lördag 9 april 2016

ONT I KNÄT, OMORGANISERING, AKUPUNKTUR OCH EFTERRÄTTER SAMT BERLIN

Det har gått ett tag sedan jag bloggade senast...

MAT-BEKÄNNELSE
Jag har kört på med både bra och dålig mat... Ätit ute (Göteborg WOK, Alingsås WOK, Pinchos! (Borås)... Vågat mig på efterrätt... Jag har känt skuld och skam...
Jag har inte blivit så där extrempruttig efteråt, men givetvis har gluten och laktos haft en effekt.

VIKTEN
Lyckligtvis har jag inte börjat gå upp i vikt...
Viktnedgången är stadig... I snitt 600 g/vecka. Det känns bra.
Idag stannade vågen på både 93,9 och 92,2 kg. Vågen är ju lite skum. Diffar på 1,5-1,7 kg mellan första och andra vägningen.
I vilket fall går vikten nedåt :).

KNÄT
Knät däremot, känns inte bra.
Det känns svullet och ansträngt. Jag har stött emot en säng, vilket gjorde helvetiskt ont... Det har knixat och brakat = hoppat ur led, som jag beskriver det, flera gånger under veckan.
Jag är inte lika mobil som jag var ett tag, för någon vecka sedan. Värk- och inflammationsdämpande tabletter hjälper inte längre. Det gör ont i knät på natten.
Ambitionen var att träna på gym fyra gånger den här veckan, i o m att jag hade ett schema som "tillät" det. Men i o m att jag hade så ont i knät sedan söndag, valde jag att vila några dagar. Detta har också medfört att jag haft dåligt samvete för det. Nu i retrospekt, inser jag att jag ändå kunde gjort något, men jag paralyserades väl helt... Eller prioriterade annat... Se längre ned...*

ORDNING OCH REDA
* Jag har även prioriterat att få ordning på hemmet, genom att möblera om och rensa bland papper och diverse bröte samt få ordning på nätverkskablarna från nedervåningen upp till övervåningen. Jag var så gruvligt trött på att ha en matta över kablarna - för att inte snubbla på dem.
Nu i slutfasen, känns det riktigt bra :). Kablarna är gömda bakom lister och nästan alla scraprelaterade saker har sin egen plats, vilket är en förutsättning för att kunna ställa tillbaka sakerna i rätt låda och hålla ordning.


Det intressanta var, att jag, tack vare organiserandet här hemma, med lätthet kom upp i 5 500 steg om dagen (i lägenheten). Då var det inte många steg kvar på steg-saldot när arbetsdagen skulle utföras.
Sjukgymnasten påminde mig igår om att jag bör hålla mig till 10 000 steg om dagen-dieten och inte överskrida det.

AHA-UPPLEVELSE
I o m denna förändring, känner jag också att jag vill hålla vardagsrummet/pysselrummet så rent som möjligt - på ytorna (alla byråar). Detta innebär att jag måste knö ned ännu fler saker i byrålådorna - vilket gör att jag får mindre plats att visa mina alster på - samt tvingas att hålla ordning på mig själv lite mer. Jag tror att det är bra för mig att göra det.
Jag ser en viss symbolik i att sväva ut för mycket - både platsmässigt och ätandemässigt. Kontroll är bra, i lagom doser :).

TRÄNING MED SJUKGYMNAST - TENS-APPARAT OCH AKUPUNKTUR
Ett besök hos sjukgymnasten igår resulterade i att jag fick ett annat träningsprogram att förhålla mig till, i avvaktan att smärtan och svullnad går ned. Jag kan givetvis träna resten av kroppen på gym, och det är ju positivt.

Sjukgymnasten rekommenderade även en maskin som heter TENS. Den kan hjälpa till att stimulera nerver och träna muskler.
Därtill fick jag min första akupunktursession, någonsin :). Det var spännande.
Nålsticken kändes i stora delar som myggor. Ingen fara där. Men i knät och på utsidan av foten - där gjorde det redigt ont!
Avsikten med akupunktur är att skicka tillbaka andra signaler till hjärnan.
Hon drog och snurrade nålarna lite med jämna mellanrum.

Jag har tre tillfällen till inbokade, så att jag skall få de bästa förutsättningarna inför Berlinresan, som ju är om knappt två veckor :).

BERLINRESAN
Jag har nog stressat upp mig lite angående Berlin-resan, i o m att min kompis A är stark och gärna går gata upp och gata ned. Men jag måste lära mig att lyssna på min kropp och inte överanstränga den. Vi kommer givetvis att köpa sådana där åkkort - som vi kan åka alla kommunala färdmedel på. Därtill får vi rabatter och kanske t o m gratis entréer till olika ställen. Det blir nog bra med det, tror jag :). Dygnet har många timmar och jag vill hålla hela vägen... :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar