Jag skall utforska Pernillas glutenfria blogg senare...
...
3 dl majsmjöl/durramjöl/teffamjöl
1 dl majsstärkelse/potatismjöl
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 st ägg
1½ dl havremjölk
50 g smör
½ tsk salt
1 tsk timjan
½ tsk mejram/oregano
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjölk och fiberhusk, häll i en matberedare och låt svälla i 10 minuter.
Blanda i de torra ingredienserna (mjölsorter, bakpulver och fiberhusk).
Häll i mjölet i fiberhusk- och mjölkblandningen - medan maskinen är i gång.
Blanda i smöret och arbeta till en deg.
Tillsätt ägget.
Låt degen stå i 10 minuter.
Tryck ut degen i en högkantad springform. Degen är kladdig, så använd baksidan av en sked för att pressa ut den i formen. Tänk på att breda ut degen rätt så tunt, i o m att degen kommer att likna ett grovt bröd i slutändan. Om du får deg över, kan du göra en mindre paj i en annan form :).
Pressa upp deg upp mot kanterna, så att inte äggstanningen rinner ut.
Smaksätt pajen med vad du önskar, t ex:
1 liten burk majskorn
½ finhackad broccoli
8 st delade småtomater
½ paket fetaost
100 g skinka/kalkon/bönor
100 g gratängost
Äggstanning:
Vispa ihop 4 ägg och 1½ dl havremjölk/laktosfri grädde.
Salta och krydda efter behag.
Häll smeten över grönsakerna.
Grädda mitt i ugnen 50 minuter.
Servera med sallad.
...
När jag satt och tuggade i mig mitt frö- och kesobröd, tänkte jag att det vore väl käckt om man kunde ha chiafrön i pajdegen... Sagt och gjort. Jag googlade fram följande recept, som jag hittade i bloggen Kristallklart.
MATPAJ MED CHIAFRÖN
1½ dl majs
2 dl rismjöl
100 g kallt smör - eller kokosfett
2 msk chiafrön
½ dl fiberhusk
§ tsk salt (himalaya)
2 msk kallt vatten
Gör så här:
Mixa majsen grovkornig i en matberedare.
Tillsätt rismjöl, smör eller kokosfett, chiafrön, fiberhusk och salt.
Häll i vatten medan matberedaren är i gång.
Krama ihop degen och plasta in den.
Ställ i kylen i 10 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered det som skall vara i pajen...
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper - till ca ½ cm tjock - och lägg i en pajform (26 cm i diameter).
Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Vispa ihop äggstanningen:
2 ägg
1½ dl havregrädde
1 dl havremjölk
salta och krydda efter behag
Fyll pajen med innehåll och häll äggstanningen över.
Toppa med riven ost.
Grädda i ugnen i ca 35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar