tisdag 13 december 2016

VIKTÖKNING, INSIKTER OCH FOKUS PÅ BRA SAKER

Faaaan, faaaaan, faaan.
Nu väger jag ca 90 kg igen.
Att jag lät det gå så här långt.
Och att det gick så FORT att gå upp ca 7 kg.
Jösses!

Well. Ätandet av godis, kex, glass, bröd - framförallt bröd m m har sitt pris. Och det både syns och känns fort i kroppen.
Det känns som att jag har tuggat mig genom hela november och halva december. Det har varit kalas och det har varit rena frosseri-orgier.

Well.
Det är bara till att ta nya tag.
Det säger jag till mig VARJE DAG! Det går bra på morgonen... Fram till lunch. Sen kommer sötsuget, speciellt efter en fet måltid.
Och sen är det svårt att stoppa sig, speciellt om det finns något onyttigt hemma.

Men det här går ju inte. Jag går upp, typ ett halvt kilo per dag. Om inte mer.

Men ok.
Allt är kanske inte helt nattsvart.
Det finns bra saker i eländet...

Insikt -> byt fokus - prioritera hälsan
Jag minns att jag i början av året hade hälsan (att orka bli gammal) som mål för att kunna fokusera. Jag valde bort pysslet ett tag, för att kunna fokusera på det som är viktigt för mig - hälsan.

Jag märker, att i takt med att jag låtit pysslet komma in i mitt liv igen, har jag också tappat "lusten" för att ta hand om min hälsa. Jag har överätit sötsaker och annat onödigt.

Jag minns lite nu, att situationen från förra året - med flera kursuppdrag på g - är den samma i år... Det är givetvis kul att vara efterfrågad, men jag tror att det är viktigare att jag säger nej till fåfänga och ja till hälsa.

Jag förstår, här och nu, att jag inte har förmågan att fokusera på att ha för många kurser igång samtidigt OCH tänka på hälsan med bra matlagning, promenader, gymträning m m som får mig att må bra.
Jag inser också, att pysslet kräver mycket energi av mig. Det är inte nog med att det är dyrt, för alla nyheter som jag vill ha, kostar en hel del - vilket också ger mig ångest. Det är också stressande att försöka skapa på ett inspirerande sätt, både för mig, men även andra.
Jag vill givetvis fortsätta pyssla, men på ett lägre plan. Och jag tror att det kommer att hjälpa att inte behöva stressa inför att hålla i x antal kurser...

Jag påminns från flera håll att yoga och meditation är något som jag skulle kunna prova. Men jag kommer aldrig till skott, i o m att det finns så mycket annat i vägen.

Att hela tiden känna att det finns kurser jag skulle kunna - och även vilja - hålla i, gör att det blir ett stressmoment för mig planera för att få allt klart.

Dessutom blir lägenheten en katastrofzon, vilket också stressar mig...

(Det kan ju vara stressigt nog att packa inför en scrapträff.)

Jag har precis skickat ett pm till en person som jag lovat att hålla kurser hos. Det känns absolut inte roligt att göra någon besviken, men jag måste ändå inse att jobbet med att fokusera på hälsan måste komma först. Om jag inte har hälsan, så har jag inte något annat heller. Och det är banne mig ingen annan som tar hand om min hälsa. Det måste jag göra själv.

Och det här med att ta hand om hälsan, att orka motivera sig - varje dag - flera gånger om dagen, är banne mig ett heltidsjobb. Jag kan inte ha för många bollar i luften samtidigt.
Sicken tur att jag kom på det, just här och nu :)!

ÅTERBLICK ÖVER ÅRET...
Fitbit-armband -> 10 000 steg om dagen
Jag köpte fitbit-armbandet i januari, och har försökt komma upp i 10 000 steg, så gott som varje dag. Jag har haft några svackor - speciellt när jag varit sjuk, men även när jag varit för apatisk.
Men på det stora hela är jag MYCKET NÖJD med min insats.

Atros i höger knä
Jag hade ju väldiga bekymmer med värk i högerknät i början av året. Det började ju på sommaren-hösten året innan, så jag gick länge med det.
Nu när jag reflekterar över det, inser jag att jag har blivit mycket bättre. Men i o m viktökningen, kommer också smärtan tillbaka.
Eftersom jag inte vill äta smärtstillande för att kunna fungera i vardagen, måste jag ändra på tänket och agerandet. Så enkelt är det. Och så svårt är det (om man inte kommit till insikt).

Promenader + åka kommunalt...
Jag har också köpt ett årskort för att kunna åka buss och spårvagn till och från jobbet. Och promenera till och från jobbet. På så sätt kan jag ju väva in motionen utan att det tar upp för mycket av min tid...

Gymkort...
Jag hade ambitionen förr. Inte nu. Jag försöker att ha ambitionen, men det vill sig inte. Jag hoppas att lusten kommer tillbaka, nu när jag frigör tid för min hälsa.

Inspiration - recept
Jag har köpt en himla massa kokböcker, så möjligheten att ta nya tag är inte långt borta. Det är bara till att läsa om dem, inspireras och laga mat enligt recepten.

Jävlar-anamma -> SISU
Nu krävs bara motivationen och jävlar-anammat... Och när jag väl har bestämt mig, så kommer det att gå bra. Det är kanske dags att plocka fram den finska sisun på riktigt, för en extra skjuts :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar