fredag 19 februari 2016

ITALIENSK BANANKAKA - FRI FRÅN GLUTEN OCH LAKTOS

Jag hittade ett recept på gluten- och laktosfri (italiensk) banankaka som jag fick ändra på lite grann, i o m att jag inte hade alla ingredienser hemma. 



Det är en saftig och god kaka och jag rekommenderar dig verkligen att göra den, om du har några bruna bananer som du inte får någon annan användning för :).

RECEPT
4 st ägg
3/4 dl kokossocker
3 msk ljus sirap/honung
3-4 st bananer
75 g smör
100 g mandel
3½ dl rismjöl/mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 tsk kanel
2 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
1 tsk nejlikor (valfritt)

laktosfritt smör
glutenfria skorpmjöl

(Om någon krydda är slut, kan du öka på med mer av någon annan krydda - t ex 4 tsk kardemumma och skippa kanel och ingefära)


GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Kör mandeln i en matberedare med kniv.

Rör ihop ägg, kokossocker och sirap (elvisp går bra).
Blanda ihop de torra ingredienserna (rismjöl/mandelmjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor) i en egen skål. 
Mosa bananerna med gaffel i en egen skål och blanda dem i äggsmeten.
Vänd i de torra ingredienserna i äggsmeten.
Smöra och bröa en kakform. 

Häll i det smälta smöret i äggsmeten. 
Häll smeten i kakformen. Grädda 30-40 minuter i 175 grader, mitt i ugnen.

Stjälp upp kakan på ett fat och låt svalna med formen på.

...

ÄNDRINGAR I RECEPTET
Jag gjorde ännu en banankaka, i o m att jag hade fler bananer att bli av med. Den här gången hade jag inte någon kanel kvar, så jag valde att gå "all in" med kardemumma. Jag tog 4 teskedar.
Den här gången tog jag hälften hälften av rismjöl och mandelmjöl.


Jag körde allt i matberedaren. Jag började med grundsmeten (ägg, socker, sirap) Sedan matade jag i 4 bananer och lät kniven gå runt.


Jag blandade ihop de torra ingredienserna och hällde i matberedaren. 

Jag smorde formen med smält smör och skorpmjöl (av glutenfritt bröd). 


Jag avslutade med det smälta smöret.


Jag gräddade kakan i 30 minuter, på 175 grader.


Det doftade ljuvligt av banan i lägenheten :). 


2 kommentarer:

  1. Du behövde inte smörja formen? Ser god ut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå... Kolla näst sista stycket :)... smält smör och skorpmjöl (jag använde hemmagjort från ett glutenfritt bröd :)....)

      Radera