måndag 23 maj 2016

DIVERSE MATINFO - NÄR MOTIVATIONEN TRYTER... :(

Nu, när jag kört vilse - d v s struntat helt i att laga och äta rätt slags mat, är det dags för en påminnelse med stora bokstäver.
Jag har förlorat mig i pysslets värld, genom att testa på nya tekniker och leta efter roliga pysselvänliga saker på loppisar m m... Fokus har således skiftats... Och det märks ganska tydligt på vågen... :(.

Jag brukar kunna kicka igång mig genom att läsa på...

Här är lite info om olika ingredienser, som jag tagit till mig via olika källor på internet.

TOMATER
Efter ett tufft träningspass är det nog inte många som planerar att stoppa i sig en tallrik full med tomater. De knallröda grönsaksfrukterna innehåller nämligen varken extremt mycket protein eller kolhydrater. Ändå är denna saftiga grönsak rik på vissa ämnen som gör att den passar bra i maten efter en löprunda eller ett gympass.


Tomatens trumfkort är lykopen – det röda färgämnet som inte bara ger tomaten dess vackra färg utan också fungerar som skydd mot överbelastning av kroppen. Det märks bl.a. i form av att träningsvärken minskar efter hårda träningspass. Denna effekt förstärks av andra ämnen som tomaten är rik på: betakaroten, C-vitamin och E-vitamin.
Dessa ämnen är också bra för cirkulationssystemet då de bidrar till att risken för åderförfettning och blodpropp minskar.

OPTIMAL EFFEKT!
Bästa valet: 

Små körsbärstomater är ett bättre val än stora tomater. Det beror på att majoriteten av tomatens alla starka antioxidanter – i synnerhet det röda ämnet lykopenet – sitter i skinnet. Och skinn finns det betydligt mer av i små tomater, som får en större totalyta än samma vikt i stora tomater.

Bästa tillagningen: 
Vatten och värme gör att tomater förlorar en hel del av sina antioxidanter. Därför är det bäst att äta dem råa. Det går dock bra att tillaga tomater i ugnen om receptet tillåter det. Hög värme gör nämligen att växtcellerna i tomaterna sprängs och därmed frigörs det mer lykopen. Detta kompenserar till viss del förlusten av antioxidanter.

Bästa tillbehören: 
Tomater är både kalorisnåla och rika på en lång rad stärkande ämnen som t.ex. antioxidanter. Däremot innehåller de begränsat med magvänliga kostfibrer och tomater mättar inte speciellt bra om de äts för sig. Därför är det bra att ha tomater i maträtter där det ingår fiberrika sädeskorn eller frön som i t.ex. fullkornspasta, speltkorn eller quinoa.


BROCCOLI
Broccolins alla goda egenskaper förstärks om man kombinerar den med kött. Och det är ingen tvekan om att vi behöver äta mer broccoli.

Grönsaken innehåller nämligen mycket antioxidanter – faktiskt så mycket att den anses vara ett av de nyttigaste födoämnen som finns. Den har därför väckt nyfikenhet hos cancerforskare, och många av dem anser att den kan bidra till att bromsa cancercellernas tillväxt. Det är dock bara en av broccolins många positiva egenskaper.
Broccolins förmåga att hålla förkylningarna stången och förebygga träningsvärk är också värd att nämna. Dessutom är den nyttiga grönsaken både kalorisnål och fiberrik, vilket bidrar till en bra mättnadskänsla.

OPTIMAL EFFEKT!
Bästa valet: 

Färsk broccoli innehåller massor av nyttigheter och är att föredra. I synnerhet innehållet av C-vitamin är betydligt högre i färsk broccoli jämfört med fryst. 
Välj också gärna den ekologiska varianten – så slipper du besväret med att skölja den för att få bort kvarvarande bekämpningsmedel.

Bästa tillagningen: 
Det bästa tillagningssättet är att ångkoka broccolin en kort stund. Det kokande vattnet dödar eventuella bakterier som finns gömda i grönsakens grenverk. Samtidigt blir broccolin lite mjukare, vilket gör att den blir lättare att äta. Om man blancherar i stället för att koka sönder broccolin så bibehålls också i stort sett alla viktiga antioxidanter.

Bästa tillbehören: 
En av broccolins stora fördelar är dess höga innehåll av C-vitamin som främjar kroppens upptag av järn ur kosten. Det är därför bra att kombinera grönsaken med en köttbit rik på järn. En bonus med den kombinationen är att köttprotein är protein av mycket hög kvalitet. Det förstärker i sin tur värdet av proteinet som broccoli innehåller.


HEALING FOOD
Vetekli är ett bra naturmedel om man vill slippa tillskott. Vetekli innehåller en stor mängd mineraler och vitaminer, främst olika B-vitaminer. Dessa är bra för hår, hud och naglar. Men de är också viktiga för ämnesomsättningen, likaså för nerver och slemhinnor, och de förhindrar dessutom muskelskador
C-vitaminet håller bindväven frisk och ökar motståndskraften mot sjukdomar, inflammationer, träningsvärk och stress
Ett par matskedar om dagen i yoghurten eller gröten räcker.

Bär är rika på kolhydrater och innehåller en mängd nyttiga vitaminer och mineraler, samtidigt som de har ett lågt fett- och kaloriinnehåll. De är alltså en perfekt källa när hjärna och muskler behöver bränsle, och passar utmärkt i en sund och smal kost. Bär innehåller även massor med C-vitamin och viktiga mineraler såsom magnesium, kalium, fosfor och järn. Och så kostfiber som håller magen i trim förstås. Här går det inte att överdosera.

Grönsaker som kål, rotfrukter, böner och linser får de flesta i sig för lite av. Så färgrikt som möjligt ska det vara eftersom varje färg har en funktion i vitaminvärlden. 

Grönsaker och vissa frukter som fikon innehåller mycket mineraler och gör kroppen mer basisk, vilket gör att man får mindre mjölksyra när man tränar. 
En mer växtbaserad kost ger oss också de antioxidanter vi behöver, viktiga inte minst vid hård träning och för att reparera muskelskador.

Alger är rika på spårämnen och mineraler. De innehåller höga halter av jod och selen och de flesta vitaminerna, främst B-vitamin. Torkade alger innehåller dessutom upp till 14 gånger mer kalcium än mjölk och de är även en bra proteinkälla. 

Alger har många fördelar de understödjer läkandet av mag- och tarmbesvär, urinvägsproblem och besvär med slemhinnorna. De stimulerar ämnesomsättningen och kan på så sätt avhjälpa problem både vid över- och undervikt samt höja förbränningen. De verkar även blodfettssänkande och stärker immunförsvaret.
Alger kan ätas råa i sallader eller müsli, eller strös i soppa. Man kan också ha dem som ingrediens när man bakar bröd och pajdeg. Eller som de flesta av oss känner dem – i sushin. Nordens egen alg är nässlan som man kan plocka och torka. Använder man nässlan får man en dos av alla vitaminer och en hel hög med mineraler.
 
Vitlök har sedan urminnes tider använts i olika kulturer. Ett bevis så gott som något att mat som medicin är vitlök. Vitlöken är relativt näringsfattig och det är svavlet i den som bidrar till dess medicinska effekter. Den har använts mot nästan alla krämpor, men används idag främst i förebyggande syfte.
Den kan användas för att förebygga och lindra halsfluss, förkylningar och hosta, mot katarr och diarré, men också för att hjälpa matsmältningen på vägen. Dessutom lär den kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt reumatism.
Det finns även undersökningar som visar att vitlök kan lindra menssmärtor samt neutralisera effekter från konstgjorda tillsatser som färgämnen, sötningsmedel och andra kemikalier

Sist men inte minst skyddar den kroppens celler genom en antioxidativ effekt. Det finns alltså all anledning att fortsätta använda sig av den gamla välsmakande huskuren. Är man känslig mot lukt och smak kan man prova att skiva, i stället för att pressa och använda den som man använder vanlig lök.

Olivolja, pumpaolja, hasselnötsolja, linfröolja, avokado och nötter innehåller bra fettsyror, Omega 3 och 6. De är livsviktiga för att kroppen ska fungera och de motverkar dessutom inflammationer. Att kroppen behöver ett tillskott av fett för att kunna prestera väl behöver vi väl inte påminna om ännu en gång?


GURKMEJA
1 tsk -> 1 rågad msk/dag (absorberas bäst med fett (olivolja) och svartpeppar)
tillsammans med svartpeppar (speciellt viktigt när man mixar gurkmeja (från rot)
+ vitamin D3 (förbättrar upptag, transport och användning av kalium och fosfor (viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller stabilt nervsystem och normala hjärtslag - samt viktigt för sköldkörteln))
+ vitamin K2 (skyddar mot benskörhet och blockeringar i blodkärlen (vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering, och vitamin D )

rensar plack i hjärnan (stärker makrofagernas effekt)
motverkar inflammationer
kraftig antioxidant
förstärker effekten av andra vitaminer (vitamin E, vitamin D3)
förhindrar bildning av blodkärl i tumörer
stärker och förbättrar matsmältningen
detox
renar blodet
ger skydd mot arteroskleros
ökar ledernas flexibilitet - minskar svullnad hos människor med ledgångsreumatism
ökar insulinkänsligheten - reglerar blodsockernivån
skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion
blockerar bildningen av AGE-komplex (Advanced Glycation end-products), vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.

Verksam antioxidant.
• Läker sår, motverkar bakterier och mikrober.
• Motverkar parasiter och dysenteri.
• Stärker matsmältningen och fettnedbrytning genom gallutsöndring.
• Kan vara effektiv vid inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom.
• Kan motverka cystisk fibros genom att korrigera den främsta mutationen, Delta F508.
• Skyddar vid olika typer av hepatit samt motverkar leverskador vid intag av läkemedel med leverbiverkningar.
• Motarbetar utveckling av metaboliskt syndrom och diabetes, samt kan avhjälpa dessa.
• Motverkar inflammation såsom artrit och kan även lindra sårinflammationer.
• Motarbetar bildning av starr.
• Hjärt-kärlstärkande genom dess blodförtunnande verkan, kolesterolsänkande effekt.
• Kan förebygga canceruppkomst genom dess leverskyddande verkan och genom att motverka tillverkningen av ett protein nödvändigt för tumörformation.
• Motverkar bröst-, prostata-, lung- och magcancer och minskar spridning av bröstcancerceller till lungorna.
• Hämmar aktiveringen av NF-kappa B, en regleringsmekanism som signalerar till gener att främja tillväxt av cancerceller, främjar apoptos av defekta och skadade celler, motverkar de transkriptom (arvsmassa i cellerna), som behövs för tillverkning av tumörer.
• Motverkar mutationer av polycykliska aromatiska hydrokarboner.
• Hämmar kromosomskador orsakade av strålning.
• Motverkar syntesen av skadliga heterocykliska aminer och nitroso-substanser som kan tillverkas när man exempelvis äter köttprodukter som är halvfabrikat innehållande nitrosaminer.
• Stoppar multipliceringen av leukemiceller.
• Tillsammans med quercetin motverkas ärftlig form av precancerogen polyp.
• Forskare har visat att gurkmeja motverkar cancerceller på flera olika sätt:
• gurkmejan innehåller bl.a. curcuminoider, som ger gurkmejan dess starkt gula färg.
• den curcuminoid som är mest studerad heter curcumin och man tror att det är den som har gett gurkmejan mycket av dess läkande verkan.
• curcuminets antiinflammatoriska verkan har visat sig vara jämförbar med läkemedlen hydrokortison och fenylbutazon beträffande antiinflammatorisk verkan. Till skillnad från dessa läkemedel har curcumin inte visat sig ha några signifikanta biverkningar.

Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz.

alla kroniska sjukdomar är inflammatoriska... viktigt med gurkmeja, ingefära,

blanda gurkemejan i mjölk, mandelmjölk, kokosmjölk - för att få bort den skarpa smaken...

Beredningsform
Man använder främst gurkmeja i matlagning. Man kan gärna använda mycket gurkmeja som blandas med ris när det kokas, samt i soppor, wokade och stekta rätter.
Använd gärna pulvret i soppor, grytor, risrätter, wokade och stekta rätter, smoothies m.m.



FRUKT OCH GRÖNT
Välj råvara efter säsong
Ju färskare frukt och grönsaker du köper, desto högre är vitamininnehållet. Genom att välja råvaror efter säsong så ökar chansen att varorna är färska.
Få en femstjärnig träningsväst från Craft + 3 nr av Aktiv Träning

Använd frysen och bevara vitaminerna
Om du har gott om plats i frysen så ska du passa på att utnyttja det. För nedbrytningen av vitaminerna slutar om man fryser ned matvarorna. Bär kan du till exempel frysa ned direkt, medan grönsaker håller bäst om de får ligga i kokande vatten (förvällas) en kort stund innan du fryser ned dem.

Behåll plasten på gurkan
En gurka innehåller, bortsett från lite C-vitaminer, 95 procent vatten. Därför torkar den lätt ut om den ligger framme på köksbordet. Du kan minska risken för att den torkar ut genom att låta den tunna plasten sitta kvar på resten av gurkan när du har skurit upp några skivor. I allmänhet bör frukt och grönsaker förvaras mörkt och svalt. Stick gärna hål i plasten – på så sätt undviker du att det bildas kondens.

Vänta med att hacka
Finhackad vitkål förlorar över hälften av sitt C-vitamininnehåll efter bara två timmar i rumstemperatur. Därför kan du bevara fler vitaminer om du väntar med att snitta, skala och hacka grönsakerna så länge som möjligt när du lagar mat. Vänta också med att ta fram frukt och grönsaker tills det är dags att äta. Ljus och luft bryter gradvis ned vitaminerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar