, i en timma, tills linserna är helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt kokosmjölk och garam masala mot slutet och koka upp. Servera med durramjöls-naanbröd och/eller ris samt en sallad på t ex tomater, gurka, avokado, rädisor, majs m m. |
3 msk
|
Kokosolja
|
|
1 msk
|
Kardemummakapslar
(eller kanske –kärnor)
|
|
3 st
|
Kryddnejlikor
|
|
1 st
|
Kanelstång
|
|
1 tsk
|
Torkad
chili
|
|
4 st
|
Vitlöksklyftor
(finhackade)
|
|
1 st
|
Chilifrukt
(finhackad)
|
|
2 tsk
|
Riven
ingefära (färsk)
|
|
1 tsk
|
Gurkmeja
|
|
1 st
|
Lagerblad
|
|
500 g
|
Sötpotatis
(i kuber)
|
|
200 g
|
Fryst
bladspenat
|
|
1 tsk
|
Salt
|
|
1 l
|
Vatten
|
|
400 g
|
Kokosmjölk
|
|
1 msk
|
Garam
masala
|
|
|
|
|
|
|
|
DURRAMJÖLS-NAANBRÖD
|
||
6-8
portioner
|
|
|
5 dl
|
Valfri
mjölk
|
Sätt
ugnen på 200 grader Celsius.
Blanda all vätska för sig i en bunke och alla torra ingredienser för sig i en annan bunke. Blanda dem i en gemensam bunke, och vispa direkt ihop med en slev/ballongvisp. Låt degen svälla i 15 minuter. Förbered två plåtar med bakplåtspapper och forma avlånga, platta bröd (3-5 mm tjocka). Olja in händerna om det behövs för att forma bröden. Platta ut bröden på plåtarna, och grädda en plåt i taget, högt upp i ugnen i 10-12 minuter tills ytan fått rejäl färg. Låt bröden svalna på galler. |
½ dl
|
Olivolja
|
|
2 tsk
|
Agave
eller honung
|
|
4 dl
|
Durramjöl
|
|
0,75 g
|
Psylliumhusk
|
|
½ tsk
|
Salt
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar