tisdag 23 februari 2016

HÄLSOSAM CHOKLADKAKA (CHOKLADBROWNIE) MED AVOKADO

Choklad sägs vara bra för en. Jag har inte ätit choklad sedan slutet av november. Jag har två kakor mörk choklad i skafferiet, uti fall att... Men de står oöppnade :).

Jag såg det här receptet på chokladbrownie (med avokado som fettkälla) på facebook, som i sin tur länkade vidare till en amerikansk sida. Jag har ändrat det till svenska mått. 

(Man kan, om man vill, äta smeten som chokladmousse. Det är bara att ställa in i kylen tills det är dags att servera den :). Det är en mäktig och mättande smak - så smeten bör räcka till minst 6 portioner. Det kan bli toppen med färska hallon, blåbär eller andra bär.)

Så här det det ut innan jag bakat kakan.



RECEPT:
1 stor avokado
1,1 dl osötad äpplemos
1,1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljextrakt (eller lite mindre vaniljpulver)
3 stora ägg
1,1 dl kokosmjöl
1,1 dl osötad kakaopulver
1/4 tsk havssalt
1 tsk bakpulver
kokosolja

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på ca 175 grader.
Blanda följande ingredisenser i en matberedare: avokado, äpplemos, lönnsirap, vanilj.
Lägg allt i en stor skål och lägg till äggen. Vispa.
Blanda till kokosmjöl, kakao, havssalt och bakpulver i en egen skål. Blanda sedan med de andra ingredienserna.
Smörj en form, ca 20*20 cm, med kokosolja.
Baka i ugnen 20-30 minuter, beroende på hur kletiga/torra du vill ha dina brownies.
Låt svalna i minst 20 minuter, innan du skär till ca 16 bitar.
De håller sig i rumstemperatur i ca två dagar. De håller lite längre i kylen. Du kan också frysa in dem.

Så här såg den ut när den kommit ut ur ugnen. Något prickigt har kommit fram under själva bakprocessen. 



Och gott var det. Det går inte att jämföra med kladdkaka, men den rika chokladsmaken gör en ändå nöjd :). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar