tisdag 7 juni 2016

NÄSTA STEG, BLIR NOG FaR - Fysisk aktivitet på recept

Idag fick jag info om FaR (fysisk aktivitet på recept), som kan vara ett komplement till mediciner för att fortsätta med träningen efter en period av sjukgymnastik.
Det ingår tydligen inom begreppet sjukvård. När jag väl blivit färdig med det programmet, som kan vara max tre månader långt, kan jag fortsätta med friskvård - d v s "vanlig" gymträning...
Men först är det bra att bli mer fysiskt aktiv samt ta emot råd om att förbättra min hälsa.

Effekten av att vara fysiskt aktiv är färskvara och går inte att lagra. Det är aldrig för sent att börja. Det viktiga är att du tar det lugnt i början, sätter upp realistiska mål och att du inte ger upp. Alla hälsoeffekterna kommer inte på en gång så det gäller att hålla ut!


Att vara fysiskt aktiv i vardagen, alltså VARJE DAG, kan för många personer räcka som hälsoinsats om den sammanlagda mängden blir minst 30 minuter. Det kan innebära att man bestämmer sig för:
• att gå en del eller hela sträckan till jobbet,
• att byta ut vissa transporter mot att promenera eller cykla,
• att gå i trapporna istället för att ta hissen,
• att gå ut en promenad på lunchen,
• att gå med barnen till skolan.
Sätten är många, men i vår tidspressade och rörelsefattiga tillvaro måste vi alla planera in våra fysiska vardagsaktiviteter på samma sätt som vi gör med andra aktivteter. Den västerländska befolkningen har under de senare decennierna minst halverat sina vardagsaktiviteter jämfört med tidigare generationer och detta har fått konsekvenser för vår hälsa.
Ett sätt att få reda på om du rör dig tillräckligt i vardagen är att under en tid använda stegräknare

Det är ju bra att veta att det finns flera sätt att få hjälp på vägen, för stundvis kan det kännas jobbigt att vara ensam om att göra den här resan.

Men jag måste medge, att det känns lite trist att få insikt i att jag tillhör sjukvårds-gruppen och inte friskvårds-gruppen. Men men. Det här är min resa och jag måste göra den på mitt sätt. Mitt knä klarar inte mycket mer - även om hjärnan vill hur mycket som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar